Mulla Krekar fengsles i fire uker

Det kommer frem i en kjennelse fra Oslo tingrett. Fire uker er i tråd med påstanden PST la ned under onsdagens fengslingsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble Najmuddin Faraj Ahmad, best kjent som mulla Krekar, dømt til 12 års fengsel for terrorplanlegging i Italia.

Han ble pågrepet av PST samme kveld, og ble onsdag fremstilt for varetektsfengsling, i Oslo tingrett.

PST la ned påstand om fire uker fengsel. Det ble ikke bedt om isolasjon eller brev- og besøksforbud.

Varsler anke

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, bekrefter til TV 2 at hans klient fengsles i fire uker.

Forsvareren bekrefter samtidig at fengslingen vil ankes.

– Jeg registrerer at vi har en tingrett som mener at det er italiensk ansvar å etterforske, tiltale og domfelle en person for handlinger som eventuelt er begått i Kongsvinger fengsel mens han satt i norsk varetekt og var under norsk etterforskning, sier Meling til TV 2 kort tid etter kjennelsen fra Oslo tingrett ble kjent.

– Politisk sak

Meling sier videre at hans klient var takknemlig for at han fikk forklare seg under onsdagens fengslingsmøte, og at pressen ønsket å høre på ham.

– Han mener dette er en politisk sak, og han er sikker på at ved pressens oppmerksomhet så vil det komme på det rene hvilket spill dette har vært mellom norske og italienske myndigheter, sier forsvareren.

Meling ba selv om at Krekar måtte løslates under onsdagens fengslingsmøte. Han mener at hans klient ikke har noen mulighet til å unndra seg straffeforfølging, og at han har et lett gjenkjennelig utseende som gjør at han ikke får reist noe sted.

– Frykter for sikkerheten

Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett sier Krekar at han er redd for sin sikkerhet i Italia, og at han frykter et «Khashoggi-lignende scenario», dersom han utleveres.

Jamal Khashoggi var en saudi-arabisk journalist som i oktober i fjor forsvant etter å ha besøkt det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Etter først å ha nektet for å ha noe med forsvinningen å gjøre, innrømmet saudiarabiske myndigheter at Khashoggi ble drept inne på konsulatet.

Retten er på sin side ikke enig med forsvarer i det faktum at Krekar ikke har reisedokumenter, og at han har et igjenkjennbart utseende som svekker unndragelsesfaren.

«Retten finner således at det er grunn til å frykte for at han vil unndra seg gjennomføring av en forventet utlevering til Italia for rettsforfølgingen, såfremt han ikke holdes i fengslig forvaring», heter det i kjennelsen.

NRK meldte tidligere onsdag at italienske myndigheter vil be om at Krekar utleveres fra Norge i løpet av de neste dagene.

– Ikke regjeringens ansvar

Da TV 2 møtte statsminister Erna Solberg onsdag kveld, fortalte hun at det ikke er regjeringen som fatter beslutninger eller avgjørelser om hvorvidt Krekar skal sendes til Italia.

– Det er påtalemyndigheten i Norge som avgjør dette. Justisdepartementet og påtalemyndigheten vil deretter gjøre en vurdering på om vilkårene er til stede for en utlevering, og på hvilke premisser dette skal gjøres på, sier Solberg.

– Hvordan stiller regjeringen seg til saken slik den står nå?

– Vi behandler saken hvis det kommer et ønske fra Italia om en utlevering. Da vil den bli behandlet i de vedtaksbordene vi har i Norge. Det er primært påtale- og juridisk saksbehandling som må avgjøre om vilkårene er til stede for at vi skal utlevere til eventuell rettsbehandling eller gjennomføring av dom i et annet land, sier statsministeren.

– Ikke mulig

På spørsmål om hva Solberg tenker om at Krekar fortsatt er i Norge, 17 år etter at hun som kommunalminister tok initiativ til å sende han ut landet svarer hun:

– Jeg tenker at Norge er en rettsstat, og at Norge følger sine menneskerettighetsforpliktelser. Det har gjort at det ikke har vært mulig å levere han tilbake til Irak, fordi vi ikke har vært sikker på eller hatt garantier for at en slik retur kan gjøres uten at det er brudd på menneskerettighetene, sier Solberg.

Statsministeren står likevel fast ved at de den gangen gjorde en vurdering på at Krekar var en fare for rikets sikkerhet, med de opplysningene de hadde.

Terrornettverk

Mulla Krekar, ble sammen med en rekke menn i flere land i Europa pågrepet i Norge 12. november 2015. Pågripelsene inngikk i en koordinert aksjon satt i verk av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder Krekar leder terrornettverket kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener Krekar var lederen for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet under aksjonen.

Krekar selv nekter for å ha gjort noe ulovlig