18-åringen som er siktet for drapsforsøk i Hellas, er løslatt

Den 18 år gamle nordmannen som er siktet for drapsforsøk på en jevnaldrende kamerat i Hellas, er løslatt og reiser hjem til Norge med første fly.

– Han er svært lettet over å bli løslatt og gleder seg til å komme hjem, sier hans forsvarer Kim Gerdts til TV 2.

Siktede har sittet i et fengslingsmøte på den greske øya Naxos onsdag. Der ga han sin forklaring for en dommer, før han altså ble løslatt.

18-åringen må likevel møte i retten i Hellas om et halvt års tid. Der vil han trolig stå tiltalt enten for drapsforsøk eller grov vold.

Vil endre siktelse

Han nekter straffskyld for drapsforsøk, men erkjenner å ha slått kameraten med en glassflaske.

– Han hadde aldri til hensikt å drepe, sier forsvareren.

– Den greske forsvareren vil gjøre et forsøk på å endre siktelsen fra drapsforsøk til grov kroppsskade, sa Gerdts før rettsmøtet begynte klokken 11 norsk tid.

En endring av siktelsen vil ha stor betydning for den videre rettsprosessen.

– Dersom han blir siktet for drapsforsøk, vil det være en annen type domstol som behandler saken. Strafferammen for drapsforsøk er 5-10 år i fengsel, sa forsvareren til TV 2 før rettsmøtet.

– Ingen bra situasjon

Den skadde 18-åringens bistandsadvokat, Marte Svarstad Brodtkorb, sier til TV 2 at de ikke ønsket at den siktede skulle sitte varetektsfengslet i Hellas.

– Vi forholder oss til at det er en straffesak under etterforskning, og håper saken kommer fort opp slik at vi kan gå videre, sier hun.

Bistandsadvokaten sier det ikke er ideelt dersom det vil ta et halvt år før saken kommer opp for retten i Hellas.

– Et halvt år er lenge, og det er ingen bra situasjon for min klient om det vil ta så lang tid, sier Svarstad Brodtkorb.

Tunge dager

Siden han ble pågrepet natt til mandag, har han sittet fengslet på glattcelle. Først på øya Ios, før han senere ble flyttet til Naxos.

– De siste dagene har vært tunge for min klient. Fasilitetene i fengselet er litt dårligere i Norge, men det er nok alvoret for det han sitter inne for som preger han mest, sier Gerdts.

Forsvareren sier videre at 18-åringen har blitt behandlet bra av gresk politi, og at han har hatt tilgang til mobil.

Pågrepet

18-åringen ble pågrepet av gresk politi etter en voldsepisode på et hotell på Ios natt til mandag, mistenkt for å ha skadd en jevnaldrende nordmann med en knust flaske.

Gerdts fortalte til TV 2 tirsdag at den fornærmede 18-åringen og hans klient kjente hverandre godt, og at de var venner. Ifølge Gerdts har de to hatt en personlig konflikt «over noe tid».

De var på tur med den østerrikske reisearrangøren Life is a beach party, som arrangerer russeturer.

Deleier René Schwarzgruber sa til TV 2 at hendelsen skjedde utenfor deres kontroll, og ikke på noen av deres arrangementer.

Den skadde 18-åringen ble tirsdag skrevet ut fra sykehus i Athen, og vil fly hjem til Norge onsdag. Det bekreftet familiens bistandsadvokat Marte Svarstad Brodtkorb til TV 2.