Frp går til kamp mot sykkelsatsningen i Oslo

Christian Tybring-Gjedde (Frp) raser mot at byrådet vil fjerne parkeringsplasser utenfor boligen hans på Frogner for å gi plass til syklister. Han vil vinne valget i Oslo med å gå til kamp mot sykkesatsningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Folk flest er ikke de som sykler, dette her er eliten. Det er en elitistisk politikk, og det er en politikk som føres som folk ikke kjenner seg igjen i. Det er en politikk som vi ønsker å stoppe i Oslo Frp, sier Tybring-Gjedde til TV 2.

Vi møter ham utenfor leiligheten i den vakre og brede Gyldenløvesgate på Frogner, der bilene enn så lenge står parkert på rekke og rad.

Men snart skal det rulles ut røde sykkelveier i begge retninger på den største delen av veistrekningen, og da må bilene vike.

– Vi vil ha parkeringsplassene våre

– Er det et sted der det ikke er behov for sykkelsti, så er det her. Hvor mange syklister har du sett siden vi kom? Det er nesten ingen som sykler her, sier Tybring-Gjedde.

Den profilerte og erfarne stortingsrepresentanten, som også er medlem av Frps sentralstyre, er oppbrakt over at det sittende rødgrønne byrådet i Oslo med Miljøpartiet De Grønne (MDG) i spissen, vil fjerne tilsammen 2500 parkeringsplasser i sentrum.

– Vi vil ikke ha det sånn, vi vil ha parkeringsplassene våre. Vi trenger bilen for å komme til jobb, og for å handle. Ærlig talt, du går ned på Glassmagasinet for å kjøpe med deg en svær vase. Skal du ha den i ryggsekken og sykle hjem med den? Det er ikke sånn verden er. La oss ha en politikk i henhold til hvordan verden er, og ikke skape en verden som ikke finnes, sier han.

Byråkrater med dusj

I Oslo er det ifølge Klimaetaten lagt over 200 kilometer med sykkelveinett, og kommunen legger i år tilrette for 26 nye kilometer med sykling.

Tybring-Gjedde mener det blir tatt altfor mye hensyn til syklistene. De er få, de er elite, og de sykler bare noen måneder i året, oppsummerer Frp-toppen.

– I Norge så har du snø eller sludd fem måneder i året, og da må du ha piggdekk for å sykle. En måned er det regn, og da er det få som sykler, og en måned er det ferie, faktisk.

Da er det fem måneder igjen du kan sykle, og mange kan ikke sykle fordi de må kjøre barn i barnehagen, oppsummerer han.

– Det er veldig få mennesker som kan sykle til jobben, og da kommer det enda en dimensjon til som gjør at det blir helt meningsløst, og det er at du må ha dusj på jobben.

Og det har ikke folk flest, argumenterer han.

– Du er sannsynligvis byråkrat som jobber i et departement eller andre steder der det er fasiliteter, eller på Stortinget der jeg jobber, der er det i hvert fall fasiliteter nok, sier han.

Samarbeid med Bompengepartiet

Oslo Frp har i valg etter valg siden 2001 fått lavere oppslutning enn Frp på landsbasis.

Selv om Frps oppslutning nasjonalt på meningsmålingen til TV 2 i juli var falt ned til 7,5 prosent, ligger Oslo Frp enda lavere, på mellom fem og seks prosent.

Tybring-Gjedde, som ble valgt inn i Oslo bystyre i 2003, og er tidligere politisk nestformann i partiet, mener han har funnet en vinneroppskrift for høstens valg.

Han vil samarbeide med Bompengepartiet for å få fjernet «bypakken» med økte bompenger, som er med på å finansiere sykkelveier og kollektivtransport.

– Jeg tror vi kan komme enda høyere opp. Vi ser at Bompengepartiet ikke har tatt noe særlig stemmer fra oss, men fra venstresiden, som tok initiativ til denne galskapen, så sånn sett ønsker jeg bombepengepartiet hjertelig velkommen i norsk politikk, så vi kan sammen bekjempe denne bypakken.

– Kommer det en formell invitasjon til Bompengepartiet?

– Nei, men jeg er uenig med dem som mener vi skal gjøre Bompengepartiet til en motstander. Det er en uklok måte å drive politikk på. Vi må samarbeide med dem vi er enige med, og i så får vi heller være motstandere av dem vi er uenige med.

Kritiserer Høyre

– I denne saken er vi mer enige med Bompengepartiet enn dessverre med Høyre, for Høyre har hengt seg på den populistiske grønne linjen, som er en illusjon, og som folk ikke vil ha.

Frp-toppen, som er gift med partifellen Ingvil Smines Tybring‐Gjedde, som er samfunnssikkerhetsminister i Erna Solbergs regjering, ber Oslo Høyre om å slutte seg til Frp og Bompengepartiets politikk.

– Ja, i området vi er nå er motstanden mot å fjerne parkeringsplasser enorm. De lokale Høyre-lagene her har hatt egne møter for å få endret Høyres politikk. Den har vært å vedta bypakken og fjerne parkeringsplasser, men jeg er overbevist om at Høyre-folk flest er enige med Bompengepartiet og Frp.

Det er opp til velgerne å bestemme om bypakken skal fjernes, sier Tybring-Gjedde.

– Hvor høy oppslutning tror du Frp kan få i valget?

– Vi kan nok nå åtte til 10 prosent. Da gjør vi et godt valg, og hvis Bompengepartiet gjør et så godt valg som meningsmålingene sier, og med Høyre som tradisjonelt er relativt solide, så javel, kan vi nærme oss et flertall i Oslo, og få kastet dette rødgrønne kommunistiske byrådet ut.

Advarer mot et byråd med Frp

Ap-leder, Jonas Gahr Støre, er klar om hva han mener om Tybring‐Gjedds kritikk om sykling.

– Det blir ikke dårligere for han om det blir mindre biltrafikk og bedre framkommelighet for folk som går og sykler. Det vil jo være biler i vår by, men det skal også legges til rette for at man kan sykle og gå og at kollektivtrafikken kommer fram, sier Støre.

Det er også planen til bystyrekandidat til MDG i Oslo, Arne Haabeth. Han sier at sykling ikke bare skal være kun for en elite.

– I dag er det til dels det. Det som er hele poenget med sykkelsatsing er at vi nettopp skal få flere til å sykle. Du lager jo ikke sykkelsatsing for de som allerede sykler, men for å få flere til å sykle. Da snakker vi om åtteåringen og 80-åringen, og de er ikke eliten, sier Haabeth.

Han innrømmer at noen parkeringsplasser må forsvinne.

– Men det er snakk om ganske få for å skape en infrastruktur som gjør at veldig mange kan benytte den. Og sykkel i tillegg til gange og kollektivt er mye mer effektivt i en by enn en bil noen gang vil være, sier bystyrekandidaten.

Han får støtte av Arbeiderpartiet som advarer mot et byråd med Frp og Bompengepartiet.

– Og resultatet av det er mer kø, dårlige luft, mer kø for bussene og færre avganger for kollektivtrafikken. Og summen av alt det er vi i mot. Dersom du ønsker det er Arbeiderpartiet ikke dit parti, sier Støre.