Grønland har nærmere 60.000 innbyggere, og har øya har vært i overskrifter verden over den siste uka.
Grønland har nærmere 60.000 innbyggere, og har øya har vært i overskrifter verden over den siste uka. Foto: Lucas Jackson

Trump vil kjøpe Grønland:

– En pervers og åpenbar provokasjon

En av president Donald Trumps nære medarbeidere bekrefter at hans administrasjon vil vurdere å kjøpe Grønland, selv om Grønland selv sier at øya ikke er til salgs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Donald Trumps nære medarbeidere bekrefter at presidenten vil vurdere å kjøpe Grønland, selv om Grønland fastholder at øya ikke er til salgs.

– Jeg bare sier at presidenten, som har litt peiling på eiendomskjøp, ønsker å ta en kikk på Grønlandskjøpet, sier Larry Kudlow til Fox News søndag.

– Det er en interessant sak, den er under utvikling, vi ser på det, men vi vet ikke, sier Kudlow og påpeker at Grønland ligger i et strategisk område og dessuten er rik på naturressurser, ikke minst mineraler.

Men både Grønlands styresmakter og Danmarks statsminister Mette Fredriksen, som søndag og mandag er på besøk på Grønland, gjør det klart at Grønland ikke er til salgs.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at det ikke er noe som er alvorlig ment, sier Fredriksen til den grønlandske avisa Sermitslaq.

Wall Street Journal meldte i forrige uke at Trump, som skal besøke Danmark i september, hadde snakket om å kjøpe Grønland og bedt sine medarbeidere undersøke mulighetene.

Søren Søndergaard fra Enhedslisten mener at Fredriksen må avlyse Trumps besøk i september. Han kaller Trumps utspill en pervers og åpenbar provokasjon.

USA har tidligere ønsket å kjøpe Grønland, men den danske regjeringen har avvist ideen. Også denne gangen blir ideen bryskt avvist.

(©NTB)