LEKKER: Her undersøker undervannsroboten Ægir atomubåtvraket. Mandagens prøver viser at de radioaktive lekkasjene er høyere i dag enn for 12 år siden.
LEKKER: Her undersøker undervannsroboten Ægir atomubåtvraket. Mandagens prøver viser at de radioaktive lekkasjene er høyere i dag enn for 12 år siden. Foto: Aage Aune / TV 2

Nye prøver fra atomubåten:

Radioaktivt nivå 100.000 ganger høyere enn normalt

Norske forskere ombord på forskningsskipet G.O. Sars har fastslått at ubåten Komsomolets fortsatt lekker radioaktivitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble klart etter at det mandag ettermiddag ble tatt vannprøver fra et ventilasjonsrør på den den havarerte ubåten.

To andre prøver som ble tatt på samme sted tidligere på dagen viste ingen utslag, men den siste prøven viser et radioaktivt nivå som er 100.000 ganger høyere enn i vanlig, rent sjøvann.

Nivået som ble målt er også noe høyere enn det russiske forskere målte for 12 år siden.

– Ikke overrasket

Toktleder Hilde Elise Heldal sier hun ikke er veldig forbauset over funnene, siden også en russisk ekspedisjon fant radioaktive utslipp fra ubåten i 2007.

– Resultatene er foreløpige. Vi skal undersøke prøvene grundigere når vi kommer hjem. Nivåene vi har funnet her er på 100 bq per liter, sier hun.

Hun understreker at funnet ikke har noen betydning for sikkerheten til mannskapet ombord på G.O. Sars, som for tiden driver undersøkelser av vraket.

– Man kan også trygt spise fisk fra disse områdene i nord, sier Heldal.

Kom sky ut av ventilasjonshull

Da de tok den siste prøven med radioaktivitet, så de gjennom kameraet til miniubåten Ægir at det steg opp en støvsky fra ventilasjonhullet der radioaktiviteten ble målt.

Forskerne tror denne mystiske skyen som av og til stiger opp innenfra ubåten kan ha en sammenheng med radioktiviteten.

– Vi har observert en slags sky som kommer ut av dette hullet innimellom. I forbindelse med prøven vi målte forurensning i, kom det en sånn sky ut av hullet. Det kan tyde på at forurensningen kommer ut i pulser, sier Heldal.

Det er antatt at ventilasjonshullet på toppen av ubåtens tårn står direkte i kontakt med reaktoren inne i vraket. Dette hullet skal nå overvåkes ekstra nøye av forskerne resten av toktet, som etter planen skal avsluttes i morgen.

Heldal tror skyen kan være forårsaket av havstrømmer, tidevann eller andre forhold knyttet til havets bevegelser.

I 2019 er det 30 år siden atomubåten Komsomolets gikk ned utenfor Bjørnøya. 42 mennesker mistet livet i ulykken.

De overlevende etter ulykken mener ulykken kunne blitt langt større om ikke flere av besetningsmedlemmene ble værende om bord for å stenge atomreaktoren.

I dag ligger vraket på 1700 meters dyp og lekker radioaktivitet.

LEKKER RADIOAKTIVITET: De siste prøvene fra atomubåten viser et radioaktivt nivå 100.000 ganger høyere enn normalt. Foto: Aage Aune / TV 2

Forrige store ekspedisjon til området var det russerne selv som gjennomførte i 2007. Den slo fast at det var lekkasjer av radioaktivitet gjennom en ventil i skroget.

Formålet med denne ukens tokt var å undersøke om lekkasjene har blitt verre i løpet av de 12 siste årene. Det har de nå altså slått fast at det har blitt.

– Bildene gjør inntrykk

Klokken 20.45 søndag nådde undervannsroboten Ægir den sunkne atomubåten. Dermed kunne de første bildene fra Komsomolets noen gang sendes opp til overflaten. Bildene viste at ubåten lå på 1665 meters dyp, og at skroget var sterkt skadet etter 30 år på havets bunn.

– Jeg fryktet den ikke skulle bli så lett å finne, men så fant vi den med en gang, sa toktleder Heldal.

– Det gjør inntrykk å se bildene, selvfølgelig, når vi vet historien bak. Det var klare og tydelige bilder, sa hun.