PST mottok tips om Manshaus for ett år siden

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold kaller tipset vagt og sier man ikke fant grunn til å følge det opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det opplyste PST-sjefen på en pressebriefing mandag ettermiddag.

– PST mottok et tips om siktede for om lag ett år siden. Det ble på bakgrunn av tipset samarbeidet mellom PST og politiet uten å finne grunnlag for å følge opp tipset nærmere. Tipset var nokså vagt og gikk ikke i retning av forestående terrorplanlegging, sa Sjøvold.

– Hva tenker du om det i dag, at man ikke gjorde mer?

– Det er alltid vanskelig i ettertid å ta den vurderingen, men det jeg må forholde meg til er at det ble gjort en kvalifisert vurdering da tipset kom inn. Jeg har også lyst til å si at vi får inn mange sånne tips og vi må gjøre konkrete vurderinger av tipsene.

Preget

Han innledet pressekonferansen med å si at PST som tjeneste er dypt berørt av saken.

– Det gjelder både drap, terrorhandling og selvfølgelig den frykt og lidelse mange mennesker har opplevd som følge av dette, sa Sjøvold.

– En sikkerhetstjenestes natur er å søke å avverge mest mulig av slike handlinger. Den videre etterforskningen må vise mer rundt handlingsforløpet, fortsatte PST-sjefen.

Negativ utvikling

Trusselnivået har siden 2. mai vært vurdert som moderat. Dette er nivå 3 på en skala som går fra 1 til 5.

Når trusselen ligger på nivå 3, innebærer det at en eller flere aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror i Norge.

Trusselnivået er ikke endret, sa Sjøvold mandag. Imidlertid har PST hatt fokus på det Sjøvold kalte en negativ utvikling i enkelte høyreekstreme miljøer.

Dette handler om at det er gjennomført flere høyreekstreme terrorangrep internasjonalt og at det utvikles en felles propagandaplattform man ikke tidligere har sett, for eksempel utarbeidelse av manifester og angrepsvideoer.

– Vi ser at det er flere høyreekstreme grupperinger på internett og de oppfordrer til bruk av terror som metode. Vi ser at det er høyreekstreme grupperinger som har sympatisører i Norge som forherliger aksjoner som er gjennomført og vi har også registrert oppfordringer til å utføre lignende aksjoner, sa Sjøvold.

Vanskelig å fange opp

Han beskriver internett som en hovedarena for spredning av høyreekstrem propaganda, men at det er vanskelig å fange opp alt som skjer på nett og å forebygge angrep.

– Mange av de menneskene som har høyreekstreme holdninger, deler et voldelig tankegods, men erfaringsvis er det svært få som går fra ord til handling. Derfor er det et krevende oppdrag å fange opp og hindre de som har evne og vilje til å gjennomføre angrep.

I trusselvurderingen som ble publisert 15. februar vurderte PST det som «lite sannsynlig» at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019. Begrunnelsen var at de fortsatt fokuserer på radikalisering og organisasjonsbygging.

PST har i sommer skjerpet vurderingene av truslene fra de høyreekstreme i Norge. Trusselnivået er ikke endret, men PST har gitt en skarpere begrunnelse for hvorfor det ligger der det ligger, forklarte Sjøvold.

Fremstilt for fengsling

Philip Manshaus, er siktet for drapet på sin 17 år gamle stesøster og etterforskes for terror etter angrepet på al-Noor-moskéen i Bærum lørdag ettermiddag, ble mandag fremstilt for varetektsfengsling.

Da han møtte i retten, hadde han tydelige skader i ansiktet, blant annet flere blåmerker og kutt. Han smilte til pressekorpset inne i rettssalen.

Ifølge forsvareren ønsker ikke Manshaus å forklare seg under rettsmøtet.

PST bistår Oslo politidistrikt i etterforskningen av saken.