kritisk audun lysbakken:

– Vi er totalt uforberedt på det som kommer

Etter flere dramatiske ras den siste uken, mener SV-leder Audun Lysbakken at regjeringens klimapolitikk vitner om handlingslammelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste uken har det gått flere ras på Vestlandet. I Jordalen i Voss ble et ektepar nesten tatt. I Jølster er en mann fremdeles savnet etter raset som gikk sist tirsdag.

Audun Lysbakken er knallhard i kritikken mot regjeringen, og mener de ikke ser alvoret i klimaendringene.

– Regjeringen er totalt uforberedt på det som kommer. Det ser vi i den manglende evnen til å bevilge det som trengs til skredsikring og forberede oss på framtiden. Utslippene øker, men likevel investerer de i oljeleting, sier Lysbakken.

Trenger flere milliarder til sikring

I 2019 får Norges vassdrags- og energidirektorat 350 millioner kroner til rassikring.

En oversikt NVE selv har laget, viser imidlertid et behov på 3.903.000.000 kroner i rassikringsmidler – altså nesten fire milliarder kroner.

– Det å jobbe med samfunns- og beredskapssikkerhet må i mye større grad handle om å forberede oss på klimaendringer, sier Lysbakken, og fortsetter:

– Det betyr at vi må bruke mer penger på skredsikring, og å stoppe klimakrisen i å bli verre. Men i Norge øker utslippene, og det investeres mer i olje. Det er en farlig politikk for fremtiden.

NVE-direktøren: – Må regne med flere slike hendelser

Vassdrags- og energidirektør, Kjetil Lund, er også klar på at samfunnet må regne med å bruke mer ressurser på skredsikring i årene framover.

– Slike hendelser som skjedde på Jølster sist uke kommer det til å bli mer av. Vi har god erfaring med at det kan være god økonomi i å sikre og være forberedt, i stedet for å bruke penger på å rydde opp senere, sier Lund.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) slår hardt tilbake mot Lysbakkens påstander.

– Det er stort sett inntektene fra olje og gass-industrien som gjør at vi har råd til å rassikre områder og ha en høy beredskap. Vi vet at vi skal forberede oss på å håndtere større klimaendringer, derfor gjør vi en rekke ting for å få ned CO2-utslippene, men også for å sikre oss bedre for fremtiden, som kartlegging, utbygging og rassikring, sier Dale.