Da Philip Manshaus (21) gikk bevæpnet inn i al-Noor-moskeen i Bærum ble han overmannet av Rafiq og Iqbal.

– Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde i forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august, sa politimester Beate Gangås da hun overrakte dem blomster under møtet på Politihuset i Sandvika.

Flere skudd ble avfyrt inne i moskeen, men de to tok kontroll på gjerningsmannen til politiet ankom stedet og pågrep ham. Rafiq fortalte til nyhetsbyrået Reuters at han under basketaket ble slått og fikk en finger i øyet.

– Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sa politimesteren.

Manshaus har siden blitt draps- og terrorsiktet. Han var tydelig preget av møtet med de to da han møtte i retten mandag.

Kondolerer til familien

Ifølge Budstikka ønsket Rafiq å kondolere til familien til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), som ble funnet drept i sitt hjem etter moskéangrepet lørdag. 17-åringen er Manshaus' stesøster.

– Rafiq vil kondolere fra far til far. Rafiq er også en far, og sier han føler sorgen til denne faren, sa sønnen Hamid Rafiq, ifølge avisen.

65-åringen kom også med en oppfordring.

– Vi må beskytte fremtiden til våre barn. Gjør Norge til et eksempel for andre land med at alle religioner står sammen, sa sønnen på vegne av Rafiq.

Innsamlingsaksjon for pilgrimsreise

TV 2 har tidligere omtalt de to heltene. Rafiq er tidligere soldat i det pakistanske luftvåpenet.

Ifølge informasjonssjefen i moskeen har Rafiq fått kutt over øyet og riftskader på beina etter hendelsen. Mandag fortalte han pressen at han satt pris på støtten han har fått i etterkant.

Det er også startet en innsamlingsaksjon på Spleis.no. Målet er å sende de to heltene på Pilegrimsreise til Mekka. Det er nå samlet inn over 230.000 kroner.

– Folk gir alt fra 8 til 1.200 kroner, og alt er perfekt, alt hjelper. Jeg startet innsamlingsaksjonen fordi jeg er svært takknemlig for den innsatsen de har gjort, og nå er det lavterskel for folk å bidra med det de kan, sa Elisabeth Norheim, som startet innsamlingsaksjonen, til TV 2 onsdag.