VITENSKAP PÅ DYPET: Eksperter fra Havforskningsinstituttet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet gjennomførte denne uken et forskningstokt til den forliste ubåten Komsomolets.
VITENSKAP PÅ DYPET: Eksperter fra Havforskningsinstituttet, Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet gjennomførte denne uken et forskningstokt til den forliste ubåten Komsomolets. Foto: Lars Doksæter, Screen Media

Russisk stormløp mot norsk ubåt-ekspedisjon

Russiske eksperter tror ikke på norske konklusjoner, og vil ha egen ekspedisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske toktet til den havarerte ubåten Komsomolets får stor oppmerksomhet i russisk presse.

Og nå kommer både kritikk og konspirasjonsteorier.

– Stakk hull på skroget

Den Kreml-vennlige avisa Moskovskij Komsomolets går lengst i å kritisere de norske forskerne. I onsdagens utgave har de intervjuet en militær ekspert som beskylder nordmennene for å drive med sabotasje av vraket.

– Hvis man ser nøye på videoen som nordmennene har publisert, ser man tydelig at sonden på miniubåten deres har trengt inn bak skroget på ubåten. Dette kan de ikke gjøre, sier Aleksej Leonkov til avisa.

– Nordmennene har altså stukket hull på skroget, og nå er de forbauset over at radioaktiviteten øker flere tusen ganger.

– Sladder!

Måleresultatene fra vannprøvene tatt ved ubåten tirsdag, viser at radioaktiviteten ved ubåten er nesten en million ganger høyere enn i rent sjøvann.

En anonym admiral som har vært sjef for russiske ubåtavdelinger, sier til nyhetsnettstedet Ura at dette er umulig.

– Slikt sladder tror jeg ikke på. Disse folkene må ha funnet på alt sammen. De har ikke peiling på hva de snakker om. Reaktoren er stengt og ubåten er tett, påstår admiralen.

Bildene Havforskningsinstituttet publiserte søndag viser tydelig flere sprekker og flenger i skroget, som sannsynligvis har oppstått da ubåten traff havbunnen på 1700 meters dyp.

SKADET: Undervannsbilene av Komsomolets viser at ubåten fikk store skader i sammenstøtet med bunnen
SKADET: Undervannsbilene av Komsomolets viser at ubåten fikk store skader i sammenstøtet med bunnen

Politiske motiver

En annen militær ekspert, flaggkommandør Vasilij Dandykin, sier til nyhetsbyrået Ria Fan at prøveresultatene må ha blitt forfalsket av politiske grunner.

Han setter det hele i sammenheng med delelinjeavtalen mellom Norge og Russland. Etter flere tiår med forhandlinger ble de to landene i 2010 enige om hvordan Barentshavet skulle avgrenses, noe Dandykin tydeligvis ikke hadde sansen for.

– Nordmennene fikk titusenvis av kvadratkilometer fra oss i Barentshavet. Likevel kommer de med slike påstander, sier offiseren.

Ria Fan er blitt forbundet med trollfabrikkene, som i 2016 manipulerte sosiale medier for å hjelpe Donald Trump med å vinne presidentvalget.

Mistro og mistenksomhet

Anatolij Sagalevistj, ved Institutt for Oseanografi, har selv vært med på russiske ekspedisjoner til ubåtvraket. Han tror på de norske prøveresultatene, men ikke på konklusjonene.

– Hvis det stemmer at det lekker radioaktivitet fra ubåten, er dette farlig for miljøet, sier han til avisa Vzgljad.

Forskerne ombord på G.O. Sars mener miljøfaren er minimal, siden de skadelige stoffene blir blandet med så store mengder sjøvann.

Andre russiske artikler antyder i dag at de norske forskerne ikke har kompetansen til å undersøke radioaktiviteten ved ubåtvraket.

AVVISER: Toktleder Hilde Elise Heldal avviser kritikken i russiske medier.
AVVISER: Toktleder Hilde Elise Heldal avviser kritikken i russiske medier.

Slike ekspedisjoner må foretas felles, sammen med oss, sier Valerij Mensjikov ved Senter for økologisk politikk, til samme avis.

Slår tilbake

G.O. Sars kom onsdag ettermiddag tilbake til Tromsø etter å tatt prøver fra ubåtvraket i to døgn.

Toktleder Hilde Elise Heldal tar kritikken i russiske medier med stor ro.

– Vi har filmet alt vi har gjort. Vi har ikke stukket hull på skroget. Lekkasjene har jo russerne selv påvist tidligere, sier hun til TV 2.

Hun tilbakeviser på det sterkeste at måleresultatene er blitt manipulert og viser til at Russland fikk en åpen invitasjon til å være med på toktet.

Det prestisjefylte Kurtsjatov-instituttet for atomenergi skulle opprinnelig ha stilt med tre forskere på ekspedisjonen, men meldte avbud kort tid før det norsk-ledede toktet gikk av stabelen.

– Men vi har hatt med oss en russisk forsker fra Taifun-instituttet. Han har fulgt med på alt vi har gjort og kan bekrefte at vi ikke har manipulert resultater, sier Heldal.

Taifun er et statlig russisk institutt for meteorologiske og fysiske studier.

Det norske toktet til Komsomolets har de siste to dagene fått bred dekning i medier over hele verden.

Den statsfinansierte avisa Rossijskaja Gazeta melder nå at Russland skal gjennomføre sin egen ekspedisjon til Komsomolets i 2021.