NESTEN: Asteroiden 2019 OK passerte jorden torsdag. Den ble ikke oppdaget før et døgn i forveien. Illustrasjon: Elena Duvernay /Colourbox
NESTEN: Asteroiden 2019 OK passerte jorden torsdag. Den ble ikke oppdaget før et døgn i forveien. Illustrasjon: Elena Duvernay /Colourbox

Forskerne tatt på sengen av uoppdaget asteroide:
– Kunne utslettet en hel by

En asteroide stor nok til å ødelegge en hel by passerte i forrige uke mellom månen og jorden. Den ble kun oppdaget ett døgn før den passerte oss.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilbake i mai var forskere fra hele verden samlet på Den internasjonale planetariske forsvarskonferansen i Maryland, USA.

På konferansen ble deltagerne hver dag utfordret med et nytt, hypotetisk katastrofescenario: Hvordan skal vi forberede oss hvis en asteroide har kurs mot jorden?

Forskerne kom fram til at man skal forsøke å «skyve» alle asteroider større enn 50 meter i diameter ut av kurs for å unngå en kollisjon.

Den planen krever dog flere år med planlegging, blant annet fordi man må få bygget et romskip som er egnet til jobben.

Torsdag passerte en asteroide som er større enn 50 meter i diameter jorden. Og vi oppdaget den kun 26 timer i forkant.

– Den kom ut av intet

Asteroiden, som har fått navnet 2019 OK, er mellom 57 og 130 meter i diameter, og hadde en fart på 24 kilometer i sekundet da den passerte oss.

På det nærmeste var den «kun» 73.000 kilometer unna oss, noe som er uvanlig nærme. Til sammenligning går månen i bane rundt jorden med en gjennomsnittlig avstand på 384.400 kilometer.

Verdens forskere ble tatt ordentlig på senga da asteroiden ble oppdaget. Det var astronomer i Brasil og USA som først oppdaget den, og informasjon om størrelsen og banen kom kun timer før den passerte oss.

– Den kom som ut av intet. Den snek seg opp på oss ganske raskt, sier astronomen Michael Brown til Washington Post.

– Det er først etter at den har passert oss at folk skjønner hva som skjedde. Det er sannsynligvis den største asteroiden som har passert så nær jorden på flere år, fortsetter han.

– Vi bør alle være bekymret

Hadde vi vært riktig uheldige og 2019 OK hadde truffet jorden, ville den ha truffet oss med 30 ganger mer energi enn atombomben i Hiroshima ga fra seg. Mye av den hadde brent opp i atmosfæren, men mesteparten hadde nådd jordens overflate.

– Den hadde gått av som en atombombe, med nok krefter til å tilintetgjøre en by, sier Brown.

Sannsynligheten for at asteroiden hadde truffet en by er liten; med tanke på hvor stor del av jorden som er dekket av vann, ville den høyst sannsynlig ha landet i havet.

Forrige gang en tilsvarende asteroide traff jorden, var i 1908. Da ble et skogsområde på 2000 kvadratkilometer i Sibir jevnet med jorden, og minst tre mennesker omkom.

Alan Duffy er sjefsforsker ved Royal Institution of Australia. Også han ble tatt på senga av 2019 OK.

– Jeg ble helt satt ut. Det var et ordentlig sjokk, sier han til Washington Post.

At 2019 OK ikke ble oppdaget før i siste liten, er en ekkel påminnelse om hvor lite oversikt vi fortsatt har over større objekter på stjernehimmelen.

– Det burde bekymre oss alle. Dette er ikke en Hollywood-film. Det er en tydelig og ekte fare, sier Duffy.

Hvordan misset vi den?

Men til tross for asteroidens store skadepotensial, så er den ikke veldig stor. Verdens største passasjerfly – Airbus A380-800 – er rundt 73 meter langt, så å prøve å oppdage 2019 OK ville vært som å prøve å oppdage et passasjerfly i det enorme verdensrommet.

– Ingenting på denne størrelsen er enkelt å oppdage. Man er avhengig av reflektert sollys, og selv på det nærmeste punktet var den bare såvidt synlig med kikkert, sier Brown.

Han beskriver også banen til 2019 OK som «eksentrisk», ettersom den har en svært elliptisk bane som tar den helt forbi Mars og innenfor banen til Venus. Det gjør at tiden den tilbringer i merkbart territorium rundt jorden er svært kort.

I 2018 la Det hvite hus fram en plan om at NASA skal oppdage, spore og karakterisere 90 prosent av objekter på mer enn 140 meter som kan komme i nærheten av jorden.

Men ifølge NASA-sjef Jim Bridenstine har vi en lang vei å gå:

– Vi er bare en tredjedel på vei. Vi trenger flere internasjonale partnere som kan bli med i denne kampen, sa han i mai.