Bjørn Kjos går av som Norwegian-sjef

Bjørn Kjos går av etter 17 år som konsernsjef i Norwegian.

Torsdag morgen opplyste Norwegian i en pressemelding at Bjørn Kjos går av som konsernsjef i selskapet etter 17 år.

I en uttalelse sier Kjos at han har stor tillit til at styret vil finne en godt kvalifisert konsernsjef til selskapet.

– Den neste konsernsjefen har en utrolig spennende jobb i vente og jeg er glad for at jeg nå kan gi stafettpinnen videre, mens jeg selv kan konsentrere meg om noen utvalgte prosjekter som vil være av stor betydning for Norwegian fremover, sier han.

Fortsetter i selskapet

Norwegian opplyser at Kjos fortsatt vil ha en sentral rolle i selskapet, som rådgiver for styret og styrets leder.

– Jeg er svært glad for at Bjørn fortsatt vil ha en sentral rolle i Norwegian som rådgiver for styret og meg selv, sier styreleder Niels Smedegaard i en uttalelse.

Prosessen med å rekruttere ny konsernsjef er allerede i gang.

Finansdirektør Geir Karlsen går inn i rollen som fungerende konsernsjef frem til en ny er på plass.

Kjos har selv sagt flere ganger at han er konsernsjef på overtid. I fjor høst uttalte han at han håpet å kunne gi seg i løpet av de neste tre årene.

– Som jeg har uttalt mange ganger er det ikke naturlig å sitte som konsernsjef når man har gått inn i 70-årene, sier Kjos i en uttalelse torsdag morgen.

Nære på salg

Til TV 2 sier Kjos at det er flere grunner til at han ikke har gått av som konsernsjef før nå.

– Jeg har tenkt på dette et par år, så dette er ikke noe nytt, men det har stoppet opp av forskjellige årsaker, sier han.

Blant annet trekker han frem problemene med Dreamliner-flyene og interessentene som har ønsket å kjøpe selskapet. Når det gjelder salg av selskapet, vil ikke Kjos legge skjul på at det har vært nære på.

Samtidig kommer han med en tydelig beskjed til sin arvtaker om sitt standpunkt i salgsspørsmålet

– Som en hver aksjonær må du følge det de andre aksjonærene vil. Jeg har vært helt klar på at jeg går med de andre aksjonærene. Hvis de vil selge skal jeg være med. Vil de ikke selge – og jeg mener dette er feil tidspunkt å selge for Norwegian – går jeg med på det, sier han.

Evne til å ta risiko

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir mener tidspunktet passer bra for at Kjos går av, nå som selskapet endrer fokus.

– Tallene som vi har sett nå i dag tidlig viser at Norwegian er på rett kurs, i ferd med å kutte kostnader og få fokuset fra vekst over på lønnsomhet, sier han.

Elnæs trekker spesielt frem Kjos sin evne til å ta risiko som en grunn til at Norwegian har vokst seg til å bli et så stort selskap.

– Hadde ikke han og Bjørn Kise tatt risikoen med å bestille alle disse flyene og vokse så fort som de har gjort, hadde ikke Norwegian vært i lufta i dag, sier han og fortsetter:

– Norwegian er det ledende lavprisselskapet for langdistanse i global sammenheng. Bjørn Kjos har bygget opp dette fra å sitte i noen brakker på gamle Fornebu til å bli verdens største lavprisaktør på langdistanse. Det er noe man har merket seg ute i verden, at et flyselskap fra lille Norge klarer å bli en så stor aktør på den internasjonale arenaen.

Høyere inntekter

Nyheten om at Kjos går av, kommer samme dag som selskapet presenterer sitt resultat for årets andre kvartal.

Norwegian fikk et resultat før skatt på 111 millioner kroner i andre kvartal. Det er en nedgang, men selskapet viser til lavere kostnader og høyere inntekter.

Inntektene per setekilometer (RASK) økte med 13 prosent, og inntektene per passasjerkilometer (yield) steg med 11 prosent.

Tidligere jagerflypilot

Bjørn Kjos ble konsernsjef i Norwegian i oktober i 2002. Den gang var Norwegian et innenriks flyselskap med 130 ansatte og fire fly, i motsetning til dagens globale selskap med over 11 000 ansatte.

Fra 1993 til 1996 var Kjos styreleder i Norwegian Air Shuttle, som han også var med på å grunnlegge. Etter dette var han styreleder av Boeing 737-driften frem til september 2002.

Den avtroppende Norwegian-lederen er utdannet jurist og har 20 års erfaring som advokat, samt seks års erfaring som jagerflyger i 334-skvadronen.

Saken oppdateres.