REDNINGSAKSJON: Mannskaper fra nødetatene var tungt til stede der tre personer ble hentet opp av vannet etter at en bil kjørte i vannet på en kai i Nordland.
REDNINGSAKSJON: Mannskaper fra nødetatene var tungt til stede der tre personer ble hentet opp av vannet etter at en bil kjørte i vannet på en kai i Nordland. Foto: Foto: Trine Sivertsen/Våganavisa / NTB scanpix

Svolvær-ulykken:

– Mangel på rekkverk kan ha vært en medvirkende faktor til ulykken

To personer er bekreftet omkommet etter at en bil kjørte ut i vannet ved et fergeleie i Svolvær. Nå undersøkes det hvorfor ikke rekkverket på kaia var i stand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ulykken skjedde lørdag. En bil med tre personer kjørte ut i vannet ved et fergeleie. En kvinne (19) og en mann i midten av 30-årene er bekreftet omkommet.

Det kommer nå frem at mangelen på autovern på kaia kan ha vært en medvirkende faktor for ulykkesutfallet.

– Mangelen på rekkverk på kaia kan ha vært en medvirkende faktor til utfallet av ulykken, men jeg synes ikke det er riktig dag å spekulere i om det kan ha vært en faktor som påvirket ulykken, sier avdelingsdirektør Geir Jørgensen i Statens vegvesen i Midtre Hålogaland til TV 2.

Allerede i vår var Statens vegvesen kjent med at rekkverket på ferjekaia hadde blitt ødelagt som følge av brøyting.Det kommer også frem etter uttalelser fra Statens Vegvesen at vedlikehold av rekkverket på ferjekaia var bestilt.

– Vedlikehold av rekkverk er noe som gjøres på sommerstid. Vi hadde bestilt vedlikehold av rekkverket på ferjekaia, men det dessverre kom ikke dette i orden før ulykken skjedde, sier Jørgensen.

Øvelseskjørte

Politiet sier de har gode holdepunkter for å si at ulykken har skjedd i forbindelse med øvelseskjøring.

– Slik etterforskningen står nå, ser det ut som en øvelseskjøring som har gått fryktelig galt, sier Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef ved Svolvær til TV 2.

Mandag morgen opplyste Universitetssykehuset Nord-Norge at en mann i midten av 30-årene omkom i ulykken natt til mandag.

TRAGEDIE: Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef i Svolvær. Foto: TV 2
TRAGEDIE: Ketil Finstad-Steira, politistasjonssjef i Svolvær. Foto: TV 2

I går omkom en kvinne i slutten av tenårene.

– Jeg kan bekrefte at en kvinne i slutten av tenårene døde av skadene etter ulykken, sier pressevakt Per-Christian Johansen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge søndag kveld.

Ytterligere en kvinne i slutten av 30-årene er også skadet i ulykken. Tilstanden for henne er alvorlig, men stabil.

Preget bygd

Ordføreren i Vågan kommune, Eivind Holst, er strekt preget etter ulykken. Alle personene som har vært involvert kommer fra det somaliske miljøet.

Dette er den tredje ulykken som rammer miljøet. Tidligere i sommer har det vært en drukningsulykke og en brannulykke i kommunen.

BLOMSTER: I dagene etter ulykken har flere samlet seg ved ulykkesstedet for å legge ned blomster. Foto: Roy Arne Salater / TV 2
BLOMSTER: I dagene etter ulykken har flere samlet seg ved ulykkesstedet for å legge ned blomster. Foto: Roy Arne Salater / TV 2

– Det er en tragedie. Det har vært ti unge mennesker som har vært involvert, enten direkte eller indirekte. Hun som har gått bort har fem søsken igjen. En far har også gått bort, og han har fire andre barn. Også er det en til skadet på sykehus, sier ordføreren.

Kamal Sidi kjente familien godt og sier til TV 2 at dette har gått hardt inn på hele lokalsamfunnet.

– Det har vært kjempetøft for alle som bor her i Svolvær. Vi hadde for to måneder siden en 13-åring som druknet for to måneder siden, så skjer dette, sier Kamal Sidi, leder for muslimsk kultursenter i Vågan.

TRIST: Kamal Sidi forklarer at dette har gått hardt inn på hele lokalsmfunnet. Foto: TV 2
TRIST: Kamal Sidi forklarer at dette har gått hardt inn på hele lokalsmfunnet. Foto: TV 2

Han er nabo til familien som nå har blitt rammet av to dødsfall.

– Han var en veldig omsorgsfull, behjelpelig og en veldig dyktig mann. han startet opp muslimsk kultursenter her i Vågan, sier en preget Sidi.

Stor redningsaksjon

Politiet fikk melding om at en bil med tre personer hadde kjørt ut i vannet ved et fergeleie i Svolvær klokken 20 lørdag kveld.

Alle tre personene som befant seg i bilen havnet i vannet og nødetatene iverksatte en stor redningsaksjon.

Redningsskøyta og mannskaper fra brann kom til stedet rett etter 20 og fikk raskt dykkere i vannet.

To personer ble først reddet ut av bilen, mens det ble meldt at en person fortsatt var savnet.

Klokken 20.46 lørdag meldte politidistriktet at alle tre var reddet ut av vannet og at det ble gitt livreddende førstehjelp.

De skadde ble deretter fraktet til Universitetssykehuset i Nord-Norge av Sea King og Luftambulanse.

Uklar årsak

Politiet vet foreløpig ikke hvorfor bilen havnet i vannet, men ifølge innsatslederen har bilen kjørt gjennom autovernet.

– Hendelsesforløp er uavklart, og vi vil forsøke å bringe dette på rene, sier Hammer.

Bilen ble funnet på 7 meters dyp, 25 meter fra land. Søndag ble bilen heist opp.

– Den vil bli undersøkt av Ulykkesgruppa til Statens vegvesen mandag. Vi har også avhørt en del vitner som har sett hendelsen, sier operasjonsleder Ina Selfors ved Nordland politidistrikt.