Den landbaserte krysserraketten som NATO kaller SSC-8 skytes opp under en øvelse.
Den landbaserte krysserraketten som NATO kaller SSC-8 skytes opp under en øvelse. Foto: Russlands forsvarsdepartement

Atomavtale er død: – Russland bærer det fulle ansvar

Russland og USA bekrefter skroting av INF-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både Russland og USA bekrefter at de har trukket seg fra INF-avtalen, som siden 1987 har forbudt bruk av mellomdistanseraketter.

– USAs tilbaketrekking fra traktaten trer i kraft i dag, sa USAs utenriksminister Mike Pompeo i Bangkok fredag, der han deltar på ASEAN-toppmøtet.

Ifølge norske eksperter vil dette innebære en svekkelse av europeisk sikkerhet generelt, ettersom det har oppstått en helt ny internasjonal situasjon, der det ikke er tillit mellom Russland og Vesten.

– Russland bærer det fulle ansvar

USA og NATO mener at Russlands landbaserte kryssermissil SSC-8 «Screwdriver» er en konvensjonell og kjernefysisk trussel mot store deler av Europa.

– Russland er alene ansvarlig for traktatens sammenbrudd. Russland har minst siden midten av 2000-tallet utviklet, produsert, testavfyrt, og nå utplassert flere bataljoner med det traktatstridige missilet. USA ga først uttrykk for sin bekymring overfor Russland i 2013, sier Pompeo i en uttalelse.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bruker nær identisk formulering:

– Russland bærer det fulle ansvar for traktatens sammenbrudd, sier Stoltenberg i en uttalelse.

– Vi beklager at Russland ikke har vist villighet og ikke foretatt noen grep for å vende tilbake til landets internasjonale forpliktelser. Det er ikke utholdelig å være i en situasjon der USA fullt ut holder seg til avtalen, mens Russland ikke gjør det, sier Stoltenberg.

Ble inngått i 1987

Utenriksdepartementet i Moskva sier i en uttalelse fredag ettermiddag at «USA gjør en alvorlig feil».

– Den 2. august, på USAs initiativ, har traktaten mellom Sovjetunionen og USA blitt brutt, opplyser det russiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Russlands viseutenriksminister Sergej Ryabkov oppfordrer USA til å gå med på en pause i bruk av mellomdistanseraketter for å erstatte avtalen.

– Vi har foreslått overfor USA og andre NATO-medlemmer å vurdere kunngjøring av et midlertidig opphold i bruken av mellomdistanseraketter, sier Ryabkov til det statlige nyhetsbyrået TASS.

Avtalen ble inngått i 1987 av USAs daværende president Ronald Reagan og Sovjets leder Mikhail Gorbatsjov.

Foranledningen var at Sovjetunionen fra midten av 1970-tallet hadde innført en ny klasse mellomdistansemissiler som ikke var dekket av inngåtte avtaler. I 1983 ble de første amerikanske rakettene utplassert i Europa, etter at forhandlingene ble brutt av Sovjetunionen.

Da INF-avtalen trådte i kraft 1. juni 1988, forbød den de to stormaktene å benytte seg av landbaserte mellomdistanseraketter og utskytingsrampene de avfyres fra.

Forbudet gjaldt raketter med både atomstridshoder og konvensjonelle sprengladninger. Sovjetunionen måtte destruere 1846 raketter og USA 846.

Advart i juni

Ifølge etterretningssjef Morten Haga Lunde er de landbaserte SSC-8 krysserrakettene innført i de russiske rakettstyrkene.

Kryssermissilene som kan nå en hastighet på opp til 2100 meter i sekundet, reduserer varslingstiden til to minutter.

– Missilet avfyres fra kjøretøy, er rimelig, enkelt å drifte og har god overlevelsesevne fra dypet av de russiske skoger mot europeiske mål, sa generalløytnanten i sin årlige tale.

I vinter fikk Russland frist på seg til 2. februar å trekke tilbake missilene, men Russland etterkom ikke fristen. I juni fikk Russland en siste advarsel, da NATOs forsvarsministre var samlet i Brussel.

Russland har avvist påstandene og hevder på sin side at det er USA som har brutt avtalen, blant annet ved å utvikle militære droner med egenskaper som ligner på mellomdistanseraketter.

USA har også vært misfornøyd med at INF-avtalen bare har lagt begrensninger på USA og Russland, og ikke på Kina. Det er et argument også Russland har vist til, har Stoltenberg sagt tidligere. NATO-sjefen har tatt til orde for en ny versjon av INF som omfatter flere land.

Utvikler nye våpen

Både Russland og USA er nå i gang med utviklingen av nye våpensystemer etter avtalens sammenbrudd.

Russland planlegger blant annet å utvikle en landbasert versjon av det sjøbaserte rakettsystemet Kalibr.

Dette arbeidet må fullføres i løpet av 2019 eller 2020, sa forsvarsminister Sergej Sjoigu tidligere i år. I tillegg vil Russland konstruere en ny mellomdistanserakett, ifølge AFP.

USA planlegger testing av to typer raketter som ville vært forbudt i henhold til INF-avtalen, ifølge amerikanske kilder som uttalte seg til medier i mars i år.

Planen var da å teste en bakkebasert krysserrakett med en rekkevidde på 970 kilometer allerede i august.

(NTB/TV 2)