ungdomspartiene om bompenge-krisen:

– Det er litt flaut om dette skal utløse regjeringskrise

Regjeringen har fortsatt ikke løst bompenge-konflikten, men ungdomspartiene deres har tro på en snarlig løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Erna Solbergs regjering opplever en intern krise i regjeringen i spørsmålet om bompenger.

Både Venstre og Fremskrittspartiet har satt seg på bakbena i hver sin ende, og retorikken spisser seg til.

Fredag sitter flere regjeringstopper i møter for å forhandle om den mye omtalte bompenge-skissen.

– Jeg syns det er litt flaut om det er dette som skal utløse en regjeringskrise, sier leder i KrfU, Martine Tønnessen.

Se hele debatten i videovinduet øverst.

– Vi er fornøyde

Lederne for de fire regjeringspartienes ungdomspartier møttes fredag til debatt på TV 2 Nyhetskanalen om bompengekrisen som stadig tar opp mer tid hos partilederne.

Leder i Unge Venstre, Sondre Hansmark Persen, avkrefter at Venstre posisjonerer seg for å gå ut av regjering.

– Venstre er veldig fornøyd med politikken som føres akkurat nå. Det vil si politikken med rekordhøye bompengesatser, hvor det også kreves inn rekordmye bompenger, sier Hansmark Persen.

Bompengene skal finansiere utbygging av kollektivtransporten, og Hansmark Persen mener kjernen i Venstres klimapolitikk er at det klimavennlige alternativet skal lønne seg.

– Så vi ser ingen grunn til å gå ut av regjering. Vi er veldig fornøyde med politikken som føres, sier han.

Bekrefter ikke fire krav

Onsdag skrev Aftenposten at leder i Venstre, Trine Skei Grande, har stilt fire absolutte krav til Erna Solberg. Dette har kilder i partiet bekreftet til flere medier, men det ikke bekreftet offentlig.

– Dette er tidenes grønneste regjeringsplattform. Hvis Frp mener den er for ambisiøs, så får det være deres problem, sier Hansmark Persen i Unge Venstre.

Verken han eller FpU ønsker derimot å kommentere utsagnet om de fire kravene.

– Jeg syns det er vanskelig å kommentere noe som er en form for lekkasje, jeg vet ikke om disse kravene finnes engang. Det jeg tar stilling til er at bompengebelastningen må ned, sier leder i FpU Bjørn-Kristian Svendsrud.

Han mener likevel at de påståtte kravene fra Venstre kommer i seneste laget.

– Frp er ferdig forhandlet, og det er viktig å huske på hvorfor vi er i den situasjonen vi er i nå. Vi har forhandlet i to måneder, sier lederen i FpU.

UNGDOMSPARTI: Leder i KrfU Martine Tønnessen (venstre), leder Unge Høyre Daniel Skjevik-Aasberg, leder FpU Bjørn-Kristian Svendsrud og leder Unge Venstre Sondre Hansmark Persen (høyre). Foto: Vilde Brandtzæg Clausen
UNGDOMSPARTI: Leder i KrfU Martine Tønnessen (venstre), leder Unge Høyre Daniel Skjevik-Aasberg, leder FpU Bjørn-Kristian Svendsrud og leder Unge Venstre Sondre Hansmark Persen (høyre). Foto: Vilde Brandtzæg Clausen

Opptatt av balanse

Fungerende leder av Unge Høyre, Daniel Skjevik-Aasberg, mener de fire regjeringspartiene burde ha samtaler uten at andre skal blande seg inn i saken.

– Det er de som har ansvar for å løse situasjonen som har oppstått. I Høyre er vi opptatt av å finne en balanse mellom bompengesatsningen og klima, og forene de to sakene, sier Skjevik-Aasberg.

Den fungerende lederen er opptatt av å finne en løsning på krisen, og har tro på at dette skjer i nærmeste framtid.

– Litt flaut

Martine Tønnessen i KrfU tror ikke det er bompengesaken som vil avgjøre fremtiden videre, og har tro på at de kommer til enighet.

At bompengesaken får så mye oppmerksomhet mener hun rett og slett er litt flaut.

– Vi har en veldig god regjeringsplattform som har mye bra grønn politikk, og det er det viktig for oss å få gjennomført. Jeg tror ikke man løser klimakrisen ved hjelp av bompenger, fortsetter Tønnessen i KrfU.

Hun legger til at det er en forskjell på hovedstadens kollektivutbygging og resten av landet.

– Jeg tror det skjer mye på bakrommet, og jeg har en tro på at dette går bra og at de finner en løsning. Det er ikke sånn at man diskuterer om man skal ha bompenger eller ikke, det er et spørsmål om nivået på bompenger sier hun.

Får vi en løsning?

Alle fire ungdomspartilederne er enige om at en løsning er rett rundt hjørnet. Det er derimot uenigheter rundt hva løsningen blir.

– Siv Jensen har gjentatt gang på gang at hun ikke ønsker å forhandle i det hele tatt. Hva mener du om det?

– Frp er ferdig forhandlet, og Siv Jensen håndterer dette på en god måte. Frps posisjon har vært tydelig hele veien, sier Svendsrud i FpU.

– Det er aldri noe gøy å være uenig i en sak som dette, jeg tror det er større saker å diskutere, sier Tønnessen i KrfU.

Avslutningsvis understreker Hansmark Persen i Unge Venstre at det er viktig for partiet at det blir dyrere å forurense, og billigere å velge klimavennlige alternativer.