eksplosjon i København

Politiet: – Dette er et angrep

En voldsom eksplosjon rammet Skattestyrelsens bygning i København tirsdag kveld. – Et angrep vi hverken kan eller eller vil akseptere, sier politisjef.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Store deler av fasaden på det danske skattevesenets bygning på Østerbro i København er rasert etter en eksplosjon tirsdag kveld.

– Et angrep

– Det er for tidlig å si hvem som står bak eksplosjonen, men vi tar dette meget alvorlig og satte umiddelbart igang en større etterforskning. Et angrep som dette hverken kan eller vil vi akseptere sier sjefspolitiinspektør, Jørgen Bergen Skov, i en pressemelding.

Politiet etterlyser vitner til eksplosjonen. De ønsker også å snakke med alle som var i nærheten hvis de kan ha noen opplysninger eller bekymringer tilknyttet hendelsen.

– Det var to personer i bygget, men disse ble ikke skadet. En annen person som var i området har blitt truffet av fragmenter etter eksplosjonen og tok seg selv til legevakt, sier Skov under en pressebrief onsdag formiddag.

– Det er helt klart at dette ikke er et uhell. Dette er et angrep, noen har gjort dette ble vilje, sier han.

Statsminister Mette Fredriksen ser svært alvorlig på hendelsen.

– Dette er en meget alvorlig forbrytelse. Det er et under at ingen ble skadet, sier hun.

Politiet jobber teknisk og taktisk på åstedet. De vet ikke hva som som har forårsaket eksplosjonen, men mener noe er plassert på utsiden av inngangspartiet.

– Vi har spor i saken, men ønsker ikke å gå nærmere inn på det nå, sier Skov.

Massivt smell

En rekke vitner hørte den massive eksplosjonen ved i Skattestyrelsens bygning i Østbanegade som ligger live ved Nordhavn stasjon, i 22.15-tiden tirsdag.

De beskriver et massivt brak og bilder i dagslys dagen derpå viser knuste ruter og svært store skader på fasaden av bygningen.

– Det er det villeste jeg har hørt noensinne. Vi ble dyttet tilbake av lydbølgen, skriver et vitne på Twitter.

Politiets bombegruppe ble sendt til stedet, og i sekstiden onsdag bekreftet politiet til det danske nyhetsbyrået Ritzau at det dreier seg om en eksplosjon.

Sjokkerte ansatte

– Dette er helt uakseptabelt (...). De ansvarlige må bli stilt til ansvar, sier Bødskov til Ekstrabladet onsdag morgen.

– Det er rimelig åpenlyst at fasaden er sprengt i luften. Nå foretar politiet selvfølgelig en etterforskning, sier skatteministeren.

Direktør for den danske Skatteetaten, Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov iøyetar skadene
Direktør for den danske Skatteetaten, Merete Agergaard og skatteminister Morten Bødskov iøyetar skadene Foto: Olafur Steinar Gestsson

Ansatte i Skattestyrelsen - som er det danske navnet på Skatteetaten - er tilbudt å jobbe hjemmefra i dag. Men mange møter opp og er sjokkert over det som har rammet arbeidsplassen deres.

Fasaden rasert

Kristian Næsted, vakthavende operasjonssjef ved Hovedstadens Beredskab, bekrefter at fasaden på Skattestyrelsens bygning er voldsomt ødelagt.

– Der er flere knuste vinduer, og i det hele tatt er fasaden rasert. Det ser voldsomt ut, sa han like før klokka ett natt til onsdag.

Det er ikke kjent om eksplosjonen har skjedd inne eller utenfor bygningen.

Politiet har bedt DSB innstille all togtrafikk til og fra Nordhavn Stasjon og sette inn buss for tog mellom Østerport og Hellerup Stasjon.

Politiet har evakuert stasjonsområdet og sperret av kvartalene rundt.