Holder minnestund for ingrid aune (33):

Familien åpner huset for alle som vil komme

MALVIK/NAMSOS (TV 2): Varaordfører Ole Herman Sveian i Malvik tror ordførerens bortgang har vært et sjokk for mange. Fredag holdes det minnestund i kommunen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– To unge mennesker som har funnet kjærligheten og har livet foran seg, ble så brått revet fra oss, sier varaordfører Sveian (Sp) til de som har møtt frem på rådhuset i Malvik.

Klokken 9.00 ble det lagt ned kondolanseprotokoller på rådhuset. Profilerte politikere og innbyggere i kommunen har møtt opp.

Etterpå ble det holdt ett minutts stillhet, før protokollene ble åpnet for signering. De blir liggende til begravelsen over helgen.

– Noen skriver navnet sitt, andre skriver en lenger hilsen. Mange har behov for å gi uttrykk for følelsene sine og å skrive en siste hilsen til Ingrid, sier Sveian til TV 2.

Kondolansene vil bli overrakt familien til Aune. Deler av familien er til stede på minnestunden i rådhuset.

Familien har invitert alle til åpent hus etter at seremonien i rådhuset er over.

– Lykkelig til det siste

Kommunens ordfører siden 2015, Ingrid Aune (33) ble bekreftet omkommet torsdag ettermiddag. Også hennes kjæreste Eivind Olav Evensen (43) døde da båten deres gikk på et skjær.

– Dette er en situasjon jeg ikke tror det går an å forberede seg på. Vi fikk indikasjoner på at hun var involvert i en ulykke, så fikk vi beskjeden om at det hadde fått det mest tragiske utfallet. Det utløser mange praktiske utfordringer, men først og fremst enorm sorg, sier varaordføreren.

SAMLET: Flere gråt åpenlyst da det ble holdt et minutts stillhet i rådhuset i Malvik fredag morgen. Foto: Mari Linge Five / TV 2
SAMLET: Flere gråt åpenlyst da det ble holdt et minutts stillhet i rådhuset i Malvik fredag morgen. Foto: Mari Linge Five / TV 2

Aune og Kjelbotn Evensen var begge godt kjent i sine respektive kommuner. Evensen som kommunepsykolog i Namsos, og Aune som ordfører i Malvik kommune og politiker for Arbeiderpartiet.

Under minnestunden fredag er fylkesordfører Tore O. Sandvik, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol blant de fremmøtte.

– Det er forferdelig vondt. Ingrid var så levende og sprudlende at det er vanskelig å forestille seg at vi skal fortsette uten henne. Det er et stort tap for Malvik, Trøndelag og for politikken, sier en tydelig berørt Sandvik til TV 2.

Ottervik har vært ordfører i Trondheim siden 2003. Likevel har hun lært av å jobbe med sin 33 år gamle ordførerkollega i Malvik.

– Ingrid var inspirerende når det kom til å jage muligheter og å se om det kunne finnes muligheter som egentlig er mulig. Hun var tøff og pågående i diskusjoner, men på en hyggelig måte. Selv om man var veldig uenig med henne, ga man henne en klem, sier Ottervik.

En av de mange andre som sørger, er tidligere AUF-leder Eskil Pedersen. Han kjenner blant annet Aune fra da hun var aktiv i AUF, hvor hun blant annet var internasjonal leder i Sør-Trøndelag og sentralt.

– Det er en slags trøst i dag å huske på at Ingrid var lykkelig helt til det siste. Hun og Eivind Olav var forelsket og hadde det veldig fint sammen. Det var helt tydelig for Ingrids mange venner, sier Pedersen til Dagbladet.

– Stort politisk talent

Ingrid Aune har vært ordfører for Arbeiderpartiet i Malvik kommune i Trøndelag siden 2015, da hun ble kommunens yngste ordfører noensinne. Hun ble også kommunen første kvinnelige ordfører.

Aunes bortgang har ført til dyp sorg i Arbeiderpartiet. Mange beskriver Aune som engasjert, varm og glad i mennesker. Hennes bortgang blir av mange beskrevet som ufattelig trist, og i Trøndelag har fylkeslaget besluttet å tone ned valgkampen til over helgen.

Tross sin unge alder har hun gjort seg bemerket i politikken. Hun har tidligere vært politisk rådgiver for Ap-politiker Espen Barth Eide da han var statsråd i Forsvarsdepartementet og fulgte senere Barth Eide over i Utenriksdepartementet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at partiet er i stor sorg etter ulykken. Han beskriver Aune som en dyktig politiker med et smittende engasjement for politikk og sine medmennesker.

– Arbeiderpartiet har mistet et av sine største politiske talenter, skriver Støre i et Facebook -innlegg.

– Gjør sterkt inntrykk

43 år gamle Eivind Olav Kjelbotn Evensen jobbet som kommunepsykolog i Namsos kommune.

Av kollegaer blir Kjelbotn Evensen beskrevet som dyktig. Seksjonsleder Halvar Græslie ved sykehuset i Namsos er i sjokk etter nyheten om kollegaens bortgang.

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg er dypt i sjokk og skjelven i kroppen. Tankene går til hans nærmeste familie og pårørende, sier Græslie til VG.

Også rådmann Inge Ryan i Namsos kommune er preget av ulykken.

– Dette er en tragisk hendelse som selvsagt gjør stort inntrykk på alle som bor i området, og også oss som jobber i kommunen. En av våre ansatte er involvert, og det gjør sterkt inntrykk. En trist dag i kommunen, sier rådmann Inge Ryan i Namsos til Namdalsavisa.

Politiet opplyser at begge de omkomne etterlater seg familie.

Havarikommisjonen kommer fredag

Omstendighetene rundt ulykken er fortsatt ikke kjent. Politiet har rutinemessig opprettet sak for å finne årsaken til ulykken. Selv om det ikke var noen øyevitner til selve hendelsen, er tre vitner hittil avhørt i saken.

Politiet har opplyst at de vet hvor de to skulle. Båten er fraktet til politihuset i Namsos hvor den vil bli grundigere undersøkt.

Havarikommisjonen kommer til ulykkesstedet fredag. De skal sammen med krimteknikere fra politiet gjøre undersøkelser både av båten og av ulykkesstedet.