PÅ LANGS: Ole Magnus Berntsen (25) har brukt sommerferien på å sykle Norge på langs. På veien har han møtt andre med samme sykdom, og prøvd å motivere flere til å leve et aktivt liv. Foto: Privat
PÅ LANGS: Ole Magnus Berntsen (25) har brukt sommerferien på å sykle Norge på langs. På veien har han møtt andre med samme sykdom, og prøvd å motivere flere til å leve et aktivt liv. Foto: Privat

For fire år siden veide Ole Magnus 44 kilo og kastet opp hver dag – nå har han fullført det utenkelige

Ole Magnus Berntsen har satt av sommerferien til å sykle Norge på langs. For bare fire år siden var han så syk at han knapt kom seg opp av sofaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sykkelen tettpakket la Ole Magnus Berntsen (25) ut på tur alene fra Lindesnes helt sør i Norge i juni. Han hadde en etappe på nesten 2800 kilometer foran seg, hvor han skulle krysse Norge på langs.

For bare knappe fire år siden hadde en utfordring som dette vært utenkelig.

Han kastet opp hver dag. Den spe kroppen var nede i 44 kilo. Huden var misfarget. Han hadde ikke krefter til å reise seg fra sofaen.

Legene kunne heller ikke finne svaret på hva det var som feilet han.

Saken ble først omtalt av Avisen Agder.

POSITIV: Selv når Ole Magnus var på sykehuset, farlig underernært, holdt han livsgnisten oppe. Foto: Privat
POSITIV: Selv når Ole Magnus var på sykehuset, farlig underernært, holdt han livsgnisten oppe. Foto: Privat

Ikke til å kjenne igjen

De første symptomene kom snikende høsten 2015.

– Jeg hadde akkurat begynt å studere i Trondheim og det var fadderuke. Jeg har alltid vært sosial av meg og veldig aktiv, men da merket jeg virkelig hvor sliten jeg var, forteller Ole Magnus Berntsen til TV 2.

Mens de andre studentene festet og ble kjent, strevet Ole Magnus med å holde følge.

– Jeg kastet opp på morgenen og slepte meg til skolen. Så måtte jeg legge meg og sove litt, før jeg prøvde å være sosial, forteller han.

Slik gikk dagene, samtidig som hverdagen stadig ble vanskeligere å komme seg gjennom.

– Da jeg kom hjem til jul i 2015, sa familien at jeg ikke var til å kjenne igjen. Skituren som var planlagt ble avlyst etter vi hadde gått 50 meter. Jeg var nede i 44 kilo og lå bare på sofaen. Jeg var helt fortvilet, skjønte ikke hva det var og trodde jeg hadde blitt sinnssyk, forteller Berntsen.

Villedende symptomer

25-åringen hadde vært hos legen ved flere anledninger, men ingen kunne svare på hva symptomene skyldtes.

– Så tok søsteren min tak og krevde at jeg ble innlagt på sykehus. Taxisjåføren måtte bære meg inn i bilen og legge meg i baksetet, før det bar av gårde til akutten. Jeg husker at jeg ikke klarte å stå oppreist da de skulle ta røntgen, sier Ole Magnus.

Han ble innlagt, men ble først liggende på feil avdeling. Legene trodde symptomene skyldtes magen, men i realiteten var det i binyrene problemet lå.

Til slutt ble Ole Magnus diagnostisert med Addison sykdom. En sykdom svært få kjenner til, og som omkring 750 personer lever med i Norge i dag.

En sykdom som kan få et dødelig utfall om den forblir ubehandlet.

 • Addison sykdom er en kronisk sykdom som også kalles primær binyrebarksvikt.
 • Sykdommen oppstår i bynyrebarken som er små hormonproduserende kjertler, lokalisert på toppen av hver sin nyrene.
 • Symptomer ved sykdommen skyldes at binyrebarkens evne til å produsere hormonene kortisol og aldosteron er opphørt eller sterkt redusert.
 • Ubehandlet er tilstanden dødelig.
 • Med korrekt behandling kan pasienten leve et normalt liv.
 • Addison sykdom behandles ved å tilføre pasienten hormonene som mangler.
 • Sykdommen utvikler seg ofte snikende, og blir gjerne fastslått ved en tilfeldighet eller når en akutt binyrebarksvikt oppstår.
 • Man regner med at binyrebarksvikten først gir seg til kjenne når mer enn 90 % av cellene i binyrebarken er ødelagt.

