Video: Norske F-16 rykket ut mot flere russiske fly i helgen

Nye videoer fra Forsvaret viser russiske fly på tokt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte TV 2 at norske F-16 på døgnberedskap ble sendt på vingene for å identifisere fremmede militære fly som nærmet seg Norge.

Videoer fra Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) viser at det i helgen ble rykket ut mot flere russiske fly enn de to antiubåtflyene som TV 2 fortalte om.

Se F-16-opptakene i videovinduet!

51 identifiseringer

For i tillegg til Tu 142-flyene med NATO-kallenavnet Bear Foxtrot, ble også multirolleflyet Su-30SM «Flanker-H» og det maritime patrulje- og antiubåtflyet Il-38 identifisert av de norske NATO-beredskapsflyene.

– Det har vært en del aktivitet med QRA-flyene fredag og lørdag. Hittil i år har det vært 30 uttrykninger og 51 identifiseringer, sier pressevakt Sigurd Tonning-Olsen i FOH til TV 2.

Utrykningene skjedde rett før Russland varslet fire militærøvelser utenfor kysten av Nordland og Troms. Forsvarets talsperson vil ikke spekulere i om det er sammenheng mellom disse hendelsene.

– Vi ønsker ikke å spekulere i om dette er knyttet til den varslede økte russiske øvingsaktiviteten, sier Tonning-Olsen til TV 2.

To flåtegrupper på vei

Et større antall marine fartøy er ifølge Forsvaret på vei til øvingsområdene utenfor kysten av Nord-Norge. To flåtegrupper er ifølge den russiske Nordflåtens pressetjeneste dannet i Nordsjøen og er på vei.

For å øke situasjonsforståelsen i området mens øvelsene pågår, er det stasjonert tre amerikanske Poseidon P8-overvåkingsfly på Andøya.

– Vi ser en uvanlig høy aktivitet av russiske fartøy, sa oberst Eystein Kvarving i FOH til TV 2 tirsdag.

Nordflåtens missilkrysser «Marskalk Ustinov» er blant krigsskipene som er på vei.
Nordflåtens missilkrysser «Marskalk Ustinov» er blant krigsskipene som er på vei. Foto: 333-skvadronen/Forsvarets operative hovedkvarter

Missilkrysseren «Marskalk Ustinov» og antiubåtskipet «Severomorsk» har fått følge av Nordflåtens mest moderne fregatt «Admiral Gorsjkov», som også deltok i en skyteøvelse nord av Finnmark under NATO-øvelsen Trident Juncture.

Nettstedet The Barents Observer har tidligere skrevet at ubåten «Smolensk» i Oscar II-klassen er på vei nordover langs kysten i følge med slepebåten «Elbrus» og bukserbåten «Nikolay Chiker».

Sammen med rundt 20 andre fartøy fra Nordflåten deltok «Smolensk» i den årlige paraden i St. Petersburg.

Onsdag formiddag var «Nikolay Chiker» sør av Flekkefjord, mens «Elbrus» var vest av Molde, ifølge skipsovervåkingstjenesten Marine Traffic.