Den svenskeide oljetankeren Stena Impero.
Den svenskeide oljetankeren Stena Impero. Foto: Stena Bulk

Iran har tatt kontroll over svenskeid tankskip

Den svenskeide oljetankeren med 23 mennesker om bord er tatt i arrest av iranske styrker, og ført inn til havn på iransk side av Hormuzstredet.

Irans revolusjonsgarde opplyser at de har tatt kontroll over en svenskeid oljetanker i Hormuzstredet, og ført tankeren inn til havn på iransk side av stredet.

Ifølge The Guardian dreier det seg om tankeren Stena Impero, som var på vei til Saudi-Arabia.

Administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk sier at det ikke er svenske statsborgere blant mannskapet.

– Vi holder på å undersøke nøyaktig hva som er skjedd. Skipet har av en eller annen grunn gått inn i iransk farvann, sier Hånell til TT.

Lørdag morgen hevder iranske myndigheter at Stena Impero var involvert i et uhell med en iransk fiskebåt. Tankeren skal ha kollidert med fiskebåten til tross for at de om bord i fiskebåten forsøkte å signalisere, melder Fars News ifølge CNN.

Stena Impero ble deretter tatt med videre til den iranske havnebyen Bandar Abbas. Mannskapet befinner seg fremdeles om bord i skipet, og vil forbli det fram til en undersøkelse er gjennomført.

– Kan få alvorlige konsekvenser

Det ble først meldt at den Liberia-registrerte supertankeren Mesdar også var stanset. Men like etter klokken 23 opplyser Norbulk Shipping UK som eier skipet at besetningen om bord er i trygghet, og at de kan fortsette sin reise etter at bevæpnede styrker gikk om bord i skipet. Det melder Sky News.

Skipet, som er på 160.000 bruttotonn, var på vei mot havn i Saudi-Arabia.

Den britiske regjeringen satt fredag i krisemøte for å drøfte situasjonen, og utenriksminister Jeremy Hunt sa ifølge Reuters at han er ekstremt bekymret over at skipene var tatt av Iran.

Ifølge BBC advarer han om at det kan få alvorlige konsekvenser hvis situasjonen ikke løses raskt. Samtidig opplyser en talskvinne for britiske myndigheter at de anbefaler britiske skip å holde seg unna Hormuzstredet i en periode.

– Vi ser ikke på militære alternativer. Vi ser etter en diplomatisk måte å løse situasjonen, men vi er veldig klare på at den må løses, sier Hunt.

Får ikke kontakt

Stena Bulk og Northern Marine Management bekrefter i en pressemelding at de ikke får kontakt med tankeren Stena Impero som var på vei mot Iran med et mannskap på 23 om bord. Skipet er på rundt 30.000 bruttotonn og ble bygd i 2018.

Skipet ble oppbrakt av et helikopter og hurtigbåter da det skulle passere Hormuzstredet.

Rederiet sier hendelsen fant sted i internasjonalt farvann, men Revolusjonsgarden sier skipet befant seg i iransk havområde.

Stena Bulk har ikke fått meldinger om at det skal være skadde blant mannskapet. Det har ikke vært kontakt mellom rederi og tankskip siden klokken 17 norsk tid fredag.

Stena samarbeider tett med britiske myndigheter om håndteringen av situasjonen, heter det i en pressemelding.

– Brudd på internasjonale regler

Direktøren i det britiske rederiforbundet sier arresten av det første tankskipet innebærer en ytterligere opptrapping av den allerede spente situasjonen i Persiabukta.

Han sier det viser at det er et umiddelbart behov for bedre beskyttelse av handelsflåten.

– Dette er et brudd på internasjonale regler som beskytter skip og mannskap mens de driver lovlig virksomhet i internasjonalt farvann, sier Bob Sanguinetti etter at nyheten om Stena Impero ble kjent. Han ber britiske myndigheter gjøre «alt som er nødvendig» for å sikre at mannskapet kommer raskt og trygt tilbake.

Stadig mer spent

Flere anslag mot oljetankere i dette farvannet den siste tiden har bidratt til et stadig mer spent forhold mellom Iran og USA.

Gibraltars høyesterett forlenget arrestasjonen av en iransk oljetanker med 30 dager, opplyste lokale myndigheter fredag.

Torsdag 4. juli tok britiske marinesoldater kontroll over den iranske oljetankeren Grace 1 utenfor Gibraltar, på bakgrunn av mistanke om at den skulle frakte olje til Syria. Dette ville ha vært i strid med EU-sanksjonene mot Syria.

– Vi ser fram til å fortsette konstruktivt og positivt arbeid med tjenestemenn i Iran for å lette løslatelsesprosessen av Grace 1 i henhold til juridiske krav, sier Gibraltars statsminister Fabian Picardo til nasjonalforsamlingen i det britiske territoriet.

Mener USA står bak

Iran mener USA står bak arrestasjonen av oljetankeren. USA har innført sanksjoner mot Iran med sikte på å ramme iransk oljeeksport.

Den iranske Revolusjonsgarden skal torsdag forrige uke ha forsøkt å ta en britisk oljetanker i arrest i Persiabukta.

I tillegg har Iran denne uken anholdt en utenlandsk oljetanker i Hormuzstredet. Den var angivelig i ferd med å smugle iransk olje til en ukjent mottaker. Det er ikke kjent hvilket skip det er snakk om eller hvilket land skipet eller mannskapet på tolv kommer fra.

(NTB/TV 2)