RASISTISK: Trumps tidligere pressesjef Anthony Scaramucci mener hans siste tweets om de fire kongresskvinnene er rasistiske og uakseptable.
RASISTISK: Trumps tidligere pressesjef Anthony Scaramucci mener hans siste tweets om de fire kongresskvinnene er rasistiske og uakseptable. Foto: Scanpix

Tidligere pressesjef i strupen på Trump

Donald Trumps tidligere kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci mener presidenten er i ferd med å bli en rasist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt Donald Trump de siste dagene etter han søndag publiserte en rasistisk Twitter-melding der han ba demokratene Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og Ayanna Pressley om å dra tilbake til «de ødelagte og kriminalitetsinfiserte» landene de kommer fra.

Bakgrunnen for tiraden skal være at kvinnene forrige uke fordømte migranters vilkår ved grenseoverganger til USA.

Alle fire har minoritetsbakgrunn og er amerikanske statsborgere, og det er kun én av de fire som ikke er født i USA. Omar kom til USA som flyktning fra Somalia da hun var ti år gammel.

Flere har også påpekt ironien i at det betyr at Trump i bunn og grunn har kalt USA for «ødelagt og kriminalitetsinfisert».

Utspillet har fått en rekke profilerte politikere både innenriks og utenriks til å reagere. Fra republikanernes ledere har det imidlertid vært tyst, men nå får Trump krass kritikk fra en av sine tidligere ansatte.

– Han er ikke rasist, men...

Anthony Scaramucci overtok som pressesjef i Det hvite hus etter Sean Spicer 21. juli 2017. 31. juli, kun ti dager senere, fikk han sparken etter en rekke kontroversielle utsagn og oppslag.

Han beskriver Trumps kommentarer som rasistiske og uakseptable.

– Ville Trump noen gang fortalt en hvit innvandrer – det være seg første, andre, tredje eller fjerde generasjon – om å «dra tilbake der de kom fra»? Nei. Derfor er kommentarene rasistiske og uakseptable, skriver Scaramucci på Twitter, før han fortsetter:

– USA er en nasjon med immigranter, basert på idealene tanke- og ytringsfrihet.

I et intervju med BBC Today tirsdag utdyper den tidligere pressesjefen om han mener Trump er en rasist eller ei.

– Jeg mener ikke at presidenten er en rasist, men her er greia: Hvis du fortsetter å snakke og oppføre deg på den måten, må vi alle etter hvert se på ham og si «OK, vel, kanskje du ikke var en rasist, men du er i ferd med å bli det», sier Scaramucci, ifølge Politico.

Motaksjon på Twitter

I etterkant har Scaramucci også delt en opplevelse hans italienske besteforeldre måtte gjennom da de først kom til USA:

– Mine besteforeldre kom til USA fra Italia og ble utallige ganger kalt wop (skjellsord for italienere eller folk med italienske aner, journ. anm.) mens de prøvde å bygge seg et bedre liv. Hat er et resultat av usikkerhet – lær fra historien og ikke la det sluke deg, skriver Scaramucci.

Og Scaramucci er ikke den eneste som har delt lignende historier: I kjølvannet av Trumps tweet på søndag har en rekke kjendiser med minoritetsbakgrunn fortalt om tilfeller der de selv har blitt bedt om å «dra tilbake der de kom fra». Én av disse er «Top Chef»-verten Padma Lakshmi:

– «Dra tilbake til landet ditt» er mobbing innvandrerbarn hører på lekeplassen, det er en trussel jeg får fra forstyrrede folk på melding, og det er også noe USAs president sier til sterke, fargede kvinner som står opp mot ham, skriver hun på Twitter.

Den pakistansk-amerikanske skuespilleren og stand-up-komikeren Kumail Nanjiani snakker ofte om sin oppvekst som en innvandrer når han er på scenen, og deler også sin opplevelse på Twitter nå:

– Jeg har hørt «dra tilbake til landet ditt» mange, mange ganger, senest i Los Angeles for halvannen måned siden. Det sårer hver gang, skriver han.

Den politiske aktivisten Linda Sarsour har også opplevd å få den rasistiske frasen slengt etter seg:

– For tre år siden var jeg med mine barn på Times Square og en mann ropte «dra tilbake til landet ditt, din dumme terrorist-kjerring». Min yngste var 12 på det tidspunktet og ble skjelven av det. Hun sa «men dette er jo landet ditt», og sa «det er det absolutt, og det er ditt også». Det vil jeg aldri glemme, skriver Sarsour.

– Rasistisk sinn og hjerte

Mandag holdt Ocasio-Cortez, Tlaib, Omar og Pressley holdt en pressekonferanse mandag for å svare på presidentens Twitter-tirade. De mener hans kommentarer er et forsøk på å sette amerikanere opp mot hverandre.

SVARER TRUMP: De fire kongresskvinnene gikk til kraftig motangrep under en pressekonferanse mandag. Fra venstre: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og and Alexandria Ocasio-Cortez.
SVARER TRUMP: De fire kongresskvinnene gikk til kraftig motangrep under en pressekonferanse mandag. Fra venstre: Ayanna Pressley, Ilhan Omar, Rashida Tlaib og and Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: Erin Scott

– Han ville elsket å klare å splitte vårt land basert på rase, religion, kjønn, legning eller innvandrerstatus, fordi dette er den eneste måten han vet som kan hindre oss fra å jobbe sammen i solidaritet, sa Omar under pressekonferansen.

Men tross den massive kritikken og motbøren kjører Trump på videre og nekter å gå tilbake på utsagnet. Han mener også at det han sa ikke var rasistisk.

– De tweetene var IKKE rasistiske. Jeg har ikke et rasistisk bein i kroppen min, skriver han på Twitter.

Og svar fikk han etter hvert fra Alexandria Ocasio-Cortez:

– Du har rett, mr. President – du har ikke et rasistisk bein i kroppen din. Du har et rasistisk sinn og hjerte. Det er derfor du bryter rettighetene til barn og ber kongresskvinner om å «dra tilbake til landet sitt», skriver hun på Twitter.