VELSTÅENDE: Forretningsmannen Jeffrey Epstein avbildet i retten i 2008.
VELSTÅENDE: Forretningsmannen Jeffrey Epstein avbildet i retten i 2008. Foto: Stringer

Skandalen som ryster USA:

Forretningsmann tiltalt for sexhandel med mindreårige

Den amerikanske forretningsmannen Jeffrey Epstein (66) står tiltalt for å ha fått jenter ned i 14-årsalderen til å delta i seksuelle handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag møtte den amerikanske forretningsmannen Jeffrey Epstein (66) i retten, tiltalt for sexhandel med mindreårige jenter.

Epstein erklærte seg ikke skyldig i retten.

Forretningsmannen ble arrestert på Teterboro flyplass i New Jersey lørdag. Samme dag tok FBI-agenter seg inn i milliardærens bolig på Manhattan i New York. Der ble det funnet bilder av nakne jenter, skriver New York Times.

66-åringen er anklaget for å drive sexhandel med jenter helt ned i 14-årsalderen, mellom 2002 og 2005.

Nakenmassasjer

De kriminelle handlingene skal ha skjedd i Epsteins hjem i New York og Florida. Ifølge tiltalen lokket han yngre jenter til å delta i seksuelle handlinger, hvorpå han betalte dem hundrevis av dollar i kontanter.

Tiltalen forteller også at flere av Epsteins ansatte bidro i sexhandelen, blant annet ved å gjøre avtaler på forretningsmannens vegne. Blant annet heter det:

«Epstein reiste hyppig fra New York til Palm Beach med privatfly, hvor en ansatt eller medarbeider på forhånd ville forsikre om at mindreårige ofre var tilgjengelige for møter ved hans ankomst i Florida».

Ofrene har angivelig blitt invitert til Epsteins eiendommer for å gi massasjer mens de var helt eller delvis nakne. I tiltalen heter det også at massasjene ville bli stadig mer seksuelle av natur og at de som regel inkluderte én eller flere seksuelle handlinger.

Aktoratet mener Epstein var fullstendig klar over at flere av jentene var mindreårige fordi de fortalte han hvor gamle de var. Han skal også ha betalt jenter for å hjelpe til med å skaffe nye ofre, skriver The Guardian.

– På denne måten skapte Epstein et enormt nettverk av mindreårige ofre for ham til å utnytte seksuelt, sier aktoratet.

Jeffrey Epstein møtte i retten mandag. Der hevdet han sin uskyld.
Jeffrey Epstein møtte i retten mandag. Der hevdet han sin uskyld. Foto: Elizabeth Williams via AP

Stort sakskompleks

Jeffrey Epstein har ifølge forfatter og kommunikasjonssjef i tankesmien Agenda, Thor Steinhovden, opparbeidet seg sin økonomi ved å forvalte ukjente milliardærers formuer verden over gjennom sitt selskap.

– I samme prosess har han bygget seg opp et bredt nettverk av mektige venner, deriblant Donald Trump, hertugen av York prins Andrew og Bill Clinton. Epstein eier til og med en liten øy i nærheten av Puerto Rico. Det spekuleres i om det var dette nettverket som bisto Epstein i forrige rettsrunde for liknende anklager, da han slapp overraskende lett unna, sier han.

Dette er nemlig ikke første gang Jeffrey Epstein er innom det amerikanske rettssystemet. Allerede i 2006 begynte FBI en etterforskning for å finne ut om Epstein og andre ansatte av ham, var involvert i sexhandel med mindreårige, skriver Miami Herald.

Etterforskningen endte i en omstridt avtale som ga Epstein immunitet mot at han sonet 13 måneder i fengsel. En del av avtalen var at alle saksdokumentene ble lukket.

Avtalen ble ikke mindre omstridt av at statsadvokat Alexander Acosta omgjorde fengselsstraffen til samfunnstjeneste. I dag er Acosta arbeidsminister i Donald Trumps regjering.

Mye oppmerksomhet

Thor Steinhovden mener det vil bli vanskeligere for 66-åringen å slippe like billig unna denne gangen.

