ADVARER: Forskerne anbefaler å redusere konsumeringen av sukkerholdig drikke.
ADVARER: Forskerne anbefaler å redusere konsumeringen av sukkerholdig drikke. Foto: Roald, Berit

Alarmerende funn om brusdrikking

Drikker du et lite glass med sukkerholdig drikke hver dag, øker det risikoen for kreft betraktelig.

Det kommer frem i en ny, fransk studie som ble publisert i det medisinske tidsskriftet The BMJ, onsdag.

Studien viser at å drikke et lite glass, cirka 100 ml, som er en tredjedel av en vanlig boks med brus, øker den generelle risikoen for kreft med 18 prosent.

Risikoen for brystkreft øker med hele 22 prosent.

Overvekt og kreft

Forskerne bak studien sier at det er sukkeret som er selve problemet.

– Å drikke drikker med mye sukker øker risikoen for overvekt og vektøkning, og overvekt fører til økt risiko for kreft, sier hovedforfatteren bak studien, Mathilde Touvier, til CNN.

En annen mulighet er at tilsetningsstoffer som finnes i for eksempel Cola, også kan ha en innvirkning på kreftdannelse i kroppen.

Mens forskningen viser heller alarmerende funn for de som foretrekker sukkerholdig brus, har forskerne gode nyheter å komme med for de som heller går for lettbrus.

Lettbrus

CNN skriver at det ikke er funnet sammenhenger mellom økt risiko for kreft for de som drikker for eksempel Pepsi Max. Men forskerne sier at dette funnet må tolkes med forsiktighet, da konsumering av lettbrus var relativt lavt i studien.

I studien har forskerne sett på over 100.000 friske, franske voksne. 79 % av deltakerne var kvinner, og 21 % var menn. Deltakerne, som i gjennomsnitt var 42 år gamle, fylte ut minst to spørreskjemaer og ble fulgt over en periode på ni år.

Deres forbruk av sukkerholdige drikker ble målt ved at de fulgte ut et skjema hvor de ble spurt om deres vanlige inntak av 3.000 forskjellige mat- og drikkevarer.

Tusenvis av krefttilfeller

I gjennomsnitt så konsumerte menn mer sukkerholdige drikker enn kvinner, med 90,3 milliliter daglig mot 74,6 milliliter. Risikofaktorer for kreft som alder, kjønn, røyking og fysisk aktivitet ble også vurdert i studien.

Etter å ha fulgt opp studien, ble det diagnostisert 2193 tilfeller av kreft, hvor gjennomsnittsalderen var 59 år. Av disse var drøyt 700 brystkreft, 291 var prostatakreft og 166 var tykktarmskreft.

Denne studien er imidlertid observerende, og viser ikke årsak og effekt. Det er derfor ikke mulig å avgjøre om kreftdiagnosen kommer som en konsekvens av å drikke sukkerholdig drikke eller et annet skjult helseproblem.

– Denne studien gir oss ikke et fullstendig svar på sammenhengen mellom sukker og kreft. Men det viser viktigheten av å redusere inntaket av sukker, sier Amelia Lake, forsker Teesside University til CNN.

– Vi vet altfor lite om det

Jøran Hjelmesæth er leder for Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold, og leder i tillegg Nasjonalt råd for ernæring. Han er godt kjent med at inntak av brus øker risikoen for overvekt og fedme, og at overvekt øker risikoen for mange kreftformer. Hvorfor overvekt øker kreftrisikoen er derimot vanskelig å forklare.

– Det finnes mange teorier om hvorfor overvekt fører til økt risiko for kreft, men det finnes ingen beviser på hvorfor. Vi vet altfor lite om det. Det er lettere å forklare sammenhengen mellom overvekt og risikoen for hjerte- og karsykdommer, enn sammenhengen mellom overvekt og kreft, sier Hjelmesæth til TV 2.

Han sier at det finnes mange grunner til å la være å drikke sukkerholdig brus.

– Den viktigste er å forebygge overvekt og hull i tennene. Det er spesielt hos barn og unge jeg er bekymret for drikke av sukkerbrus, sier Hjelmesæth.

I Norge anbefaler helsemyndighetene at under 10 prosent av det daglige kaloriinntaket bør være sukker. Hvis du da er en person på 70 kilo, bør du helst ikke få i deg mer sukker enn 200 kalorier om dagen – altså 50 gram sukker.

– En halvliter sukkerbrus inneholder rundt 450 kalorier sukker. Hvis du drikker én slik om dagen og veier 70 kilo, har du fått i deg dagens dose og vel så det, påpeker Hjelmesæth.

Bare én desiliter sukkerbrus om dagen kan i løpet av ett år gi en vektøkning på én kilo.

Leder ved Senter for sykelig overvekt, Jøran Hjelmesæth.
Leder ved Senter for sykelig overvekt, Jøran Hjelmesæth. Foto: Senter for sykelig overvekt

– Hvor mye farligere er det å drikke brus med sukker, kontra brus uten sukker?

– Det er farlig å drikke sukkerbrus, mens det ikke er farlig å drikke sukkerfri brus. Det finnes ingen dokumentasjon som gir noen grunn til å frykte sukkerfri brus. Det er ingen farlige tilsetningsstoffer og ingen kalorier, svarer Hjelmesæth.

Han påpeker imidlertid at det fortsatt er farlig for tennene.

– Vi som jobber i feltet vil selvsagt aller helst anbefale vann, men sukkerfri brus er et godt alternativ til de som ønsker å drikke sukkerholdig brus, sier Hjelmesæth.