REKORDMANGE BRANNER: Så langt i år har Brasils romforskningssenter INPE registrert 72.843 branner i Amazonas, en økning på 83 prosent fra i fjor, ifølge dem. Dette bildet er tatt i Humaita i forrige uke. En lokal stammeleder frykter for fremtiden i regionen.
REKORDMANGE BRANNER: Så langt i år har Brasils romforskningssenter INPE registrert 72.843 branner i Amazonas, en økning på 83 prosent fra i fjor, ifølge dem. Dette bildet er tatt i Humaita i forrige uke. En lokal stammeleder frykter for fremtiden i regionen. Foto: Ueslei Marcelino

Amazonas:

– Det drepes folk omtrent ukentlig

I juli inntok tungt bevæpnede gullgravere området til en urbefolkningsstamme i Amazonas etter at lederen deres ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regnskogen i Amazonas opplever rekordmange branner i år, noe mange mener skjer som en konsekvens av menneskelig aktivitet og politikken til Brasils president, Jair Bolsonaro.

Nedbrenningen og avskogingen er en kamp på liv og død for urbefolkningen i området, ifølge Regnskogfondet.

– Drepes ukentlig

– Det drepes folk omtrent ukentlig i denne kampen, sier generalsekretær Øyvind Eggen til TV 2.

Generalsekretæren besøkte for få uker siden området som ofte omtales som «planetens lunger», og hvor det bor tett på en million urfolk.

– Frykten har lagt seg over urfolksbevegelsen. De er redde, sier generalsekretæren.

– Mesteparten av volden begås av folk som vil ta i bruk skogen der de bor. Det kan være bønder, men det er også gullgravere, såkalte lykkejegere, som drar innover langs elvene for å finne et utkomme, sier Eggen.

Leder drept

I slutten av juli inntok rundt 50 gullgravere reservatet til en stamme etter at stammelederen deres, Emyra Waiãpi, ble stukket ned og drept.

Flere i urbefolkningen valgte da å flykte fra de tungt bevæpnede gullgraverne, og søkte hjelp fra myndighetene.

BEKYMRET: Lederen i Parintintin-stammen i Humaitá, Severino Parintintin, er bekymret for avskogingen og gruvedriften i Amazonas.
BEKYMRET: Lederen i Parintintin-stammen i Humaitá, Severino Parintintin, er bekymret for avskogingen og gruvedriften i Amazonas.

– De har maskingevær. Det er derfor vi ber om hjelp fra føderalt politi, uttalte stammemedlemmet Kureni Waiãpi til The Guardian da.

Både Waiãpi og den lokale senatoren Randolfe Rodrigues mener landets president Bolsonaros politikk har mye av skylden til at dette skjedde.

Bolsonaro har tidligere lovet å utvikle gruvedrift på urbefolkningens område, noe som i dag er ulovlig.

– Jair Bolsonaros regjering oppfordrer til denne konflikten, og oppfordrer dem til å innta området. Hendenes deres er skitne, uttalte senatoren i juli.

Presidenten uttalte torsdag denne uken at landet mangler ressurser til å bekjempe de mange brannene som herjer i landet. Ifølge tall fra landets romforskningssenter har antallet branner økt med 83 prosent siden i fjor.

– Verre enn tidligere

Eggen i Regnskogfondet forteller at de har fått inn flere rapporter fra flere steder der det er snakk om hundrevis av gullgravere som trekker innover i regnskogen, ofte bevæpnet.

– Alle våre kilder peker på at trusselbildet er vesentlig verre nå enn tidligere, sier generalsekretæren.

Blant dem som kjenner på frykten for fremtiden, er lederen i Parintintin-stammen i Humaitá, Severino Parintintin.

– Jeg er 31 år gammel, og tenker på fremtidige generasjonene, på våre barn og barnebarn. Vi lever i dag i områder som har blitt tatt vare på, men vi vil ikke kunne leve slik vi gjør i dag om 10-15 år. Vi kommer ikke til å puste inn den samme luften som vi gjør i dag. Det gjør oss bekymret, sier han.