EKSTRA MANNSKAP: Politiet setter inn ekstra mannskap og bevæpner alt politi i hovedstaden fra og med lørdag kveld, forteller Jan Erik Thomassen (venstre) i Oslo-politiet sent lørdag.
EKSTRA MANNSKAP: Politiet setter inn ekstra mannskap og bevæpner alt politi i hovedstaden fra og med lørdag kveld, forteller Jan Erik Thomassen (venstre) i Oslo-politiet sent lørdag. Foto: Fredrik Hagen

Bevæpner alt politi i Oslo

Søndag markeres høytiden Eid-al-Adha. Politiet setter inn ekstra mannskap som følge av angrepet mot al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet forteller under en pressekonferanse klokken 23 lørdag kveld at de setter inn ekstra mannskap søndag som en respons på lørdagens angrep mot en moské i Bærum.

Søndag markeres høytiden Eid-al-Adha, og det er ventet at tusenvis av muslimer samles i moskeer i Norge.

– Begrunnelsen er at de som deltar i feiringen skal være så trygge som mulig, sier Jan Erik Thomassen i Oslo-politiet.

Han forteller at fra og med lørdag kveld vil alle politifolk i Oslo politidistrikt bli bevæpnet, og at det er iverksatt flere trygghetstiltak under arrangementene.

– Vi vil ha både uniformerte og sivile mannskap til stede. Det skal være trygt å feire Eid.

En mann i 20-årene er siktet for drap i forbindelse med funnet av kvinnen. Han er også siktet for drapsforsøk etter episoden ved al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag ettermiddag.

Det ble gjennomført et kort avhør med mannen natt til søndag.

Nordmenn melder seg

Islamsk Råd Norge opplyser at de har blitt kontaktet av flere nordmenn som ønsker å stille opp som vakt i forbindelse med eid-feiringen søndag.

Organisasjonen skriver på Facebook at de har mottatt flere henvendelser etter skyteepisoden i moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

– Vi setter stor pris på dette og anmoder de interesserte til å ta direkte kontakt med en moské i deres nærområde, skriver de.

Leder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge opplyser til NTB at rundt 40–50 personer har tatt kontakt i ulike kanaler. Også andre religiøse personer har tatt kontakt.

– Denne støtten viser at vi, både muslimer og ikke-muslimer, står sammen mot dette forferdelige angrepet. Vi skal sammen møte dette hatet med samhold og kjærlighet, skriver Diriye i en pressemelding natt til søndag.

Tok seg inn i moské

Politiet fikk den første meldingen om skytingen klokken 16.07, og klokken 16.42 meldte Oslo politidistrikt at det hadde vært en skyteepisode i en moské i Bærum.

Tidligere forstander og styremedlem Irfan Mushtaq forteller at gjerningsmannen kom inn i moskeen med haglegevær og pistol. Han gikk i skuddsikker vest, sorte klær og hadde beskyttelse på knærne.

Det lå hylser og blod på teppene inne på moskeen etter at gjerningsmannen i 20-årene tok seg inn gjennom en glassdør.

Ifølge Mushtaq ble moskeen sikret for to måneder siden, slik at man ikke lenger kan gå rett inn. Det var terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand som gjorde at moskeen satte i gang et arbeid for å skjerpe sikkerheten.

Senere opplyste politiet at gjerningsmannen er en norsk borger, bosatt i området.

PST i dialog med politiet

To timer før mannen i 20-årene gikk til angrep, postet en mann med hans navn en melding på et nettforum.

Der hyllet han New Zealand-terroristen (28), som tidligere i år drepte 49 personer i masseskytingene ved Noor-moskeen og Linwood-moskeen i Christchurch, det verste angrepet på muslimer i Vesten.

– Det har vært gøy. Valhall venter, heter det i meldingen.

Seniorrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier til TV 2 at de er i tett dialog med politiet.

– Vi jobber intenst med å finne ut hva dette er og om dette vil påvirke trusselbildet, sier han.