VANNFILTER: Maxbo har opplevd en enorm økning i etterspørsel etter vannfilter.
VANNFILTER: Maxbo har opplevd en enorm økning i etterspørsel etter vannfilter. Foto: Aigars Reinholds/Colourbox

Ringes ned av nordmenn med «vannskrekk»

Etterspørselen etter vannfilter har skutt i været etter vannskandalen på Askøy. Men filtre kan gjøre vondt verre hvis de brukes feil.

Etter vannskandalen på Askøy, hvor E.coli-bakterier i drikkevannet gjorde at over 2000 personer ble syke i kommunen, har nordmenn vist en økt interesse for vannfilter.

Hos Maxbo har etterspørselen etter vannfilter til private husholdninger økt drastisk etter at skandalen ble kjent 7. juni.

– Vi hadde en så stor etterspørsel etter vannfilter at vi så oss nødt til å ta inn produktet, forteller gruppesjef kategori i Maxbo, May Britt Askvik, til TV 2.

Før Askøy-skandalen hadde ikke Maxbo vannfilter i sitt sortiment.

– Det var etter den tragiske vannskandalen på Askøy etterspørselen kom, sier Askvik.

– Ikke opplevd før

Hos Maxbo begynte de å ta inn vannfilter før sommeren, så det foreligger ikke klare tall på hvor mye de har solgt enda.

– Folk har stort sett spurt etter vannfiltere både gjennom kundeservice og i butikkene. Også har butikkene selv bedt om å få inn produktet, forteller Askvik.

Hun har vært ansvarlig for denne typen produkter i mange år, men det er ikke før nå hun har fått etterspørsel etter vannfilter.

Innkjøpssjef i MegaFlis, Jakob Horsholt, forteller at de ikke har merket noen oppsving i etterspørsel etter vannfilter i kjølvannet av vannskandalen.

– Jeg har ikke registrert noen økt etterspørsel. Den etterspørselen vi har, og også hadde før Askøy, er etter vannfilter som filtrerer kalk og smak, sier Horsholt.

Filtrerer ikke E.coli

Bakterien som startet vannskandalen på Askøy var E.coli. Askvik i Maxbo understreker at bakterier, eksempelvis E.coli, ikke lar seg filtrere bort med et slikt vannfilter.

– Vanligvis skal det ikke være nødvendig med et vannfilter i et privat hjem for de som mottar vann fra vannverk, sier Mattilsynets seniorrådgiver på drikkevann Line Ruden.

Hun opplyser om at det finnes mange ulike vannfiltere som renser på ulike måter.

– Vedlikehold viktigst

Det er derimot ikke hvilket vannfilter du velger som er viktigst for vannkvaliteten.

– Hvis man velger å installere vannfilter er det ekstremt viktig å følge vedlikeholds- og rengjøringsrådene fra produsenten. Hvis man ikke vedlikeholder filtrene riktig, så gjør det vannet verre, konstaterer hun.

Dersom man ikke rengjør eller vedlikeholder vannfilteret på riktig måte, så er det flere bakterier som kan gro eller samle seg i filteret.

– Vannet blir mindre rent av et ikke-vedlikeholdt vannfilter. Man skal være veldig bevisst om man velger å kjøpe det, og det er sjeldent nødvendig, sier Ruden.

– Vanligvis ikke behov

Seniorrådgiveren forteller at det vanligvis ikke er behov for vannfilter, men at det også kommer an på hva man er redd for at kan befinne seg i vannet.

– Hvis man har et filter som renser slam og partikler, så må det være fordi man tenker vannet er grumsete. Jeg vil uansett anbefale at folk snakker med vannverket sitt, og sjekker om det er behov, sier Ruden.

– Kan man stole på vannverket etter det som skjedde i Askøy?

– Man skal kunne stole på det vannverket sier. Det er i deres interesse at ingen blir syke av drikkevannet de produserer. De har også opplysningsplikt, så de skal opplyse om kvaliteten på vannet.

Rør er svakheten

Vannverkseiere er pliktige til å rapportere vannkvaliteten til Mattilsynet hvert år. Ruden forteller at analysene viser lite er utenfor regelverket, og at vannet i stor grad er trygt.

– Det vi vet er en svakhet ved vannforsyningene i Norge, er rørene vannet sendes i. Hvis det er sprekker i rørene, spruter som regel rent vann ut, og det er ikke plass til forurensning å komme inn.

– Men hvis det brukes mye vann på ett punkt, for eksempel ved en brannslukning, så kan trykket falle. Da kan det komme innsug i de dårlige rørene. Det kan være en forklaring i de tilfellene man ikke har fått bra drikkevann, forklarer Ruden.

ASKØY: Ved Kleppestø Barneskole ble det satt opp skilt i Askøy.
ASKØY: Ved Kleppestø Barneskole ble det satt opp skilt i Askøy. Foto: Paul Sigve Amundsen/NTB Scanpix

Vannet er friskmeldt

Det mistenkes at vannskandalen i Askøy kommune bidro til dødsfallet til en 72 år gammel kvinne.

Det ble også funnet spor av bakterien i kroppen til et ett år gammelt spedbarn som omkom på Askøy i samme tidsperiode, men den midlertidige obduksjonsrapporten viste at barnet døde av blodforgiftning.

De første smittetilfellene dukket opp rundt 7. juni, og totalt 76 personer ble så dårlige at de måtte legges inn på sykehus. Mange av disse var barn.

Vannet på Askøy ble endelig friskmeldt den 17. juli, og fra samme morgen kunne innbyggerne i Askøy slippe å koke vannet. Det ble klart etter prøvesvarene fra både Mattilsynet og kommunen var negative.

Store utbrudd

Store utbrudd i forkant av Askøy inkluderer giardiautbruddet i Bergen i 2004, hvor omtrent 6000 personer ble syke, og campylobacterutbruddet på Røros i 2007 med rundt 1500 syke.

I tillegg registreres det hvert år et varierende antall mindre utbrudd forårsaket av drikkevann fra enkelthusanlegg eller små fellesforsyninger, skriver Folkehelseinstituttet.

En studie i regi av FHI pågår for å få mer informasjon om hvor mange som totalt blir syke av drikkevannet i Norge årlig.