Krekars svigersønn pågrepet:

Mener 36-åringen hadde sentral rolle

36-åringen deltok ifølge italiensk politi i økonomistyringen i «Rawti Shax».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mulla Krekars svigersønn (36), som har norsk oppholdstillatelse og er registrert bosatt i England, ble pågrepet etter at han også ble dømt for terror i Italia.

Torsdag ble han begjært videre varetektsfengslet under et rettsmøte i London.

36-åringen var blant de seks som mandag ble dømt i Bolzano. Han fikk 7,5 års fengsel. TV 2 fikk torsdag bekreftet at pågripelsen fant sted i England med tanke på en utlevering til Italia.

Pressekontakt Yasser Mehmood i Crown Prosecution Service opplyser til TV 2 at svigersønnen er blant de tre som Italia vil ha utlevert fra England.

36-åringen og en 42-åring, møtte torsdag i et fengslingsmøte i Westminster Magistrates’ Court i London. Under rettsmøtet ble de begjært videre varetektsfengslet.

Begge mennene spurte om å bli løslatt, men fikk nei fra dommeren, samt beskjed om at de kunne søke på nytt om en uke.

Samtidig stilte dommeren spørsmåltegn hvorvidt 36-åringen ville komme tilbake om han ble innvilget løslatelse.

Den endelige høringen om utlevering til Italia skjer 18.-20. november.

Fengslingsmøtet for tredjemann, Krekar-sympatisøren Awat Hamasalih (39), finner imidlertid ikke sted torsdag, ifølge Crown Prosecution Service. 39-åringen, som i flere år var blant Krekars nærmeste støttespillere, ble i 2017 dømt til seks års fengsel for å være IS-medlem.

Ifølge italiensk politi skal Krekars svigersønn ha deltatt i økonomistyringen og fastleggingen av strategien i nettverket «Rawti Shax», samt formidlet beskjeder til Krekar i Kongsvinger fengsel.

TV 2 avslørte i 2015 at samtalene med svigerfaren ble avlyttet, og at 36-åringen var blant dem som ble pågrepet i en koordinert politiaksjon i november 2015.

Hadde kontakt med leder av finsk celle

Etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep Krekar i mars 2012, ble samtalene han senere hadde på besøksrommet i Kongsvinger fengsel med svigersønnen avlyttet.

Italiensk politi pekte ut Karim Seddek som lederen av Rawti Shax i Finland. Seddek hadde kontakt med både Abdel Rahman Nauroz og mulla Krekar, her avbildet under demonstrasjonen mot koranbrenning i mars 2012. I mars 2014 reiste Seddek til Irak for å slutte seg til terrorgruppen IS. Han ble drept i Syria i desember 2014, ifølge italiensk politi.
Italiensk politi pekte ut Karim Seddek som lederen av Rawti Shax i Finland. Seddek hadde kontakt med både Abdel Rahman Nauroz og mulla Krekar, her avbildet under demonstrasjonen mot koranbrenning i mars 2012. I mars 2014 reiste Seddek til Irak for å slutte seg til terrorgruppen IS. Han ble drept i Syria i desember 2014, ifølge italiensk politi. Foto: Montasje: Eivind Griffith Brænde

Ifølge en avlyttet samtale i besøksrommet i januar 2013, snakket Krekar og svigersønnen om at Karim Seddek, som var registrert bosatt i Espoo i Finland, skulle få en sentral rolle i Rawti Shax.

Seddek møtte ifølge italiensk politi Krekar under demonstrasjonen mot koranbrenning i Oslo sentrum 2. mars 2012, og Seddek skal også ha besøkt mullaen i fengselet etter at PST pågrep Krekar.

I mai 2013 snakket Krekar om hvordan personer tilknyttet den nettbaserte gruppen Rawti Shax kunne få militær trening i Syria, ifølge en av de avlyttede samtalene mellom Krekar og svigersønnen i Kongsvinger fengsel.

I samtalen som er gjengitt i Roma-kjennelsen mente Krekar det var underordnet om treningen skjedde i regi av IS eller den al-Qaida-tilknyttede Nusra-fronten.

– De må være målrettet, og returnere som lærere med kunnskap vi kan dra nytte av, sa Krekar ifølge kjennelsen.

I denne samtalen fortalte svigersønnen at Seddek, lederen for den finske Rawti Shax-cellen, ville reise, og at det derfor trengtes en ny leder i Finland.

To fremmedkrigere fra Finland skal ha sluttet seg til IS med Seddeks hjelp. Han bisto også kosovoalbaneren Hodza Eldin som reiste via Tyrkia i slutten av desember 2013.

Ifølge italienske myndigheter ble dette dokumentet beslaglagt hjemme hos Krekar i mars 2012.
Ifølge italienske myndigheter ble dette dokumentet beslaglagt hjemme hos Krekar i mars 2012. Foto: faksimile

I mars 2014 reiste Seddek fra Finland til Irak via Tyrkia for å bli fremmedkriger for IS. Ifølge italiensk politi ble Karim Seddek drept i strid desember 2014, etter alt å dømme i Syria.

Blant beslagene som PST gjorde hjemme hos Krekar, var et dokument som tyder på at svigersønnen var aktiv i nettverket allerede i 2008.

For nederst på dokumentet, som er datert 30. september 2008, står svigersønnens telefonnummer og navn oppført.

Da boligen til Krekar ble beskutt i 2010, ble svigersønnen truffet i armen.

Fire ukers varetekt

Onsdag ettermiddag bekreftet det italienske justisdepartementet i en epost overfor NRK at de i løpet «av de kommende dagene» kommer til å be om at mulla Krekar utleveres fra Norge.

Også aktor Line Nygaard i PST sa til TV 2 at de «legger til grunn» at en slik begjæring vil komme i løpet av kort tid. I 13-tiden torsdag opplyser Justis- og beredskapsdepartementet til TV 2 at det ennå ikke er mottatt en begjæring.

Onsdag ba PST om fire ukers varetekt for Najmuddin Faraj Ahmad, også kalt mulla Krekar. Det ble ikke bedt om isolasjon eller brev- og besøksforbud for mullaen.

I en kjennelse fra Oslo tingrett onsdag kveld, ble det kjent at Krekar varetektsfengsles i fire uker. Han ble mandag dømt i Italia til 12 års fengsel for terrorforbund, og pågrepet av norsk politi basert på en internasjonal etterlysning med sikte på utlevering.

Ifølge en europeisk arrestordre utstedt av en domstol i Bolzano mistenkes Krekar for deltakelse i en radikal og fundamentalistisk organisasjon som planla terrorvirksomhet i Europa og Midtøsten.