RAS: Flere steinsprang og bevegelser gjør at NVE har satt opp rødt varsel på Veslemannen igjen.
RAS: Flere steinsprang og bevegelser gjør at NVE har satt opp rødt varsel på Veslemannen igjen. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NVE setter opp farenivået til rødt for Veslemannen

På grunn av økte bevegelser og mange steinsprang, har NVE satt opp farenivået til rødt for fjellet Veslemannen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat opplyser til TV 2 at beboerne i nærheten blir evakuert.

NVE opplyser til TV 2 at det er unormalt at det kommer rødt varsel så tidlig på året.

– Fjellet er ustabilt uten at det har vært noen særlig påvirkning fra været. Vanligvis blir det bevegelser når det er mye regn eller varmt vær, men nå ser det ut til at fjellet er ustabilt uten påvirkning, sier Lars Harald Blikra, seksjonssjef i NVE til TV 2.

– Varslet kommer mye tidligere enn tidligere år. Normalt kommer de rød varslene senere på året. At det blir ustabilt uten påvirkning fra været viser at fjellet er blitt svekket, utdyper Blikra.

Det er andre gang i år at Veslemannen, som er en del av fjellet Mannen, har farenivå rødt i år. Sist gang farenivået var rødt var den 30. juni.

Stor slitasje for beboerne

Kommunen har iverksatt evakuering av beboerne som er i faresonen, tilsammen er det tre husstander og totalt seks personer som er blitt evakuert.

– Det er klart at det er en stor slitasje for innbyggerne å flytte inn og ut hele tiden. Vi har et håp om en mer langsiktig plan til neste år om det ikke skulle skje et ras før den tid, sier Arnt Olav Hønsvik Herjehagen, kommunikasjonssjef i Rauma kommune.

Farenivået satt opp igjen

Etter flere dager med minusgrader ble farenivået senket til gult, for så å bli satt opp igjen til oransje den fredag den 5. juli.

– Mye av snøen smeltet lørdag, og natt til i dag, 7. juli, økte bevegelsene betydelig i et område i den øvre delen. Det har gått mange steinsprang fra området. I morgentimene søndag er det tegn på at bevegelsene øker i nedre delen, og vi setter derfor rødt farenivå, forteller Blikra.