Ingen vet hva Krekar har kostet Norge

Mulla Krekar har vært en hodepine for norske myndigheter i 16 år, og ingen vet hvor mye forsøkene på å få ham terrordømt og utvist har kostet.

LANG PROSESS: Til tross for at Erna Solberg prøvde allerede i 2003 å få Mulla Krekar ut av landet, er han fortsatt boende i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
LANG PROSESS: Til tross for at Erna Solberg prøvde allerede i 2003 å få Mulla Krekar ut av landet, er han fortsatt boende i Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

PST har i gjentatte omganger forsøkt å få den 63 år gamle kurdisk-irakiske flyktningen terrordømt, men uten å lykkes.

Daværende kommunalminister Erna Solberg (H) forsøkte å kaste ham ut av Norge alt i 2003, men lyktes heller ikke.

En rekke justisministre har siden lovet å effektuere utkastelsesvedtaket, men har måttet innse at det ikke lot seg gjøre.

Lange timelister

Etterforskningen mot mulla Krekar har vært omfattende, rettsmøtene har vært mange, jurister og byråkrater har revet seg i håret, men fortsatt er han her. Uten oppholdstillatelse, uten bosetningstillatelse, uten arbeidstillatelse og uten inntekt.

Utgiftene til fri rettshjelp har tårnet seg opp, det samme har timelistene hos PST, UDI og i flere departementer gjort.

Frp-krav

Frp krevde i sin tid regnskapet på bordet, men etter at partiet selv kom i regjering, stilnet kravet.

Frps daværende leder av Stortingets justiskomité, Per Sandberg, anslo i 2012 at totalkostnaden var kommet opp i minst 20 millioner kroner. Dette inkluderte rundt 3 millioner kroner i fri rettshjelp, 5 millioner kroner til tolketjenester, 4 millioner til politi, påtalemyndighet og domstoler, samt tolv årsverk i ulike departementer, ifølge Sandberg.

Tre år senere foretok Aftenposten et regnestykke og konkluderte med at den rettslige behandlingen knyttet til mulla Krekar alene hadde kostet minst 6,3 millioner kroner.

Ingen oversikt

Ferskere regnestykker foreligger ikke og kan neppe heller ventes, medgir fagdirektør Guttorm Aanes i Justisdepartementet.

– Dette kan vi ikke svare på, sier han til NTB.

– Her i Staten fører vi ikke timer på den måten, og når det gjelder utgifter som domstolene, kriminalomsorgen og politiet har hatt, så må de svare selv, sier Aanes.

Han tviler imidlertid på om slike oversikter finnes, men er derimot rimelig sikker på at mulla Krekar har kostet norske skattebetalere dyrt.

– Det er det ingen grunn til å betvile, sier Aanes.