I SØKELYSET: Sofie (27) havnet høyst ufrivillig i medienes søkelys. Onsdag vant hun frem i sin PFU-klage mot VG.
I SØKELYSET: Sofie (27) havnet høyst ufrivillig i medienes søkelys. Onsdag vant hun frem i sin PFU-klage mot VG. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

VG felt i pfU – advokaten varsler mulig søksmål:

– Sofie har krav på oppreisning

Sofie (27) er tilfreds med at VG ble felt for brudd på fem punkter i Vær Varsom-plakaten, men saken er ikke avsluttet. Advokaten hennes mener at Sofie har krav på erstatning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er veldig fornøyd med utfallet av behandlingen i Pressens Faglige Utvalg. Jeg mener det er på sin plass at VG får en slags straff.

Det sier Sofie til TV 2 kort tid etter at VG ble felt på fem av Vær Varsom-plakatens punkter for god presseskikk. Avisen ble også felt for jobben de gjorde med evalueringsrapporten i kjølvannet av saken.

Sofies advokat, Knut Asbjørn Solevåg, bekrefter overfor TV 2 at det er aktuelt å gå rettslige skritt mot VG.

– Det kan være krav om utgiftsdekning, oppreisning eller erstatning. Dette er noe vi vurderer og som vi vil komme tilbake til. Vi starter nå med å rette en henvendelse til VG.

– Hvor sannsynlig er det at dere fremmer et krav?

– Det skulle bare mangle at Sofie holdes skadeløs hva gjelder pådratte utgifter, men denne saken er av en slik karakter at vi mener hun har krav på en oppreisning. Så får vi se hvordan det utvikler seg videre, sier Solevåg.

ADVOKATEN: Sofies advokat, Knut-Asbjørn Solevåg, åpner for å rettens vei for å holde VG erstatningspliktige.
ADVOKATEN: Sofies advokat, Knut-Asbjørn Solevåg, åpner for å rettens vei for å holde VG erstatningspliktige. Foto: NTB Scanpix

Steiro: – Ikke grunnlag

VGs sjefredaktør Gard Steiro har følgende kommentar til en eventuell rettslig prosess:

– Jeg mener det ikke er grunnlag for et rettslig etterspill, men det er noe vi må ta stilling til dersom det kommer, sier han.

Om fellelsene i PFU onsdag formiddag, sier Steiro følgende:

– Jeg mener at de fleste konklusjonene er helt i tråd med det VG har erkjent, både i tilsvaret og i evalueringsrapporten.

– Hva tenker du om at dere også ble felt for arbeidet med rapporten?

– Vi registrerer at utvalget mener at premissene for samtalen kunne vært gitt på et tidligere tidspunkt og at vi kunne tatt enda mer hensyn i møtet med henne. Vi mener arbeidet var grundig og ryddig, men vi tar konklusjonen til etterretning, sier Steiro.

VG-LEDELSEN: Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken avbildet i lokalene til Norsk Presseforbund onsdag morgen.
VG-LEDELSEN: Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken avbildet i lokalene til Norsk Presseforbund onsdag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

Kun én gang de siste 10 årene har et medium blitt felt på fem punkter i én og samme sak. VG ble felt på følgende punkter: 3,2, 3,3, 3,7, 3,9 og 4,13.

– Dette er en skamplett hva gjelder arbeidsmetode. Dette er skadelig for publikums og potensielle kilders tillit til hvordan pressen jobber. Det er viktig at dette blir diskutert og tatt lærdom av, sier Liv Ekeberg, et av utvalgets medlemmer.

Dette sier Sofie nå

Sofie selv sier at hun har tenkt mye på PFU sin behandling og at hun er glad og lettet over at den er unnagjort.

– Hvordan vil du karakterisere måten VG har behandlet deg?

– Jeg tror ikke jeg trenger å si så mye om det, svarer Sofie.

Saken er som følger: 20. februar sto 27 år gamle Sofie frem i TV 2 Nyhetene og fortalte at hun opplevde seg feilsitert, dårlig behandlet og presset av VG og deres politiske journalist, Lars Joakim Skarvøy.

Bakgrunnen for saken var at Sofie danset med Trond Giske på Bar Vulkan. Det ble tatt opp en snapchat-video som ble spredt. En tillitsvalgt i Fagforbundet varslet Arbeiderpartiet om videoen. Det var bakgrunnen for saken som VG publiserte.

Om dansen med Giske ble Sofie sitert på følgende: «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra».

Overfor TV 2 sa Sofie at hun aldri sa dette til VGs journalist. Hun opplevde derimot at hun hadde en hyggelig kveld og at Giske ikke var ubehagelig eller pågående. Dette kom ikke frem i avisens sak.

Enden på visa var at VG beklaget sin håndtering av saken, mens journalist Lars Joakim Skarvøy ble permittert i seks måneder. Permisjonen hans utløper i slutten av september. VG har foreløpig ikke tatt stilling til hva som skjer med hans arbeidsforhold etter det.

Giske: – Betydd utrolig mye for meg og familien

– Jeg har ikke så mange kommentarer nå. Dette var Sofies klage og jeg driver valgkamp for Arbeiderpartiet, sier Trond Giske til TV 2.

– Jeg har tenkt det samme jeg har gjort tidligere. Sofie er en utrolig modig kvinne som står opp mot mediemakten. Det står det utrolig stor respekt av. Det har betydd mye for meg og familien.

– Er det en personlig seier for deg?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg driver valgkamp og er opptatt av å løfte Arbeiderpartiets saker. Så får vi ta andre diskusjoner etter valget, sier Giske.