FLØY KOKAIN INN: Ved å bruke private jetfly i stort omfang kunne narkokartellet fra Balkan forsyne store deler av Europa med kokain, fløyet inn fra Sør-Amerika. Nylig ble ligaen sprengt.
FLØY KOKAIN INN: Ved å bruke private jetfly i stort omfang kunne narkokartellet fra Balkan forsyne store deler av Europa med kokain, fløyet inn fra Sør-Amerika. Nylig ble ligaen sprengt. Foto: Staatsanwaltschaft Basel-Stadt / AFP

Sprengte narkonettverk

Smuglet kokain Europa rundt i private luksusfly

Et narkotikakartell på Balkan har organisert smugling av tonnevis med kokain fra Sør-Amerika til Europa ved bruk av private jetfly.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Milliardene triller inn. Profitten er større enn man kan drømme om i de fleste bransjer. De vasser i penger, luksus og flyr privatjet. Helt til de blir avslørt.

Og nå er det slutt for et velorganisert narkotikakartell styrt fra Øst-Europa. I årevis har den kriminelle organisasjonen med røtter i flere Balkan-land, smuglet tonnevis av kokain og narkotika fra Sør-Amerika til Europa i private jetfly.

«Operation Familia»

KOKAINFLY: Politiets egne bilder viser et av de privat jetflyene brukt til smugling. I dette flyet ble det beslaglagt tilsammen 600 kilogram. Foto: Staatsanwaltschaft Basel-Stadt / AFP
KOKAINFLY: Politiets egne bilder viser et av de privat jetflyene brukt til smugling. I dette flyet ble det beslaglagt tilsammen 600 kilogram. Foto: Staatsanwaltschaft Basel-Stadt / AFP

I en pressemelding bekrefter Europol at 16 personer ble arrestert i det som er kalt «Operation Familia». 11 i Europa, 5 arrestert i Asia.

Det er beslaglagt over et tonn med kokain og 2 millioner euro i kontanter. En sentral person i nettverket skal være arrestert i Sveits, hvor politiet beslagla 600 kilo med kokain om bord i et privatfly. Ifølge politikilder skal dette være historiens største narkobeslag gjort i et fly på det europeiske kontinent.

Bruk av privatfly har sørget for at en gjeng tunge kriminelle har smuglet og omsatt tonnevis med kokain de siste årene. Uten å bli tatt.

Kokainbeslagene opp i Norge

I samme periode er det verd å merke seg at flere europeiske land sett en økning i beslag av kokain. Også i Norge hvor tallet på narkosaker har vært nedadgående de siste årene, snudde det i 2018 da det ble registrert en økning i kokainbeslagene, i følge politiet..

Det hvite pulveret er velkjent også i Norge, men ble for alvor først introdusert for fullt i slutten av 70-årene da colombianske smuglere eksporterte hundrevis av tonn til USA.

Økning i Norge

Men unntak av kokain hvor det ble gjort drøyt 1300 beslag i 2018. Og beslaglagt mengde økte med 8 prosent fra 2017 til 2018, viser narkotikastatistikken til politiet. Samtidig opplyser norsk politi at styrkegraden har økt betraktelig de siste årene.

Pablo Escobar og «El Chapo» er nærmest å regne som legender og var på mange måter mer «synlige» i sine aktive perioder. Det Balkan-styrte kartellet har derimot opptrådt mer diskret og gått under radaren lenge, inntil nylig da et omfattende politisamarbeid over tre kontinenter resultert i beslag og arrestasjoner.

STAPPFULLE: Operation
STAPPFULLE: Operation "Familia" som ble koordinert av EU's politimyndighet Europol, amerikanske Drug Enforcement Administration (DEA) beslagla 603 kg kokain stappet i kofferter funnet i et privatfly. Foto: Staatsanwaltschaft Basel-Stadt / AFP

I beste Pablo Escobar-stil brukte de private jetfly til å frakte kokainen rundt i verden. Fra Sør-Amerika og til Europa.

Foruten å smugler pulver til en rekke europeiske land, var nettverket i følge Europol ferd med å etablere en smuglerrute fra Asia til Australia.

Brukte også skip

I Hong Kong ble kokain på drøyt 420 kilo fra Balkan-nettverket beslaglagt av tollere før det etter planen skulle sendes videre med skip til Australia.

KNUST NETTVERK: Sjef for narkotikaenheten i Europol, Les Fiander, presenterer fakta på en pressekonferanse i Zagreb og mener politiet nå har tatt ut knust et av Europas dominerende narkotikanettverk.
KNUST NETTVERK: Sjef for narkotikaenheten i Europol, Les Fiander, presenterer fakta på en pressekonferanse i Zagreb og mener politiet nå har tatt ut knust et av Europas dominerende narkotikanettverk. Foto: Stringer / AFP

Kroatisk politi skal ha vært sentrale i etterforskningen som inkluderte politisamarbeid på kryss og tvers av kloden. Arbeidet med å avsløre nettverket startet tidlig i 2018. Og så ble blant annet Drug Enforcement Agency (DEA) fra USA og Europol koblet på.

Etterforskningen avslørte at Balkan-nettverket samarbeidet med kriminelle grupperinger, blant annet i flere EU-land. Foruten å koordinere smuglinger ved bruk av privatfly, var nettverket også aktive brukere av skip.