TIDLIG KRØKES: Barna i Søre Øyane naturbarnehage i Os har jevnlig svømmetrening i sjøen. Før de begynner på skolen skal de klare å krysse sundet for egen maskin.
TIDLIG KRØKES: Barna i Søre Øyane naturbarnehage i Os har jevnlig svømmetrening i sjøen. Før de begynner på skolen skal de klare å krysse sundet for egen maskin. Foto: Privat

Her trener fireåringene på svømming utendørs

Dersom færre skal drukne, må man øve i reelle omgivelser. I utkast til ny læreplan skal svømmeopplæringen foregå utendørs. På Os er fireåringene allerede i full gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

102 personer døde av drukning i Norge i 2018. Hittil i år har 55 personer omkommet – samtlige utendørs.

Mens folk drukner ute, foregår svømmeundervisningen på skolene innendørs.

Norske barn er de svakeste i Norden til å svømme. Bare rundt halvparten av norske femteklassinger klarer å svømme 200 meter sammenhengende.

Dette er det flere som synes er skremmende, og ønsker å gjøre noe med.

– Tragisk

– Det er dypt tragisk hver gang noen omkommer på eller ved sjøen. Regjeringen har satt i gang flere tiltak for å bedre svømmeopplæringen for barn og unge, fordi vi vil at alle skal bli trygge i og ved vannet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner til TV 2.

Han påpeker at det er stor forskjell på å svømme i et oppvarmet basseng og det å falle i kaldt vann hvor du kanskje ser lite.

I den nye læreplanen, som kommer til neste år, er det mer tydelig at svømme- og livredningsopplæring skal gjøres utendørs etter 7. og 10. trinn.

Første i landet

I en naturbarnehage i Os utenfor Bergen applauderer de forslaget til den nye læreplanen, og sier velkommen etter.

Som første barnehage i landet startet de med svømmetrening for barna i sjøen.

– Jeg fikk ideen rett før sommerferien 2016, og våren 2017 gikk de første fireåringene i vannet, sier daglig leder Kjersti Ellingsen i Søre Øyane naturbarnehage til TV 2.

ENGASJERTE ANSATTE: 15 av 18 ansatte i Søre Øyane naturbarnehage i Os har gjennomført kurset vanntrygghet og sikkerhet, så de kan ta med barna i sjøen.
ENGASJERTE ANSATTE: 15 av 18 ansatte i Søre Øyane naturbarnehage i Os har gjennomført kurset vanntrygghet og sikkerhet, så de kan ta med barna i sjøen.

Hele 11 av de ansatte i barnehagen tente umiddelbart på ideen hennes og ble med på kurs for å lære blant annet livredning og risikovurdering, før de kunne sette i gang. Nå har 15 av de 18 ansatte gjennomført kurset.

Det var NRK som først omtalte svømmetreningen i barnehagen på Os.

Våtdrakter og hjelm

– Vi er omgitt av sjø på alle kanter, men vi kan ikke gjerde inn alt av sjø rundt oss. I stedet kan vi lære barna å takle ulike situasjoner som kan oppstå på sjøen. Og at de ikke kan være redde, men heller ha respekt for den. Vi kan sørge for at barna blir trygge i vann og lære hvordan de kan berge seg selv og kompisen, sier Ellingsen.

Når barna går i vannet er de utstyrt med tilpassede våtdrakter, dykkerhansker, våtsko, badehette og hjelm.

Og de hopper til sjøs i nesten all slags vær og vind.

– Vi får en liten klump i halsen når vi ser de mest usikre fireåringene gå i sjøen første gang. Men med riktig utstyr og trygge ansatte som har god opplæring, er det veldig godt å se utviklingen til de små og hvordan de blir stadig tryggere, sier Ellingsen.

FØRST UT: Kjersti Ellingsen i Søre Øyane naturbarnehage lar barna få svømmetrening i sjøen i all slags vær.
FØRST UT: Kjersti Ellingsen i Søre Øyane naturbarnehage lar barna få svømmetrening i sjøen i all slags vær.

Målet er at barna skal klare å svømme de 20-25 meterne over sundet like ved barnehagen, før de begynner på skolen.

– Jeg tror både foreldre og barnehager er litt redde og ikke tør å ta utfordringer som er litt annerledes. Men vår erfaring er udelt positiv, så det er bare å kaste seg i gang, sier Ellingsen.

Flaut å toppe statistikken

Lederne i firmaet Coasteering, som har kurset de ansatte i Søre Øyane naturbarnehage, mener det er svært positivt at kompetansemålene til svømming og livredning i grunnskolen har et enda sterkere fokus på ulykkesforebyggende opplæring nå enn tidligere.

– Det er rett og slett ikke akseptabelt at vi har 12 ganger så mange drukninger i Norge som i Storbritannia. Vi er nødt til å gjøre noen endringer i svømmeopplæringen her til lands, sier kreativ leder, Kyrre Flotve, i Coasteering.no.

Flotve synes det er flaut at Norge topper den dystre drukningstatistikken.

Like høye dødstall som i trafikken

Tall fra Redningsselskapet viser at 102 personer døde av drukning i fjor. Til sammenligning døde 108 personer i trafikken.

  • Skal gjelde fra 2020
  • Mer tydelig at svømme- og livreddingsopplæring skal gjøres utendørs etter 7. og 10. trinn.
  • Forslagene har vært på høring denne våren, men er ikke fastsatt ennå.
  • Etter 2. trinn:• leke og utføre grunnleggende øvelser med tilvenning til vann, som å dykke, flyte, gli, skape fremdrift, hoppe uti og orientere seg i vann.
  • Etter 4. trinn: • være svømmedyktig ved å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen, og underveis dykke ned og hente en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i 3 minutt (mens man flyter på magen, orientere seg, rulle over, flyte på rygg), så svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.
  • Etter 7. trinn: • utføre grunnleggende teknikker i svømming på magen, på ryggen og under vann • vurdere tryggheten i uteaktivitet og naturferdsel og gjennomføre selvberging i vann innendørs og utendørs
  • Etter 10. trinn: • forstå og gjennomføre livberging i, på og ved vann ute i naturen.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

– Vi er veldig flinke til å snakke om og sette inn tiltak for å øke trafikksikkerheten. Men selv om det er nesten like mange i Norge som drukner som dør i trafikken på ett år, er det sørgelig få tiltak for å få ned antallet drukninger, sier Flotve.

Flotve mener noe av det viktigste er å fokusere på risikovurdering.

– Når du går om bord i et fly eller tar inn på ett hotell, sjekker man hvor nærmeste nødutgang er. Det samme må man gjøre om man står på et svaberg og fisker. Man må tenke, hvordan kommer jeg meg i land om jeg faller uti her, sier Flotve.

– Sett av mer ressurser

Redningsselskapet har en klar oppfordring til myndighetene om å sette av mer ressurser til forebygging for å endre den dystre drukningstatistikken.

– Vår visjon er at ingen skal drukne. Vi ber myndighetene sette av mer ressurser til forebygging og holdningsskapende arbeid framover. Det er viktig å ha i mente at drukningsulykker skjer i forbindelse med en rekke ulike aktiviteter. Det handler ikke bare om båt, men i like stor grad om drukning etter fall fra land eller brygge og under bading. Vi må finne treffsikre og målrettede tiltak, sier leder Tanja Krangnes for fagfeltet drukning i Redningsselskapet.