21-åringen, som også er siktet for skytingen i en moské i Bærum, er nå siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster.
21-åringen, som også er siktet for skytingen i en moské i Bærum, er nå siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster. Foto: Terje Bendiksby

Drapsofferet er siktedes stesøster (17)

Politiet bekrefter søndag ettermiddag at det er den siktedes stesøster som er drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet bekrefter i en pressemelding at det er siktedes stesøster på 17 år som ble funnet drept i går. Politiet går ut med informasjonen i samråd med pårørende.

– Etterforskningen har gitt oss en bedre oversikt og mer informasjon som gjør at vi nå etterforsker dette som forsøk på terrorhandling, sier fungerende enhetsleder Rune Skjold.

– Dette begrunnes med det faktum at han hadde våpen i en moske og kartleggingen vår som viser at han uttrykt innvandringsfiendtlige holdninger. Handlingen var også egnet til å skape stor frykt, sier Skjold. Oslo politidistrikt samarbeider tett med PST.

Siktet for drapsforsøk

Mannen er siktet for drapsforsøk etter hendelsen i moskeen, samt for drap på søsteren som ble funnet død i Bærum lørdag kveld.

21-åringens forsvarer Unni Fries sier til TV 2 at mannen gjennomførte et kort avhør natt til søndag.

– Utover dette ønsker jeg ikke å uttale meg om saken, sier hun videre.

Politiet opplyste søndag morgen at den siktede ikke har ønsket å forklare seg under avhøret.

– Han har derfor ikke tatt stilling til siktelsen. Etterforskningen av hendelsene har pågått i hele natt og fortsetter søndag, sa Rune Skjold, fungerende enhetsleder i Oslo politidistrikt.

TV 2 har foreløpig ikke identifisert mannen som etterforskes for forsøk på en terrorhandling mot en moské i Bærum. Samtidig er identitet og bilde av han kjent på flere fora og blogger på internett. Dette er en krevende vurdering, og redaktørstyrte medier er varsomme med å identifisere på et så tidlig tidspunkt. Men vi diskuterer det løpende, parallelt med informasjonen vi henter inn.

TV 2 følger Vær varsom-plakaten, som er tydelig på at mediene skal være varsom med bruk av navn og bilde i forbindelse med straffbare forhold. Spesielt når det gjelder unge folk. Mannen som er pågrepet er bare 21 år.

Ingenting er bekreftet om hans psykiske tilstand, han har ikke forklart seg, og vi vet for lite om hvordan identifisering vil ramme hans nærmeste - fordi vi ikke har fullstendig oversikt. Per nå vet vi ikke om drapet av den unge kvinnen han hadde en nær relasjon med, kan settes i sammenheng med det som fremstår som et terrorforsøk i moskeen. Det gjør avgjørelsen om identifisering mer krevende.

Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det er Vær varsom-plakaten tydelig på. Så hva taler for identifisering?

I øyeblikket politiet fastslår at det er et terrorforsøk, er det praksis for identifisering - i lignende saker internasjonalt. Vi har dokumentasjon fra fora på internett, som støttes av politiet, at dette var en planlagt terrorhandling. Han har vist høyreekstreme holdninger, inkludert innvandringsfiendtlige ytringer, han har skaffet seg våpen, skuddsikker vest og annet utstyr. Inspirert blant annet av masseskytingen på New Zealand.

Intensjonen bak terror er å skape frykt. Dette utløser i etterkant også et stort informasjonsbehov i befolkningen, fordi vi ønsker å forstå. Vite mest mulig om motivet, hvem han er, hva slags bakgrunn han har, om han var alene om handlingen - og ikke minst om dette kan utløse andre, tilsvarende angrep. Hvordan kunne det skje?

Dette er det første moskéangrepet av denne typen i Norge, og kan også potensielt settes i sammenheng med en global trend med angrep som er basert på raseideologi og høyreekstremisme. En identifisering og informasjon om den pågrepne, kan gi befolkningen viktig informasjon i en så alvorlig hendelse som dette.

I TV 2 ønsker vi å være åpne overfor seerne og leserne våre om hvordan vi vurderer dette spørsmålet. Denne saken utvikler seg nærmest fra minutt til minutt, og dermed vil spørsmålet om identifisering gjøre det samme. Det viktigste for oss, er at det vi formidler er fakta og ikke rykter, og at informasjonen oppleves relevant for dere som følger oss.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør, TV 2

Høyreekstreme holdninger

Søndag opplyser politiet at de etterforsker saken som et forsøk på en terrorhandling.

– Vi har avdekket høyre-ekstreme holdninger. Siktede har uttrykt holdninger der han hyller Quisling og at han har innvandringsfiendtlige holdninger, sier fungerende enhetsleder Rune Skjold.

Politiadvokat Hjort Kraby opplyser at politiet ønsker å få gjennomført en rettspsykiatrisk undersøkelse av 21-åringen.

TV 2 kommer tilbake med mer