KOMET: Han havnet i kommunestyret da han var 17 år. Fire år senere er han i posisjon til å ta over ordførerkjedet i Sokndal.
KOMET: Han havnet i kommunestyret da han var 17 år. Fire år senere er han i posisjon til å ta over ordførerkjedet i Sokndal. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Slår han rekorden?

KrFs nye wonderboy kan bli historisk

SOKNDAL/STAVANGER (TV 2): Han omtales som et sjeldent politisk talent. Nå kan Jonas Andersen Sayed (21) bli den yngste ordføreren i norsk historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Så langt sør i Rogaland du kommer, helt på grensen til Vest-Agder, ligger Sokndal. En nokså liten kommune, omkranset av kupert og vakker natur.

En plass kjennetegnet av en sjelden laftet korskirke fra 1800-tallet, som står som et monument midt i sentrum.

Her stemmer folk for at kristendommen skal forbli en sentral institusjon i samfunnet.

I kommunen med drøye 3000 innbyggere, stemte hele 27,8 prosent på Kristelig Folkeparti sist gang det ble avholdt kommunevalg. En solid kontrast til oppslutningen nasjonalt.

Små gårder med tungdreven jord ligger spredt utover landskapet. Hjørnesteinsbedriften Titania er bygdas stolthet, med ti prosent av verdens ilmenittproduksjon.

Midt i Hauge i Dalane, Sokndals eneste tettsted, ligger rådhuset. En firkantet bygning i rød murstein.

Det er her vi treffer den unge og ambisiøse mannen. Jonas Andersen Sayed er i den siste innspurten av valgkampen.

– Det er jo litt skummelt, men også veldig spennende, sier han til TV 2.

– Ingen personlig prestisje

I formannskapssalen er veggene tapetsert med bildene av alle Sokndals ordførere gjennom tidene.

Andersen Sayed inspiserer de innrammede bildene i svart-hvitt. På rekke og rad henger de der.

Alle er middelaldrende.

Ingen er kvinner.

– Og ingen er brune i huden, sier han.

I de to foregående periodene har Trond Arne Pedersen, også han fra KrF, styrt kommunen. Nå trer han til side, og vil overlate stafettpinnen til sin 25 år yngre arvtaker.

– Håper du på å bli historisk?

– Jeg legger ikke noe personlig prestisje i det, men jeg mener KrF har de beste løsningene, og jeg har veldig lyst til å bli ordfører, sier Andersen Sayed.

Vil engasjere ungdommen

Det har lenge vært en utfordring å få unge, spesielt andregangsvelgerne, til å bruke stemmeretten. Ved forrige kommunevalg gikk bare 36,4 prosent av velgerne mellom 20 og 24 år til urnene.

Andersen Sayed håper han kan bidra til å øke valgdeltakelsen blant sine jevngamle.

– Men jeg tror vi trenger en miks av unge og eldre i politikken, sier han.

Noen av velgerne TV 2 i treffer i Sokndal sier de vil stemme på ham nettopp fordi de mener han er et friskt pust i lokalpolitikken.

Andre mener 21 år er for ungt til å ta på seg vervet som ordfører.

Vil sikre bygda

Men alderen til tross – det er ingen urutinert grønnskolling som står på toppen av lista.

– Jeg føler at jeg har noe å gi tilbake til lokalsamfunnet. Nå har jeg sittet i kommunestyret i fire år og er klar for større oppgaver, sier han.

Og om han skulle vinne borgernes tillit, er det spesielt én sak han vil jobbe hardt for. Faren for alvorlige naturkatastrofer har bekymret kommunen i årevis.

I fjor fikk han igjennom en resolusjon på partiets landsmøte om økte bevillinger til NVE, og lover velgerne å gjøre mer.

– Vi trenger en flomtunnel. Nye tall viser at hele sentrum kommer til å flomme over hvis vi ikke får på plass nødvendige tiltak. Klimaendringene er her nå, og jeg er tydelig på at vi trenger hjelp, sier han.

UTSATT: Sokndal kommune er svært flomutsatt. KrFs unge ordførerkandidat vil jobbe for at bygda skal få på plass en skikkelig flomtunnel. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2
UTSATT: Sokndal kommune er svært flomutsatt. KrFs unge ordførerkandidat vil jobbe for at bygda skal få på plass en skikkelig flomtunnel. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Utsatt for skepsis og hersketeknikker

Omtrent 25 mil nord for Sokndal ligger Tysnes i Hordaland. Her finner vi Kåre Martin Kleppe (H). I dag er det han som er landets yngste ordfører.

Kleppe var 22 år da han ble valgt i 2015, og forteller at det var knyttet skepsis til hans unge alder den gang.

– Jeg stilte meg spørsmålet om hvor klar jeg var. Men etter fire år har jeg bare positive erfaringer. Det er alltids noen eldre som prøver seg med hersketeknikker, men det tåler man. Jeg heier på yngre krefter, sier han.

Gjennomsnittsalderen blant ordførere i dag er på 51,4 år, ifølge en kartlegging NRK har utført.

