Syvbarnsmor dømt til 21 års forvaring

KRISTIANSAND (TV 2): Agder lagmannsrett avsa onsdag dom i saken mot syvbarnsmoren fra Kristiansand som er tiltalt for to drap. Saken ankes til Høyesterett.

44-åringen ble dømt til 21 års forvaring i Kristiansand tingrett i februar, men anket dommen.

Agder lagmannsrett opprettholder dommen fra tingretten og dømmer Elisabeth Terese Aaslie til 21 års forvaring med en minstetid på ti år.

Dommen er enstemmig.

Ny anke

Tiltalte og hennes forsvarer Olav Sylte vil anke saken inn for Høyesterett med begrunnelsen at det har skjedd en saksbehandlingsfeil. Dermed er dommen ikke endelig avgjort.

Forsvareren vil ikke gå inn på hva de mener saksbehandlingsfeilen består av, men han har tidligere sagt at bruken av materiale fra en undercover-agent ville være gjenstand for en anke til Høyesterett.

Viste ikke følelser

Det gikk et sukk i rettssalen da domsslutningen ble lest opp. En av mennene som kvinnen har truet, virket lettet.

Aaslie satt selv nærmest følelsesløs og lyttet til dommeren. Hun virket forberedt og fulgte med under opplesningen av dommen.

Dommen fra lagmannsretten er på over 60 sider. Lagdommer Erik Holth og fagdommer Anders Bahr delte på å lese opp dommen.

Krevde frifinnelse

Kvinnen er tiltalt for å ha drept sin far og sin tidligere kjæreste i Kristiansand i 2002 og 2014.

44-åringen har hele tiden nektet straffskyld. I begge rettsinstanser har hennes forsvarer Olav Sylte bedt om full frifinnelse.

Dommerne i lagmannsretten er imidlertid ikke i tvil om at Aaslie er skyldig etter tiltalen og at tiltalte var strafferettslig tilregnelig da hun begikk drapene.

Utelukker hjerteinfarkt

Lagmannsretten finner det bevist utover enhver rimelig tvil at Elisabeth Therese Aaslie forvoldt sin fars død i mars 2002. Retten utelukker at faren fikk et hjerteinfarkt og druknet i badekaret.

Aaslie druknet sin far etter å ha gitt ham sovetabletter, står det videre i dommen. Aaslie dømmes for forsettlig drap på sin far. Faren døde natt til 27. mars 2002.

Sovetabletter

OMFATTENDE DOM: Lagdommer Erik Holth og fagdommer Anders Bahr leser opp den 60 sider lange dommen. Foto: Trond Solvang/TV 2
OMFATTENDE DOM: Lagdommer Erik Holth og fagdommer Anders Bahr leser opp den 60 sider lange dommen. Foto: Trond Solvang/TV 2

Dommerne mener videre at syvbarnsmoren forsettlig tok livet av sin tidligere kjæreste Øystein Hagel Pedersen på et hotellrom i Kristiansand sentrum 6. april 2014. Pedersen skal ha blitt dopet ned med Stilnoct sovetabletter og deretter blitt kvalt med en pute.

Retten viser til at forholdet mellom Aaslie og Pedersen var til tider svært konfliktfylt. Lagmannsretten mener Aaslies forklaring ikke er troverdig.

Aaslie og en nå avdød kamerat av henne står også bak en rekke trusler mot flere personer, mener lagmannsretten.

Under tingrettens behandling av saken ble tiltalen skjerpet, fra straffelovens paragraf 233 første ledd til 233 andre ledd. Dette betyr at påtalemyndigheten mener kvinnen planla de to drapene.

Undercover-operasjon

Saken ble rullet opp etter eks-kjærestens dødsfall. Politiet mente det var noe som ikke stemte med dødsfallet, og fattet mistanke til kvinnen. En større etterforskning ble satt i gang, og politiet brukte blant annet en undercover-agent.

Fra 17. desember 2014 til 23. august 2017 møtte agenten kvinnen 49 ganger. Fra mars til mai 2017 ble kvinnens telefon avlyttet. I 2017 ble det også foretatt romavlytting.

26. september 2017 ble kvinnen pågrepet og siktet for begge drapene.

Ekskjæreste: – Lettet

En av Aaslies tidligere kjærester har fulgt begge rettssakene. Til TV 2 uttrykker han lettelse over at hans tidligere kjæreste er dømt til lovens strengeste straff.

– Jeg er utrolig lettet og glad. Det er den rette dommen for henne, sier han til TV 2.

Mannen ønsker å være anonym.

– Hva føler du nå?

– Jeg synes det er utrolig synd på barna.

– Hvordan har det vært å følge rettssakene?

– Det har vært tungt og bekymringsfullt. Jeg har hatt mange tanker i hodet, sier mannen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook