TEST: En ny variant av klamydia har ført til at noen har fått spesifikk beskjed fra helsevesenet om å sjekke seg på nytt. Foto: TV2
TEST: En ny variant av klamydia har ført til at noen har fått spesifikk beskjed fra helsevesenet om å sjekke seg på nytt. Foto: TV2

Påvist tilfeller av ny type klamydia

Flere som har testet negativt på klamydia i Norge kan ha infeksjonen likevel. Flere har derfor fått beskjed om å teste seg på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette året har vi hatt den høyeste forekomsten av klamydiatilfeller siden 2005. Nå har en ny type klamydia blitt påvist i Norge. Den stammer fra Finland, og kalles derfor «finsk klamydia».

Ikke alle laboratorier i Norge har fanget opp dette. Det betyr at et fåtall som har testet negativt på klamydiaprøve, kan ha infeksjonen likevel.

122 pasienter

Marius Johansen, lege ved Sex og samfunn, forklarer at klamydia er en bakterie, og bakterier forandrer seg litt. Derfor dannes det stadig nye varianter av klamydia og andre bakterier.

Denne nye varianten ble først oppdaget i Finland tidligere i år. Den oppfører seg på samme måte som klamydia ellers, og gir samme symptomer og behandles på samme måte.

Men fordi bakterien har forandret seg, så har ikke alle laboratorier klart å fange den opp i prøvene sine. Dette gjelder blant annet de laboratoriene som Sex og samfunn bruker.

– Derfor har vi gått gjennom alle prøver i 2019, slik at de som har fått et svakt utslag, men som ikke testet positivt, har blitt bedt om å ta prøven på nytt, sier Johansen.

De har nå ringt eller sendt brev til 122 pasienter og bedt dem om å teste seg en gang til.

Marius Johansen fra Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn/Kai Myhre
Marius Johansen fra Sex og Samfunn. Foto: Sex og Samfunn/Kai Myhre

Kan gi plager

Det kan være farlig å gå med klamydia over en lengre periode. I verste fall kan klamydia gi kroniske magesmerter, nedsette evnen til å få barn, og man kan smitte andre uten at man er klar over det.

Vanlige symptomer på infeksjonen er sviing ved vannlating, og utflod fra penis hos menn, og endret utflod hos kvinner. For kvinner og menn som har analsex, kan man få symptomer som utflod og smerter fra anus.

Men ifølge Johansen er det aller vanligste å ikke få noen symptomer i det hele tatt.

– Vårt råd på Sex og samfunn er å bruke kondom når du har en ny partner, sier Johansen.

Han sier videre at man ikke trenger å være redd for «finsk klamydia», og at man framover kan stole på at den blir oppdaget.

– Alle som har tatt en klamydiatest skal ha fått beskjed fra sin lege eller helsestasjon. Har man ikke hørt noe, kan man være trygg på at man ikke har «finsk klamydia», sier Johansen.

Liten andel

Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør på avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, sier dette ikke er noe den generelle befolkningen trenger å bekymre seg for. Denne beskjeden kun gjelder en liten andel.

Ifølge Kløvstad vet de enda ikke hvor mange tilfeller det er snakk om, men det gjelder en svært liten andel av de testede på de laboratoriene hvor den nye varianten tidligere ikke ble fanget opp. Det er trolig under en prosent.

– Laboratoriene i Norge som bruker den aktuelle testen har iverksatt tiltak som gjør at de nå fanger opp den nye varianten. Nå vil det fanges opp uansett, sier Kløvstad.

Det tas mellom 300.000 og 400.000 klamydiaprøver i året.

Kløvstad vil understreke at alle skal være sikre på at prøvesvaret på en klamydiatest er riktig.

– De som tidligere kan ha mottatt et feilaktig prøvesvar blir kontaktet direkte av helsevesenet. De får muligheten til å teste seg på nytt. Alle andre kan være sikre på resultatet sitt, sier Kløvstad.

Marius Johansen fra Sex og samfunn sier at i disse dager er det fullt på helsestasjonene og klinikkene. August har pleid å være en måned med mer aktivitet, men Johansen spår ut august i år som en rekordmåned.

– Vi tror det har en sammenheng med studiestart. Men vi har fulle klinikker hver kveld, og det er veldig bra. Det viser at de unge tar ansvar, sier Johansen.