Søviknes om skandalesaken: – Var redd for at barna skulle bli mobbet

Frp-ordfører Terje Søviknes forteller at han alltid vil leve med Søviknes-saken fra snart 20 år tilbake.

– Jeg kommer alltid til å leve med Søviknes-saken, sier Terje Søviknes (Frp).

I valgserien «Bak rattet» med Linn Wiik forteller Søviknes om skandalesaken som førte til at han gikk av som nestleder i Frp. Nesten 20 år senere har Søviknes gjort stort comeback i politikken, og i mai ble han valgt som ny nestleder i partiet.

– Jeg har vært tydelig på at det som skjedde ikke skulle skjedd, og at det var mitt ansvar, sier Frp-ordføreren.

– Har du snakket med barna dine om den saken?

– Ja, flere ganger. Det har vært noe av det som har vært mest utfordrende. Det er litt spesielt for dem, men de har sluppet mobbing og den type ting som var min bekymring. At dette skulle gå utover dem, sier Søviknes.

Se hele bilturen i videoen øverst i saken!

– Ville garantert blitt sint

Det var i 2000 at Søviknes gikk av som nestleder i Frp, etter å ha hatt seksuell omgang med en 16-åring på FpUs landsmøte. Skandalen førte til at Søviknes i flere år trakk seg tilbake fra rikspolitikken.

Politiet henla saken som intet straffbart forhold, men sommeren 2018 begjærte kvinnen saken gjenopptatt. Statsadvokaten besluttet imidlertid at saken ikke skulle gjenopptas.

– Nå er datteren din 15 år, nesten like gammel som jenta i Søviknes-saken var. Har du tenkt på det?

– Ja, det er klart man tenker i de baner av og til.

– Hva hadde du gjort hvis en mann, en nestleder i et politisk parti, hadde gjort mot datteren din det du gjorde mot jenta i Søviknes-saken?

– Jeg ville blitt frustrert fordi det var stor aldersforskjell. Jeg hadde garantert blitt frustrert og sint. Det skal jo ikke skje, sier han.

Gråt på telefonen

I fjor høst gikk Søviknes, overraskende, av som statsråd. Det var nettopp av hensyn til barna og familien at valget endte der. 50-åringen forteller at det ble en følelsesmessig affære da han kunne avsløre nyheten.

– Jeg måtte jo holde alt hemmelig, så jeg ringte til datteren min på kvelden der og sa at «nå er det klart, jeg kommer hjem i morgen». Det ble ganske følelsesladet, sier en tydelig rørt Søviknes.

– Vi gråt til hverandre på telefonen. Det var tøft, men det var så riktig når jeg så reaksjonen, sier han.

I tillegg til nestledervervet er Søviknes i dag ordfører i Os kommune i Hordaland, som skal slås sammen med nabokommunen Fusa. Søviknes satser alt på å bli ordfører i den nye sammenslåtte Bjørnafjord kommune.

Se valgstudio på TV 2 med programleder Linn Wiik fra søndag 25. august klokken 21.15.