PASS PÅ: De er kanskje søte, men det kan være lurt å holde seg unna løshundene du møter på ferie.
PASS PÅ: De er kanskje søte, men det kan være lurt å holde seg unna løshundene du møter på ferie. Foto: Dmytro Potapchuk

Advarer mot dyrebitt på ferie

Forsikringsselskapene ber nordmenn være forsiktige når de omgås dyr på utenlandsferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommerferien er dessverre høysesong for at nordmenn får nytte av reiseforsikringene sine.

Og det er mange grunner til at forsikringsselskapene får henvendelser fra ferierende nordmenn, blant annet dyrebitt.

Ifølge informasjonssjef Sigmund Clementz i IF er det nemlig langt fra uvanlig at det kommer en rekke henvendelser fra nordmenn som er bitt av dyr mens de er på ferie.

Bare de siste ukene har forsikringsselskapet fått over 25 henvendelser fra nordmenn som er blitt bitt av diverse dyr på utenlandsferie.

Populære ferieland

Clementz understreker at en del av henvendelsene dreier seg om insekter.

– Rundt halvparten er bitt av hunder og katter og katteklor, sier han.

Clementz forteller at henvendelsene kommer fra hele verden, men at det i hovedsak dreier seg om land som nordmenn generelt er glad i å feriere i, som Spania og Hellas.

– Det er dit nordmenn elsker å dra når det er sommerferie, så det er klart at en del av disse sakene også kommer fra disse landene, sier han.

Apebitt

I tillegg til hund og katt er det heller ikke uvanlig at nordmenn blir bitt av aper når de er på ferie.

– Det går knapt et år uten at vi har ett eller flere apebitt, sier Clementz og forteller at Thailand og Gibraltar er typiske steder disse henvendelsene kommer fra.

Generelt ber han folk huske at dyr er dyr, og gir et eksempel med løshunder som i utgangspunktet kan virke tamme og menneskekjære.

– Men så skjer det noe som gjør at hundene reagerer på instinkt og da kan hunden fort sitte i hånda di, sier han.

Smittsomme sykdommer

Seniorrådgiver Emily MacDonald i avdeling for smitte fra mat, vann og dyr i Folkehelseinstituttet sier til TV 2 at hunder, katter og andre dyr kan ha bakterier i munnhulen som kan gi alvorlige infeksjoner.

– 25-50 prosent av kattebitt og kattekloring, 10-20 prosent av hundebitt og anslagsvis 24 prosent av menneskebitt fører til infeksjon med eventuelt behov for antibiotikabehandling, sier hun.

De fleste infeksjonene skyldes streptokokker, stafylokokker, anaerobe bakterier og bakterien Pasteurella multocida.

MacDonald trekker frem rabies, en virussykdom som angriper nervesystemet, som en av de mest alvorlige sykdommene som smitter fra dyr.

– Sykdommen forekommer i store deler av verden. Bitt, klor eller slikk på slimhinne eller skadet hud kan overføre rabiessmitte. I områder der det kan være rabies, bør man unngå kontakt med hunder, katter og andre pattedyr, sier hun.

Rabies forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis, og Verdens helseorganisasjon har beregnet at 50.000 til 70.000 personer dør av sykdommen hvert år.

– I lavinnkomstland forekommer sykdommen hovedsakelig hos hunder og spres til mennesker gjennom hundebitt. Sykdommen er svært alvorlig og vil vanligvis, men noen få unntak, få en dødelig utgang, sier hun.

Folkehelseinstituttet har en oversikt over land og områder hvor det ikke er risiko for rabiessmitte.

– For land som ikke står på denne listen vil det kunne være en risiko for rabiessmitte etter for eksempel bitt fra hund, sier MacDonald.

Hvis uhellet er ute

MacDonald sier det generelle rådet er å unngå kontakt med fremmede hunder, katter og andre pattedyr, inkludert flaggermus, i områder der det forekommer rabies.

I tillegg finnes det vaksiner til bruk både før og etter eksponering for smitte. Folkehelseinstituttet legger også ut informasjon på sine sider om hvilke vaksiner som anbefales ut fra hvor du skal reise.

– Dersom man er uheldig og blir bitt av et dyr, kontakt lege for vurdering av såret og eventuell behandling. Ta umiddelbart kontakt med lokalt helsevesen for en vurdering av mulig smitte ved bitt, klor eller slikk på skadet hud eller slimhinne dersom du er på ferie i områder hvor det kan være rabies, sier hun og fortsetter:

– Dette gjelder både om du tidligere har blitt vaksinert mot rabies eller ikke. Behandlingen består av rengjøring av sår, vaksinering og eventuelt immunglobulin.