OPPGITT: Trine Skei Grande sier hun er misfornøyd med lekkasjer fra regjeringsforhandlingene.
OPPGITT: Trine Skei Grande sier hun er misfornøyd med lekkasjer fra regjeringsforhandlingene. Foto: Mads Dahlby Fremstad

Irritert på Frp: – En dum måte å forhandle på

ARENDAL (TV 2): Frp-utspill om at det nærmer seg en enighet i bompenge-striden og utspill om at partiet vil pålegge byene en egenandel i bypakkene, irriterer Venstre-leder Trine Skei Grande.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går skrev TV 2 at kilder i regjeringspartiene mener en enighet om bompenger vil bli presentert senest i neste uke.

– Jeg gleder meg til å kunne presentere en enighet snart. Vi nærmer oss en løsning, sa Frp-leder Siv Jensen til TV 2.

Trine Skei Grande irriterer seg over signalene fra kilder i regjeringspartiene og avviser Siv Jensens uttalelse.

– Nei, jeg hadde ikke sagt at vi er i nærheten av en enighet, men hvis hun tror vi skal klare å komme til noe nytt, så er det hyggelig, sier Venstre-lederen til TV 2.

Spesielt i Frp og Høyre har signalene vært at en bom-enighet er nært forestående og at regjeringspartiene ble enige.

Etter det TV 2 er kjent med mente Trine Skei Grande at dette var realistisk, men uttalelser de siste dagene og signaler fra Frp-politikere har gjort Skei Grande oppgitt.

– Jeg synes det er en dum måte å forhandle på hvis man skal legge ut nye krav hele tiden og lekke fra forhandlinger. Det er en dårlig måte å forhandle på. Det gjør det vanskeligere.

– Frp ønsker at kommunene skal pålegges en egenandel?

– Det er en dårlig ide. Det betyr mindre penger til skole, sykehjem og mer eiendomsskatt, sier Venstre-lederen som mener Frp ikke bør gå ut med kravene sine i media.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) sa dette om storbyenes egenandel i går:

– Det må bli slutt på den tiden der fylkes- og lokalpolitiker, uten å selv legge penger i potten, sier hundre prosent bompengefinansiering på mange kommunale- og fylkeskommunale prosjekter, sa Dale til TV 2.

Ifølge TV 2s kilder har KrF og Venstre store problemer med å godta at byene skal pålegges å bidra med mer penger til bypakke-avtalene.

Kilder: Dette vil Venstre

TV 2 er kjent med at et Venstre-ønske på forhandlingsbordet er at det statlige bidraget inn i bypakkene økes fra 50 til 70 prosent i de store byene.

En større statlig andel vil kunne sikre videre utvikling av bybanen i Bergen og den planlagte utbyggingen av T-bane-nettet i Oslo og Akershus.

Redusert biltrafikk gjennom bomstasjonene gjør nemlig at storbyene tar inn mindre bompenger enn hva de hadde budsjettert med. I Oslopakke 3 er anslagene at man vil få inn nærmere to milliarder mindre på fire år, enn hva som er planlagt. Det samme er situasjonen i Bergen og Stavanger.

– Vi har det i programmet at statens andel bør økes til 70. Vi har økt fra null til femti. Vi har sett at det har stor virkning på hvilke kollektivprosjekter som er blitt gjennomført, sier Skei Grande til TV 2.

– Man det mangler penger i prosjektene?

– Vi har en vellykket elbil-politikk og omleggingen av transportsektoren er mye større enn vi hadde trodd. Jeg mener at man lokalt må prioritere og bestemme hva som skal gjøres først, så får man lage en prioritetskø og det er det best at kommunene gjør selv, sier Venstre-lederen.

– Ta ut prosjekter av bypakkene?

– Noen prosjekter må kanskje dyttes på i tid. Det synes jeg de må gjøre lokalt. Vi i regjering kan ikke sitte og bestemme det. Det må de avgjøre lokalt. Bypakkene er fantastisk fordi de er fremforhandlet lokalt. Vi skal ikke gå inn og være noe overpoliti.

Melby: Vanskelig å fortsette med Frp-seier

Til Nettavisen har Venstres stortingspolitiker Guri Melby sagt at det blir vanskelig å sitte i regjering, hvis Frp får gjennomslag for lavere bompenger.

– Altså, Venstre sitter på Granavolden. Vil noen lage en avtale utover Granavolden, så må vi være enig. Det er ikke slik at vi skal ut av regjering, fordi noen andre vil noe annet.

– Men dere sitter jo og forhandler om lavere bompengetakster?

– Vi sitter og lager budsjetter og har prosesser hele tiden. Vi forhandler ikke spesielt om dette. Dette er en av de utfordringene Frp landsstyre har knyttet til deltakelse i regjering. Jeg vil at Frp bare skal fortsette, men vi skal ikke ut av regjering fordi noen andre vil endre Granavolden.

– Det høres ikke ut som du har noe å gi egentlig?

– Jeg har mye å gi for å redde miljøet.