– Med så mye oppmerksomhet på saken, og ryktene om at han slapp lett unna forrige gang, vil forhåpentligvis sikre at denne rettsprosessen gjøres grundig. Da vil det være betydelig vanskeligere for Epstein å slippe unna, og han kan få over 40 år i fengsel, sier han og legger til:

– Det kan jo virke som at dette er et ledd i de føderale myndighetenes håp om å bygge en enda større sak mot Epstein. Ved å be om tips fra flere kan anklagene balle på seg, da dette jo fant sted tidlig på 2000-tallet. Det kan være mange der ute som sitter på enda verre historier om Epsteins lovbrudd.

Jeffrey Epsteins bolig på Manhattan, New York. FBI-agenter skal ha funnet nakenbilder av yngre jenter da de ransaket boligen lørdag.
Jeffrey Epsteins bolig på Manhattan, New York. FBI-agenter skal ha funnet nakenbilder av yngre jenter da de ransaket boligen lørdag. Foto: AP Photo/Bebeto Matthews
Jeffrey Epsteins eiendom i Palm Beach, Florida.
Jeffrey Epsteins eiendom i Palm Beach, Florida. Foto: Reuters/Joe Skipper

Mektige kontakter

Epstein omtales i mange medier som milliardær, men har aldri vært på Forbes' liste over dollarmilliardærer, da det ifølge dem finnes lite dokumentasjon på formuen.

Samtidig skal det nevnes at 66-åringen har eid to privatfly, sin egen øy i Karibien og flere luksuriøse eiendommer.

I tillegg har han en rekke svært fornemme bekjente. Ifølge Miami Herald hadde Epstein «en liten sort bok» fylt av navn og kontaktinformasjon til noen av «verdens rikeste og mest innflytelsesrike mennesker».

Blant kontaktene var Bill Clinton, Donald Trump og prins Andrew. Blant annet har en uttalelse Donald Trump ga til New York magazine i 2002, skapt oppmerksomhet etter at Epstein ble arrestert:

– Han er veldig morsom å være med. Det sies til og med at han liker vakre kvinner like godt som jeg gjør, og mange av dem er på den unge siden, sa USAs nåværende president den gang.

I intervjuet sier han også at de to da hadde kjent hverandre i 15 år.

«Jane Doe»

En kvinne, omtalt som «Jane Doe», anklaget Donald Trump, under hans presidentkampanje i 2016, for å ha voldtatt henne på en fest i Epsteins bolig i New York i 1993. Den gang var hun 13 år gammel.

Trumps advokat benektet anklagene. Kvinnen trakk søksmålet.

Demonstranter utenfor retten mandag.
Demonstranter utenfor retten mandag. Foto: Stephanie Keith/Getty Images/AFP

– «Jane Doe» instruerte oss om å droppe hennes søksmål mot Trump og Epstein i dag. Tøff uke for henne. Vi ønsker henne godt, skrev kvinnens advokat, Lisa Bloom, på Twitter den gang.

Rettsdokumenter viser også at tidligere president Bill Clinton har tatt flere flyturer med Epsteins fly. Mandag kom Clinton med en uttalelse hvor han tar avstand fra Epsteins handlinger.

I uttalelsen sier han blant annet at han ikke kjenner til noen av de «forferdelige kriminelle handlingene Jeffrey Epstein sa seg skyldig i i Florida for noen år siden, eller de han nylig har blitt tiltalt for i New York».

Tydelige koblinger

I januar 2015 fikk blant annet The Guardian tak i rettsdokumenter som sa at Epstein hadde tvunget en tenåring til seksuelle møter med prins Andrew.

Buckingham Palace sa den gang at anklagene var usanne og uten grunnlag.

Thor Steinhovden mener det er åpenbart at Epsteins tidligere kontakter ikke ønsker at dette skal ha noe å si for deres egne navn.

– Jeg vil tro at de fleste vil ta sterk avstand fra Epstein, og gjerne påstå at det er lenge siden de hadde kontakt. Men det er jo vanskelig for både Clinton og Trump å spille ned at de kjente Epstein. Til det er koblingene for tydelige, sier han.