Politiet: Brødre hvitvasket millioner på frisørsalong rett ved politihuset
I mange år hørte politiet rykter om en frisørsalong der kriminelle leverte penger. Nå er mer enn 30 personer siktet i politiets hittil ukjente «Operasjon Esquina».
Sent på kvelden 10. januar i år slo 70 politifolk til mot åtte adresser i Oslo.
En av adressene var en frisørsalong på Grønland – bare noen hundre meter fra politihuset.
Over en lengre periode hadde politiet overvåket trafikken inn og ut av frisørsalongen.
Der så de at personer leverte store kontantbeløp.
– Da vi fulgte disse personene videre, så vi at de drev med narkotikasalg, sier politiadvokat Eivind Kluge.
Skjult etterforskning
TV 2 er kjent med at politiet har brukt kommunikasjonskontroll, kameraovervåking, hemmelige ransakelser og en rekke andre skjulte etterforskningsmetoder i den omfattende «Operasjon Esquina».
Totalt er 22 personer pågrepet og over 30 siktet i saken – de fleste fra Albania og Kosovo. Syv personer sitter fremdeles varetektsfengslet, og politiet har opprettet 40 straffesaker.
– Vi så at dette var et sentralt kriminelt nettverk i Oslo, og vi ønsket å ta ned det nettverket. Det har vi langt på vei gjort nå, sier seksjonsleder Rune Skjold i Oslo-politiet.
Ifølge politiadvokat Kluge er nesten alle narkotikaselgerne menn som kommer til Norge i en kort periode, ofte på turistvisum og uten arbeidstillatelse.
– Vi jobber ut fra en teori om at de har jobbet for en organisert gruppe og fått sin betaling i utlandet, sier Kluge.

Brødre siktet
De involverte er i hovedsak siktet for grove narkotikalovbrudd og grovt heleri. For mange av dem har politiet tatt i bruk den såkalte mafiaparagrafen i straffeloven, som omhandler organisert kriminalitet.
Den utpekte hovedmannen i nettverket, en 56 år gammel østeuropeisk mann, hevder han ikke er tilknyttet noe kriminelt miljø. Politiet mener han har styrt hele hvitvaskingsnettverket sammen med sine to brødre og deres ektefeller.
– Han nekter straffskyld i saken, sier 56-åringens forsvarer, advokat Fisnik Baki.
Det gjør også mannens medsiktede brødre, opplyser deres advokat Øyvind Bratlien. Ingen av de to ønsker å svare på hvordan brødrene har forklart pengestrømmen inn til frisørsalongen.

Annie (19) skulle ikke fortelle hemmeligheten sin til noen – så kom krangelen som endret alt
En av brødrene skal denne måneden vitne i en omfattende straffesak der angivelige medlemmer av den kriminelle gjengen Young Bloods står tiltalt for å ha skutt et annet gjengmedlem i nakken.
2,5 millioner kroner
To av narkotikaselgerne har allerede fått sine dommer. En av dem tilsto narkotikasalg og ble dømt til 36 dagers fengsel, mens en annen selger er dømt til syv måneders fengsel.
Denne uken ble det tatt ut tiltale mot enda en narkotikaselger i komplekset. Han ble pågrepet i en leilighet i Stavanger med 3,9 kilo hasj og 3,8 kilo marihuana. Pengene for salg skal han ha levert hos frisøren i Oslo.
I tillegg til hasj og marihuana er det beslaglagt 4,5 kilo kokain i forbindelse med «Operasjon Esquina». Det er også beslaglagt omkring 2,5 millioner kroner og tatt hefte i en eiendom verdt 4 millioner.

Store deler av pengene er beslaglagt på de tre brødrene når de har reist ut av Norge, opplyser politiet.
– Hadde vi stått i dette lenger, hadde også beløpene og narkotikabeslagene blitt enda større. Men det er ressurskrevende å stå lenge i en så stor operasjon. På et tidspunkt må vi gå inn og få et best mulig resultat med det vi har, sier Skjold i Oslo-politiet.
Både han og Kluge mener beslagene er omtrent som ventet, fordi politiet i denne saken har fulgt pengene i større grad enn narkotikaen.
– Vi ventet ikke å få like store narkotikabeslag som man kan få for eksempel ved beslag knyttet til innførsel til landet, sier Kluge.
Hadde en annen teori
Etter det TV 2 forstår, jobbet politiet i utgangspunktet ut fra en teori om at pengene stammet fra svart arbeid. Det er derfor saken håndteres av Oslo-politiets seksjon for finans- og spesialetterforskning.
– Vi fikk mulighet, gjennom politireformen, til å sette sammen ulike fagområder som ikke vi har hatt så mye tradisjon for i økonomisporet tidligere. Da kunne vi ta i bruk hele den verktøykassa som politiet har, og å den måten følge et tungt kriminelt nettverk i Oslo, sier Skjold.
– Er det provoserende for politiet at kriminaliteten foregår rett borti veien her?
– Vi jobber med kriminalitet over hele Oslo. Det er fornuftig at vi er lokalisert i det området som vi er, sier han.
Klager på tidsbruk
Politiet opplyser at de har hatt informasjon om virksomheten på frisørsalongen i mange år. Likevel var det først på sensommeren i fjor at de bestemte seg for å se nærmere på saken.
– Det var informasjon som kom til politiet som gjorde at vi ønsket å starte denne operasjonen, sier Skjold.
Advokat Bratlien mener politiet har brukt altfor lang tid på etterforskningen av saken, og at det derfor er betenkelig å holde syv personer varetektsfengslet over så lang tid.
– Det må skje noe mer snart. Det har ikke skjedd noe nytt siden de ble pågrepet (i januar, journ.anm). Ingen beviser eller mistanker er styrket siden den gang, så nå må det skje noe, sier Bratlien.
Politiadvokat Kluge ønsker ikke å gå i detalj på hva som gjenstår av etterforskning i saken. Han sier imidlertid at det ennå vil ta noe tid før det tas ut tiltale mot den utpekte hovedmannen og brødre hans.
