FENGSLET: Donald Trump har engasjert seg i fengslingen av den amerikanske artisten ASAP Rocky i Sverige. Det har skapt reaksjoner, blant annet fra Sveriges største politikonto på Twitter.
FENGSLET: Donald Trump har engasjert seg i fengslingen av den amerikanske artisten ASAP Rocky i Sverige. Det har skapt reaksjoner, blant annet fra Sveriges største politikonto på Twitter. Foto: Scanpix / Twitter

Svensk politimann svarte Trump – da ble kontoen hans sperret

Den svenske politimannen Viktor Adolphson fikk sin konto sperret da han valgte å svare på Donald Trumps tweet om ASAP Rocky.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For drøyt to uker siden ble den amerikanske rapperen Rakim Myers, best kjent som ASAP Rocky, pågrepet i Sverige, mistenkt for mishandling.

Siden da har den rapperen sittet i varetekt.

Saken har fått stor oppmerksomhet i USA; så stor at også presidenten har valgt å blande seg inn i saken.

– Sverige er et fantastisk land, og de er venner av oss. Vi kommer til å prate med dem, og vi har allerede startet. Mange i det afroamerikanske miljøet har spurt om jeg kan hjelpe til med saken, sa presidenten fredag.

Han fulgte senere på kvelden opp med en tweet:

– Jeg har akkurat snakket med Kanye West om hans venn ASAP Rocky's fengsling. Jeg kommer til å ringe den svært talentfulle statsministeren i Sverige, for å se hva vi kan gjøre for å hjelpe han. Det er så mange mennesker som ønsker at denne saken skal løse seg raskt, skrev han.

– Forstår ikke systemet

Den tweeten ville den svenske politimannen Viktor Adolphson svare på. Han driver Twitter-kontoen YB Södermalm, Sveriges største politikonto på Twitter.

– Unnskyld, Mr. President. Du må respektere og vente på at det svenske rettsvesenet håndterer denne prosessen. Den svenske statsministeren kommer ikke til å blande seg, og det burde ikke du heller gjøre, skriver Adolphson i sitt svar.

Til Aftonbladet sier Adolphson at han fikk mange reaksjoner på tweeten.

– Det var en del som ville kjefte og dra paralleller til andre hendelser. Mange virket ikke heller å forstå hvordan det svenske rettssystemet fungerer, sier han.

Fikk kontoen sperret

Han pleier vanligvis ikke å kommentere politiske tema gjennom YB Södermalm, men sier at han i dette tilfellet ikke kunne dy seg.

– Dette gjelder mitt yrke og miljøet jeg jobber med. Trump virker ikke å forstå hvordan det fungerer her, og skyter ofte fra hofta på Twitter. Han vil at statsministeren skal ta styring her, men det er jo forbudt i Sverige, sier han.

Men da han våknet lørdag morgen, la han merke til at kontoen hans hadde blitt midlertidig sperret.

– Jeg har ikke fått noen forklaring på hvorfor, dette har aldri skjedd tidligere. Men Trump har jo mange fans, så min teori er at enkelte av dem har anmeldt kontoen min, spekulerer han.

Utpå ettermiddagen lørdag har han publisert flere tweets, så alt tyder på at kontoen hans igjen er tilgjengelig.

– Vi skal ikke blande oss

Ifølge presidenten var det hans kone Melania Trump som først gjorde han kjent med situasjonen til rapperen.

– Jeg kjenner ikke til ASAP Rocky personlig, men jeg kan si at han har en enorm støtte fra det afroamerikanske befolkningen i landet. Og når jeg sier afroamerikanske, så tror jeg egentlig vi kan si alle i landet, fordi vi er ett, sa Trump fredag.

Førstedamen uttalte videre at de jobber med utenriksdepartementet, og at de håper å få rapperen hjem til USA snart.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström sier imidlertid at regjeringen ikke blander seg i slike saker.

– I Sverige er det rettsvesenet som håndterer slike ærender. Jeg har full tiltro til dem, sa hun til det svenske nyhetsbyrået TT fredag.

– Vi som ministere skal ikke blande oss i hvordan man skal dømme eller håndtere de som sitter fengslet i Sverige, sa utenriksministeren videre.

Statsminister Stefan Löfven sier ifølge Expressen at regjeringen verken kan eller vil forsøke seg på å påvirke påtalemyndighet eller domstoler, og understreker lørdag at «alle er like for loven».