Samtidig viser en undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning at rundt én av fem av listetoppene ved årets valg er under 40 år.

– Har du noe råd til Andersen Sayed, dersom han skulle bli valgt?

– Hør på de i partiet ditt og på de andre erfarne i kommunestyret. Men når alt kommer til alt, husk på at det er en grunn til at innbyggerne har valgt deg som ordfører. Stol på det, sier Kleppe.

 • Arbeiderpartiet:
  Bente Elin Lilleøkseth (22 år i 1997)
  Født: 25. september 1974
  Ordfører i Løten kommune
 • Høyre:
  Kåre Martin Kleppe (22 år i 2015)
  Født 23. november 1992
  Ordfører i Tysnes kommune
 • Fremskrittspartiet:
  Helge Andre Njåstad (23 år i 2003)
  Født 5. juni 1980
  Ordfører i Austevoll kommune
 • Senterpartiet:
  Trine Haug (30 år i 2015)
  Født 17. august 1985
  Ordfører i Frosta kommune
 • Venstre: Ukjent
 • Kristelig folkeparti:
  Jostein Eiane (31 år i 1999)
  Født 24. september 1968
  Ordfører i Rennesøy kommune
 • Rødt:
  Knut Henning Thygesen (54 år i 2007)
  Født 7. april 1953
  Ordfører i Risør kommune
 • Sosialistisk Venstreparti: Ukjent (Varaordfører May-Elin Imset var 22 år da hun i 2010 tok over som ordfører i Løten, mens den sittende ordføreren var ute i permisjon).

Merk: Det finnes ingen offisiell statistikk over partienes yngste ordfører. Kartleggingen er basert på samtaler med KS, SSB, forskere og de ulike partiene.

Det finnes også kandidater ved høstens kommunevalg som er yngre enn 21 år.

– På tide at rekorden slås

En annen som vet hvordan det er å kjempe for store tillitsverv i ung alder er Arbeiderpartiets Bente Elin Lilleøkseth.

I 1996 var hun varaordfører i Løten, og måtte ta over roret da den sittende ordføreren ble syk. Den gang var hun like gammel som Andersen Sayed er nå. Året etter ble hun ordfører permanent og har holdt vervet siden.

Etter dette valget trer hun til side.

– Det er på tide at rekorden blir slått, sier hun til TV 2.

PÅ TIDE: Bente Elin Lilleøkseth (Ap) ble tidenes yngste ordfører på midten av 90-tallet. Etter høstens valg trer hun til side. Foto: Geir Magnusson / NTB Scanpix
PÅ TIDE: Bente Elin Lilleøkseth (Ap) ble tidenes yngste ordfører på midten av 90-tallet. Etter høstens valg trer hun til side. Foto: Geir Magnusson / NTB Scanpix

Og selv om Lilleøkseth lattermildt minner om at hun mener KrF burde valgt «rød side» i fjor – ønsker hun stjerneskuddet alt hell og lykke til i fremtiden.

– Det er flott at ungdom engasjerer seg. Lokaldemokratiet skal være tverrsnittet av befolkningen, og ungdom er absolutt en viktig del av befolkningen, sier hun.

Roses av Ropstad

Valget er rett rundt hjørnet og den unge ordførerkandidaten innrømmer at han er svært spent på resultatet.

Nylig fikk Andersen Sayed besøk av en annen KrF-politiker som har levd med både supertalent- og kronprins-stempel.

– Joda, men Jonas er mange hakk foran meg, sier partileder Kjell Ingolf Ropstad.

– Kjenner du deg igjen i han?

– Tja. Noen likheter ser jeg, men jeg var ikke i nærheten av å stille som ordfører da jeg var 21. Han har et veldig stort talent, men først og fremst så er han en veldig bra mann, sier Ropstad.

ROSES: Partileder Kjell Ingolf Ropstad følger nøye med på den unge politikeren. Han tror ordførerkandidaten har en lysende fremtid foran seg i politikken.
ROSES: Partileder Kjell Ingolf Ropstad følger nøye med på den unge politikeren. Han tror ordførerkandidaten har en lysende fremtid foran seg i politikken. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Tenker ikke på fremtiden

Partilederen tror det viktigste for folk er å ha en ordfører som er seg selv og som er til stede. Da trenger ikke alder spille noen rolle, mener han.

– Tar han jobben din etter hvert?

– Hvis han fortsetter, så tror jeg han kan fylle veldig mange posisjoner. Så synes jeg heller ikke vi skal legge for mye press på han. Nå er jeg veldig glad for at han konsentrerer seg om at han vil bety en forskjell i Sokndal.

Andersen Sayed selv sier han ikke har gjort seg noen tanker om hva han vil gjøre senere i karrieren.

– Det får vi ta når den tid kommer.

Per nå er ordfører i hjemkommunen drømmejobben.

– Nå er mitt engasjement for Sokndal og jeg ønsker å ta fatt på de utfordringene som lokalsamfunnet står overfor i årene som kommer, sier han.