Foto: Anne Sofie Mengaaen

Mann i 70-årene overmannet gjerningspersonen

Et årvåkent medlem havnet i basketak med gjerningspersonen som var ikledd skuddsikker vest og var bevæpnet med pistol og hagler, sier tidligere forstander Irfan Mushtaq.

Lørdag gikk en ung mann i 20-årene inn i al-Noor Islamic Centre i Ringeriksveien i Bærum, bevæpnet med hagler og pistol, og begynte å skyte.

Ifølge tidligere forstander ved moskeen, Irfan Mushtaq, er det bare flaks at ingen ble drept.

Basketak

– Det satt igjen tre medlemmer som leste Koranen etter bønnetiden. Da de så gjerningsmannen komme inn, kom to av medlemmene seg i sikkerhet. Det tredje medlemmet, som er i 70-årene, var rask, og tok tak i han umiddelbart, sier Mushtaq til TV 2.

– Han overmannet han mens han skjøt. Han havnet i basketak med gjerningspersonen, og ble blant annet slått i øyet mens han forsøkte å få kontroll, fortsetter han.

Da fikk medlemmet i 70-årene hjelp fra et annet medlem som slo gjerningspersonen i bakhodet.

Mushtag opplyser at ingen ble skutt i hendelsen.

– Tre medlemmer kunne dødd i dag, om det ikke var for medlemmet vårt.

Den tidligere forstanderen forteller at da han ankom moskeen lå det hylser og blod overalt på teppene, og at han så gjerningspersonen iført skuddsikker vest, svarte klær og med beskyttelse på knærne. Han opplyser om at gjerningspersonen var skadd.

Kritiserer politiet

Mushtaq kritiserer politiet for sin opptreden da de meldte om skyteepisoden.

– Vi hørte at politiet var på vei, og åpnet dørene for dem. Vi ble nesten tatt for å være gjerningspersonene selv, og politiet ville ikke høre på oss.

– Jeg er ikke fornøyd med prosessen her, følger han opp.

Han forteller at de kom barbeint ut, og at medlemmet i 70-årene, som hadde stoppet gjerningspersonen, ble bedt om å komme seg av sykesengen han satt i.

– Det var ikke fokus på krisesituasjonen og -håndteringen, sier han.

– Heldigvis har medlemmet vårt nå kommet seg til legevakten for undersøkelse nå, sier han.

Han mener politiets oppmerksomhet kun ble rettet mot gjerningspersonen.

– Vår muslimske medlem ble håndtert i etterkant. Det gikk sterkt inn på meg, sier han.

– I sjokk

Den tidligere forstanderen forteller at moskeen tidligere ble sikret med adgangskort som respons på terroren i New Zealand.

Han forteller at han er i sjokk som følge av hendelsen.

– Det var en blond, hvit og ung kar. Da jeg så han var han full av blod, og lå nede på bakken. For meg var dette et deja vu av Breivik-bildet.