Livsfarlig forbikjøring:

Familien Lorentzen var sekunder fra å bli påkjørt av en trailer

Astrid Lorentzen Karlsen (44) hadde barna sine i baksetet da hun måtte bråbremse for en trailer som foretok en uaktsom forbikjøring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astrid Lorentzen Karlsen (44) og barna Theo (9) og Casper (11) la ut på E6 i sørgående retning i Kvænangen kommune i Troms, torsdag i forrige uke.

Akkurat i det familien rundet en sving ved Baddern, så Lorenzten Karlsen at traileren som kom i rusende fart mot bilen hennes, lå i samme i kjørefelt som henne.

Hun smalt foten på bremsen.

– Der og da reagerte jeg kun på instinkt, sier hun.

Se video av forbikjøringen i toppen av saken.

Dårlig sikt

Vogntoget var midt i en forbikjøring av en campingvogn. Rundt svingen i motgående kjørefelt kom familien Lorentzen. Hadde det ikke vært for mammaens lynraske reaksjon, hadde ikke traileren klart forbikjøringen og det kunne gått fryktelig galt.

– Sjåføren gamblet på at det ikke kom biler i mot, og da vi kom rundt svingen klemte jeg bremsen ned og bråstoppet. Jeg vil ikke tenke på hva som kunne skjedd hvis jeg ikke hadde fått stoppet, sier Astrid Lorentzen Karlsen.

Hun forklarer at det er veldig svingete veier i området, som gir dårlig sikt.

– Der den store lastebilen kjørte forbi har sjåføren ingen mulighet til å se hva som kommer rundt svingen. Jeg så heller ikke traileren før den var rett foran bilen fordi den lå skjult bak bobilen i forkant, sier Lorentzen Karlsen.

– Ekkel opplevelse

Et kamera i dashbordet fanget hele hendelsen på film, og Lorentzen Karlsen forteller at det var først da hun fikk se videoen i etterkant at hun virkelig forsto alvoret.

– Da jeg så videoen så jeg hvor nære det faktisk var å gå galt. Lastebilen sneier jo bilen min med bakenden i stor fart, så det var virkelig nære på, sier hun.

Familien forteller at de ble rystet av hendelsen.

– Ungene mine som satt i baksete reagerte også og sa de ble redde. Det var rett og slett en skikkelig ekkel opplevelse, sier Astrid Lorentzen Karlsen til TV 2.

Sjåfør er suspendert

Traileren var ute på oppdrag for firmaet Auto Transport Service AS. De beklager hendelsen.

– Vi har snakket med vedkommende som filmet videoen og vi beklager hendelsen. Vi har blitt informert om at videoen også har blitt videreformidlet til politiet, så vi vil derfor ikke kommentere saken ytterligere på nåværende tidspunkt, sier daglig leder Benedicte Markveien i Auto Transport Service AS.

Sjåføren som kjørte lastebilen er midlertidig suspendert som følge av hendelsen.

– Årvåken sjåfør

Yngve Widding, leder for patruljeseksjonen i Troms politidistrikt, har sett videoen av forbikjøringen.

– Først og fremst vil jeg si at sjåføren som har filmet hendelsen er en årvåken sjåfør. Vedkommende har hatt blikket opp og sett langt frem, slik man skal når man kjører bil. Sjåføren klarer å stoppe og stå helt i ro, og det er hennes årvåkenhet som gjør at dette ikke blir en alvorlig trafikkulykke, sier Widding.

Når det gjelder forbikjøringen traileren gjør, er Widding klar på at den ikke er etter boka.

– Det er brudd på vegtrafikkloven paragraf 3 som sier at alle må være varsomme og aktsomme i trafikken. I tillegg er det brudd på trafikkreglene for forbikjøring som sier at man skal ha god sikt og kunne legge seg inn igjen i kjørefeltet uten å være til hindring for andre, sier han.

Widding understreker også at det er varsellinjer på veien som forteller sjåførene om at vanlige forbikjøringer ikke er forsvarlig å gjøre på strekningen.

Retter en pekefinger

Politiet har foreløpig ikke mottatt en anmeldelse av hendelsen.

– Om forholdet skulle bli anmeldt, vil vi etterforske saken. Videoen og avhør av sjåførene vil danne grunnlaget for om det er grunn til reaksjon. I slike saker kan kan reaksjoner variere mellom forelegg, inndraging av førerkort og til at det blir behandlet i retten, sier Widding.

Politiet har en klar oppfordring til folk som vurderer å foreta en forbikjøring.

– Sjåfører må vurdere om de virkelig må kjøre forbi eller om de kan vente til at bilen foran svinger av. Jeg vil i tillegg rette en pekefinger til bilen som ligger foran: Se i speilet. Hvis noen presser bak deg, gjør et kort stopp der det tillates, slik at bilen bak deg kan få kjøre forbi forsvarlig, sier han.

Widding forklarer at konflikten på veien ofte er mellom saktekjørende turister som vil ta inn naturen langs veien og yrkessjåfører som må komme seg frem på utfordrende veier i Nord-Norge.