Symptomer på Addison:

 • Slapphet eller trøttbarhet
 • Kvalme
 • Oppkast
 • Magesmerter
 • Diaré
 • Salthunger
 • Unormal brunpigmentering i huden

Kilde: Morbus Addison forening og Store medisinske leksikon

VIL MOTIVERE: Ole Magnus har satt av tid til å møte minst ett medlem fra Morbus Addison forening hver dag i løpet av turen. Han håper å motivere andre med sykdommen til å være aktive. Foto: Privat
VIL MOTIVERE: Ole Magnus har satt av tid til å møte minst ett medlem fra Morbus Addison forening hver dag i løpet av turen. Han håper å motivere andre med sykdommen til å være aktive. Foto: Privat

Om Addison

– Sykdommen hemmer produksjonen av hormoner i binyrene, og da blir man alvorlig syk, sier Ida Margrethe W. Knudtzon i Morbud Addison foreningen.

Lederen trekker frem at det er spesielt i stressende situasjoner at mennesker som har Addison sykdom er særlig sårbare.

– I en trafikkulykke eller en begravelse vil ikke kroppen produsere stresshormoner slik den skal. Det høres kanskje godt ut, men i realiteten er det farlig. Det er derfor svært viktig at mennesker med sykdommen alltid har medisiner tilgjengelig, sier Knudtzon.

Med riktig behandling kan mennesker med Addison sykdom fungere godt i hverdagen.

– Det kan likevel være tøft for mange å få en diagnose. Da tenker man at man skal være syk resten av livet, sier hun.

Våknet fra dvale

Så fort Ole Magnus fikk diagnosen, fikk han rette medisiner.

– Jeg merket forskjell på minuttet. Det var som å våkne opp fra dvale, sier han.

Han begynte å trene seg opp og komme seg ut. Han klarte å bli mer tilstedeværende på skolen, og fikk tatt igjen det sosiale.

– Samtidig var jeg veldig redd for å alltid være «han syke» som ikke kan være med på trening eller bli med ut på byen. Det er faktisk en av hovedgrunnene til at jeg har lagt ut på denne sykkelturen, sier Ole Magnus.

Med hendene godt grepet om styret og føttene trygt plantet på pedalene, har Ole Magnus trosset sykdommen og brent av kilometer for kilometer opp gjennom Norge.

NØDSPRØYTE: Ole Magnus Berntsen, i likhet med andre med Addision sykdom, må alltid pakke med seg en nødinjeksjoner med kortison. I tillegg har bærer han på et medisinsk varselkort som er ment å informere helsepersonell om sykdommen. Foto: Privat
NØDSPRØYTE: Ole Magnus Berntsen, i likhet med andre med Addision sykdom, må alltid pakke med seg en nødinjeksjoner med kortison. I tillegg har bærer han på et medisinsk varselkort som er ment å informere helsepersonell om sykdommen. Foto: Privat

Selv om det var en bragd i seg selv å nå målstreken ved Nordkapp torsdag formiddag, har det å kunne informere om sykdommen vært drivkraften til Ole Magnus.

– Det er mye stigma rundt det å ha en diagnose. Jeg ønsker derfor å vise at man kan leve et normalt liv med Addison, og håper at det kan motivere andre med sykdommen til å også være aktive. Det betyr ikke at alle må sykle Norge på langs, men man kan ta ett skritt av gangen. Gå hundre meter i dag, så kanskje du klarer 200 meter i morgen, sier han.

Ingen grenser

Da Ole Magnus fikk diagnosen, meldte han seg også inn i Morbus Addison Forening. Nå er han leder av foreningen i Trøndelag.

Han understreker viktigheten av at leger og sykehus blir mer observante på sykdommen og hvordan symptomene arter seg.

– På stedene jeg har stoppet innom på turen har jeg møtt medlemmer som lever med den samme sykdommen. Ofte kan det gå flere år før sykdommen blir oppdaget, og mange blir feildiagnostisert. Om jeg kan bidra til å spre informasjon om sykdommen, så kan det kanskje spare et liv, sier Ole Magnus.

Han forteller at han er evig optimist, og bestemt på å leve godt med sykdommen. Til høsten begynner han i jobben som nyutdannet lærer.

– Det vil selvsagt være noen dager som er dårlige, men mange er gode. Og nå har jeg jo faktisk klart å sykle Norge på langs, så da finnes det ikke grenser for hva vi kan få til, sier 25-åringen.