Medelever var bekymret for Philip Manhaus' holdninger. Skolen sier at bekymrignsmeldinger de fikk ikke var av en slik karakter at de kontaktet politet.
Medelever var bekymret for Philip Manhaus' holdninger. Skolen sier at bekymrignsmeldinger de fikk ikke var av en slik karakter at de kontaktet politet. Foto: Privat

Skolen mottok bekymringsmelding – kontaktet ikke politiet

Elever på Fosen folkehøgskole var bekymret for holdningene til draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21). Folkehøgskolen så ikke noen grunn til å involvere politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

21 år gamle Philip Manshaus er siktet for å ha drept sin stesøster, før han gikk til angrep på al-Noor-moskeen i Bærum.

Før moské-angrepet postet Manshaus meldinger i et nettforum der han hyllet Vidkun Quisling og terroristen bak moskéskytingene på New Zealand tidligere i år.

21-åringen gikk i år på folkehøgskole, og medelever der har reagert på hans holdninger.

Manshaus gikk på Fosen folkehøgskole i Trøndelag i ni måneder, fra august i fjor til mai i år.

Ikke grunn til å involvere politiet

Skolen har i overkant av 60 elever. TV 2 er kjent med at flere elever synes Manshaus forandret seg mye i løpet av året på folkehøgskolen.

Noen elever ble sjokkert av 21-åringens holdninger, og ga uttrykk for bekymring overfor skolen. Daglig leder ved Informasjonskontoret for Folkehøgskolen i Oslo, Dorthe Birch, bekrefter at det kom en bekymringsmelding til skolen.

Hun har fått en muntlig orientering fra rektor Arnhild Finne ved Fosen folkehøgskole om dette, men ønsker ikke å gå nærmere inn på innholdet.

– Det kom en tilbakemelding om eleven underveis, men det kommer mange tilbakemeldinger på elever i løpet av et år. Når man bor på en folkehøgskole er det mange samtaler både elevene seg imellom, og med lærere, sier hun.

På bakgrunn av samtaler med rektor på folkehøgskolen, sier hun at skoleledelsen ikke oppfattet at bekymringsmeldingen var av en slik karakter at skolen tok kontakt med og involverte politiet eller andre utenforstående.

– Har skolen sviktet i oppfølgingen av bekymringsmeldingen?

– Det er vanskelig å uttale seg noe om, men de har noen gode prosedyrer og de har fulgt dem.

Folkehøgskolen skal alltid ha grundige samtaler med elvene, og en beredskap som fanger opp om de trives og har det bra, sier hun.

– Hvordan ble 21-åringen oppfattet, etter det du kjenner til?

– Han ble oppfattet som en helt vanlig, ordinær elev. Det var ikke noe spesielt med ham. Det kom en tilbakemelding om eleven underveis, men det skjer ofte med flere elever.

Jobber mot dette

Verken rektor eller inspektør ved skolen vil foreløpig kommentere reaksjonene som kom på Manshaus fra hans medelever. Andre ansatte ved skolen har fått beskjed om å ikke uttale seg.

Birch, som er ansvarlig for informasjon for alle folkehøgskolene, gir uttrykk for at det er en svært krevende situasjon, fordi folkehøgskolen nettopp jobber spesielt for å bekjempe ekstremisme og for å fremme for samarbeid. Det er hele kjernen i deres arbeid, sier hun.

– Skolen orienterer i dag medelevene på linjen han gikk på og er i dialog med dem. Det er ikke til å underslå at det han er siktet for går veldig mot hva folkehøgskolen står for. Skolen har valgt å prioritere medelevene først, og det er helt riktig. Dette er jo ungdommer og mennesker vært sammen i ni måneder, som har et personlig forhold til hverandre og masse tanker og følelser, sier Birch.

En kvinne som i fjor var elev ved skolen forteller TV 2 at hun opplevde Manshaus som «veldig ordentlig», men at han forandret seg mye i løpet av året, og at han skal ha blitt veldig religiøs.

Medelever merket i diskusjoner at han gradvis ble mer og mer engasjert kristen.

– Jeg oppfattet ham som veldig snill, og hadde ikke trodd han kunne gjøre noe slikt, sier kvinnen.

Alltid med på det som skjedde

En annen tidligere elev ved folkehøgskolen, som har møtt Manshaus på samlinger for tidligere og nåværende elever, er sjokkert over siktelsen.

– Jeg kan ikke for mitt bare liv skjønne at han kan ha gjort noe slikt. Jeg oppfattet han som superhyggelig type.

Den tidligere eleven sier hun har møtt 21-åringen to eller tre ganger på skolen.

–Han var sosial og alltid med på det som skjedde, men ikke den mest pratsomme.

Hun beskriver folkehøgskolen som åpen og inkluderende, med et godt miljø.

–Jeg tror ikke han kan ha fått de holdningene der.

Kjenner ham ikke igjen

En tidligere klassekamerat fra ungdomsskolen sier at han ble veldig sjokkert da han hørte nyhetene.

– Det høres ikke ut som han i det hele tatt. Han var veldig snill, omtenksom og smart.

– Stakk han seg ut på noen måte?

– Nei, ikke i det hele tatt. Han var sosial og likte å være sammen med folk.

Fant stesøsteren drept

Manshaus ble overmannet da han avfyrte skudd i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag ettermiddag.

Politiet dro til stedet og pågrep mannen. Etterpå dro de til hjemmet der 21-åringen vokste opp for å gjøre undersøkelser og samle bevis.

I huset i Bærum fant de 21-åringens 17 år gamle stesøster drept.

Mandag klokken 13 fremstilles han for varetekt i Oslo tingrett.