FIKK BLOMSTER: De to heltene Mohammed Rafiq (til venstre) og Muhammed Iqbal Javed (til høyre) ble torsdag hyllet av politimester Beate Gangås.
FIKK BLOMSTER: De to heltene Mohammed Rafiq (til venstre) og Muhammed Iqbal Javed (til høyre) ble torsdag hyllet av politimester Beate Gangås. Foto: Politiet

Stoppet terroristen – hyllet av politiet

Mohammed Rafiq (65) og Mohammed Iqbal Javed (75) ble torsdag hyllet av politiet for sin innsats under moskéangrepet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Philip Manshaus (21) gikk bevæpnet inn i al-Noor-moskeen i Bærum ble han overmannet av Rafiq og Iqbal.

– Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde i forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august, sa politimester Beate Gangås da hun overrakte dem blomster under møtet på Politihuset i Sandvika.

Flere skudd ble avfyrt inne i moskeen, men de to tok kontroll på gjerningsmannen til politiet ankom stedet og pågrep ham. Rafiq fortalte til nyhetsbyrået Reuters at han under basketaket ble slått og fikk en finger i øyet.

– Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sa politimesteren.

Manshaus har siden blitt draps- og terrorsiktet. Han var tydelig preget av møtet med de to da han møtte i retten mandag.

Kondolerer til familien

Ifølge Budstikka ønsket Rafiq å kondolere til familien til Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17), som ble funnet drept i sitt hjem etter moskéangrepet lørdag. 17-åringen er Manshaus' stesøster.

– Rafiq vil kondolere fra far til far. Rafiq er også en far, og sier han føler sorgen til denne faren, sa sønnen Hamid Rafiq, ifølge avisen.

65-åringen kom også med en oppfordring.

– Vi må beskytte fremtiden til våre barn. Gjør Norge til et eksempel for andre land med at alle religioner står sammen, sa sønnen på vegne av Rafiq.

Innsamlingsaksjon for pilgrimsreise

TV 2 har tidligere omtalt de to heltene. Rafiq er tidligere soldat i det pakistanske luftvåpenet.

Ifølge informasjonssjefen i moskeen har Rafiq fått kutt over øyet og riftskader på beina etter hendelsen. Mandag fortalte han pressen at han satt pris på støtten han har fått i etterkant.

Det er også startet en innsamlingsaksjon på Spleis.no. Målet er å sende de to heltene på Pilegrimsreise til Mekka. Det er nå samlet inn over 230.000 kroner.

– Folk gir alt fra 8 til 1.200 kroner, og alt er perfekt, alt hjelper. Jeg startet innsamlingsaksjonen fordi jeg er svært takknemlig for den innsatsen de har gjort, og nå er det lavterskel for folk å bidra med det de kan, sa Elisabeth Norheim, som startet innsamlingsaksjonen, til TV 2 onsdag.