Representantenes hus fordømmer Trumps «rasistiske tvitring»

HAR FÅTT NOK: Kongressmedlemmene Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez holder en pressekonferanse etter at demokratene vedtok en resolusjon som fordømte president Donald Trumps twittermeldinger.
HAR FÅTT NOK: Kongressmedlemmene Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Alexandria Ocasio-Cortez holder en pressekonferanse etter at demokratene vedtok en resolusjon som fordømte president Donald Trumps twittermeldinger. Foto: Erin Scott
Representantenes hus har fordømt det de kaller president Donald Trumps rasistiske tvitring mot fire kvinnelige kongressrepresentanter.

Med 240 stemmer mot 187 vedtok Huset tirsdag kveld en resolusjon som fordømmer det som betegnes som rasistiske kommentarer om de fire kongressrepresentantene.

Alle 235 demokrater stemte for resolusjonen. De fikk støtte av fire republikanere, som ofte kritiserer presidenten, og den uavhengige representanten Justin Amash, som forlot det republikanske partiet for snart to uker siden i protest mot Trump.

Alle som stemte imot forslaget var republikanere.

I resolusjonen heter det at «de rasistiske kommentarene legitimerer og øker frykten og hatet mot nye amerikanere og fargede». Den kritiserer også presidenten for å kalle immigranter og asylsøkere en invasjon.

Skandale

Trump skapte en skandale som har dominert Washington i tre dager da han søndag tvitret at fire progressive kvinnelige fargede kongressrepresentanter burde dra tilbake til «landene de kom fra».

Langt fra å moderere seg da han ble møtt av rasende reaksjoner, forsvarte han sine første utsagn i nye angrep på demokratene mandag og tirsdag, da han blant annet beskyldte de fire for å hate USA og sa de kunne dra sin vei om de ikke likte seg i USA.

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, kalte det sjokkerende å høre Trumps kommentarer rettet mot hennes kolleger.

– Disse kommentarene fra Det hvite hus er skammelige og motbydelig, og de er rasistiske, fastslo hun og la til at det var en skam at han senere forsvarte kommentarene.

– Ikke rasist

Trump selv insisterte på at tvitringen ikke var rasistisk, og sa tirsdag at han ikke har et rasistisk bein i kroppen.

De republikanske lederne i Kongressen forsvarte Trump. Kevin McCarthy, republikansk mindretallsleder i Representantenes hus, sa at resolusjonen demokratene la frem bare er politikk, mens Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet, insisterte på at Trump ikke er rasist, selv om han også oppfordret alle, fra presidenten til de nyeste kongressmedlemmene, til å passe sine ord.

– Ord har betydning, sa han.

Hjemme er USA

De fire som ble utsatt for Trumps tvitring, var Alexandria Ocasio-Cortez, som er fra New York og har sine røtter i det amerikanske territoriet Puerto Rico, Rashida Tlaib, som har palestinsk bakgrunn og er født i Detroit, Ayanna Pressley, som er afroamerikansk og Ilhan Omar, som kom til USA fra Somalia som barn. Alle unntatt Omar er født i USA, og alle er amerikanske statsborgere.

Trump har i flere dager presset på for at ingen republikaner skulle stemme for resolusjonen. Den er bare symbolsk og får ingen juridiske følger, men at de aller fleste republikanere stemte imot, tyder på at den ikke vil koste ham noe blant hans konservative støttespillere.

Likevel regnes det for bemerkelsesverdig blant amerikanske kommentatorer at Kongressen formelt fastslår at USAs president er en rasist. En tilsvarende resolusjon har ingen sjanse i Senatet, der republikanerne har flertall.

Beiler til basen

Flere kommentatorer sier at Trumps tvitring mot de fire representantene langt fra var noe uhell, og at han tvert imot var ute etter å beile til sine mest konservative kjernetropper.

(TV 2 / NTB)

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook