SVErIGE: Kvinne med baby på armen skutt og drept

Den drepte kvinnen (30) var nyutdannet lege

MALMÖ/BERGEN (TV 2): Den drepte kvinnen var lykkelig over å ha blitt mor, og hadde akkurat begynt i jobb som lege. Venner beskriver henne som sterk og livsglad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Malmö er i sjokk etter drapet på en nybakt mamma på åpen gate mandag morgen. Den drepte kvinnen blir omtalt som en elsket person med mange venner.

– Sterk og livsglad

– Hun var en fantastisk kvinne. Utrolig snill og veldig livsglad, forteller en av hennes venner gjennom 15 år til Expressen.

Kvinnen hadde studert medisin som høygravid, og var ferdig utdannet lege like før hun fikk barn for to måneder siden.

– Hun var så stolt av at hun klarte utdannelsen sin. Så sterk og drevet, sier en av vennene.

Leter flere gjerningspersoner

En person i svarte klær og en pistollignende gjenstand ble observert og filmet løpende fra stedet like etter skytingen. Politiet har pågrepet én person, men vedkommende er kun siktet for medvirkning til drap og grovt våpenlovbrudd.

Den pågrepne er født i 1999 og er kjent fra politiet fra før. Politiet mener han hadde en medhjelperrolle.

– Vi jakter flere gjerningspersoner, eller gjerningsmann. Det at han er pågrepet for medvirkning indikerer at vi leter etter flere, sier politiadvokat Anna Palmquist til TV 2 under en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Politiet har per tirsdag formiddag ingen andre mistenkte.

Har drapsvåpenet

– Store politiressurser har jobbet intensivt i ett døgn. Vi har snakket med et stort antall vitner og innhentet mye informasjon, sier politisjef i Malmö, Mattias Sigfridsson, under pressekonferansen.

Politiet mener også de har kontroll på drapsvåpenet.

– Det finnes beslaglagte våpen. Det er ett mistenkt drapsvåpen, sier Palmquist.

Ellers var politiet sparsomme med informasjon og viste til at det fremdeles er tidlig i etterforskningen.

– Vi kan ikke si veldig mye om etterforskningen av hensyn til de pårørende, men også fordi det er viktig at det ikke spres for mye spekulasjoner, sier politiadvokaten.

Skulle begynne som turnuslege

Den drepte kvinnen skulle til å begynne i tjeneste som AT-lege. Det tilsvarer turnuslege i det norske systemet, og hun gledet seg veldig.

Mandag var hun ute og gikk tur sammen med sin ektemann og baby. Mens hun bar barnet på armen ble hun skutt i hodet. Hun døde på stedet. Barnet hun hold i armene falt i bakken, men slapp unna med et sår i pannen.

Kvinnens ektemann kollapset og ble sittende på fortauet og gråte da han forsto hva som hadde skjedd, fortalte Marilyn Pettersson til TV 2 mandag kveld. Pettersson var en av de første personene på åstedet etter skytingen.

Naboer har opplyst til politiet at de hørte åtte skudd. Drapet er beskrevet av øyenvitner som en ren henrettelse.

Uvisst motiv

Motivet for drapet er ukjent. Kvinnens ektemann er tidligere dømt for et ran, og noen har hevdet at han kunne være det egentlige målet for gjerningspersonen. Men vitner forteller at de ikke tror på dette fordi gjerningspersonen var så målrettet da han skjøt kvinnen.

– Det er for tidlig å si om mannen var målet, sier Sigfridsson på pressekonferansen.

Et annet mulig motiv er at kvinnen vitnet i en drapssak for noen år tilbake, men hun var ikke noe kronvitne, og hennes vitnemål var avgjørende vitne for domfellelse.

Politiet bekrefter tirsdag at en brent bil som ble funnet i nærheten av åstedet ca 40 minutter etter drapet, settes i sammenheng med drapet.

Minnestund

Mandag kveld ble det holdt en spontan minnestund for kvinnen på åstedet. Mange gråtende svartkledde mennesker samlet seg, og de ble liggende hauger med roser, tente lys og bilder på bakken.

Innenriksminister Mikael Damberg reagerer sterkt på drapet.

– Å skyte en mor som holder sitt barn i favnen har vi ikke sett før. Det flytter alle grenser, sier innenriksministeren til SVT.

– Jeg ble veldig berørt, og enda mer bestemt på at slik kan vi ikke ha det, sier han.