DØMT: Det er ventet at skuespilleren vil anke dommen som kom fra Oslo tingrett tirsdag.
DØMT: Det er ventet at skuespilleren vil anke dommen som kom fra Oslo tingrett tirsdag. Foto: NTB Scanpix / Privat

Skuespiller dømt til fem års fengsel

Mannen i 20-årene er funnet skyldig i hallikvirksomhet, grov vold og trusler. Oslo tingrett har bestemt at han må betale over to millioner kroner til ofrene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har ikke fått lest dommen ennå, men vi kommer til å anke på de mest alvorlige punktene. Min klient sier at han er uskyldig dømt, sier skuespillerens forsvarer, advokat Petter Bonde til TV 2.

Dommen på fem år er vesentlig strengere enn aktors påstand på fire år og to måneder.

– Vi er godt fornøyd med tingrettens dom, og vi ser at de er enig i vår bevisvurdering for alle tiltalepostene, sier aktor i saken, politiadvokat Henrik Rådal.

Det mest alvorlige anklagen mot skuespilleren var at han skal ha vært halliken til to kvinner som han hadde et kjærlighetsforhold til.

Hallikvirksomheten overfor den ene kvinnen skal ha pågått fra august i 2012 til desember i 2013.

– Det var en fulltidsjobb der jeg hadde to til fem kunder hver dag. Pågangen var veldig stor. Til tider var det så mange telefoner at jeg ikke rakk å svare på alle sammen, forklarte hun i retten.

Må betale 2,1 millioner

Skuespilleren er er dømt til å betale 1.417.500 kroner til den ene fornærmede kvinnen, mens han må betale 120.000 kroner til den andre. I tillegg må han betale 532.650 kroner til fordel for statskassen staten.

AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal førte saken mot skuespilleren.
AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal førte saken mot skuespilleren. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Totalt må han betale i overkant av to millioner kroner.

– Vi mener det er viktig at penger inndras og at han dømmes til å betale erstatning. Det er viktig for å understreke at denne typen kriminalitet ikke skal lønne seg, sier aktor Rådal.

I Oslo tingrett skriver følgende om hallikvirksomheten:

«Tiltalte hadde et sterk psykisk og følelsesmessig overtak på jentene, og han utøvet kontroll av dem ved bruk av sinne, vold og trusler om å offentliggjøre virksomheten. Begge jentene har også, i hvert fall tidlig i saken, hatt sterke følelser for ham, og slik retten ser det har tiltalte utnyttet dette for å bygge opp tillit og en sterk posisjon overfor dem og på den måten gjøre prostitusjonsvirksomheten mulig».

I retten nektet skuespilleren for å ha bedrevet hallikvirksomhet.

– Det viktigste for min klient er at tiltalte nå blir stilt til ansvar for de handlingene hun anmeldte ham for. Det har vært en tung og lang prosess, og hun er lettet over dette resultatet, sier Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for en av de to kvinnene.

Trine Rjukan er bistandsadvokat for en av de to kvinnene som ble utsatt for skuespillerens hallikvirksomhet.
Trine Rjukan er bistandsadvokat for en av de to kvinnene som ble utsatt for skuespillerens hallikvirksomhet. Foto: NTB Scanpix

Slo fotballtrener

Skuespilleren er også funnet skyldig i å ha utøvet grov vold mot eks-kjæresten sin i fjor høst.

I retten forklarte kvinnen at hun mistenkte utroskap og konfronterte mannen. Det oppsto et basketak der hun ifølge dommen ble slått og dratt etter håret, noe som medførte at en del av hodebunnen ble revet av.

Skuespilleren mener at kvinnen angrep først og han handlet i nødverge. Retten påpeker at mannen, som i mange år har trent kampsport, burde vært i stand til å stoppe angrepet fra den fysisk underlegne eks-kjæresten å på en mer skånsom måte. Han må også betale 40.000 kroner i oppreisningerstatning til kvinnen.

I tillegg til hallikvirksomhet og grov vold er skuespilleren også dømt for å ha slått en fotballtrener i ansiktet og for brudd på vegtrafikkloven.

– De var likevel opptatt av at pengene skulle betales. Ellers skulle han knuse meg og sønnen min, og han skulle knuse bilen og huset, forklarte treneren i retten.

Kan bli dømt på nytt

Samtidig som denne rettssaken har pågått, har skuespilleren vært under etterforskning i en grov narkotikasak. Politiet mener at han har hatt befatning med et tosifret antall kilo kokain.

Saken er foreløpig ikke ferdig etterforsket, men det er ventet å skje i løpet av høsten.

Skuespilleren er også tiltalt for å ha mishandlet en mann mens en kamerat av ham filmet episoden. Det er ventet at han må møte i retten og svare for voldsvideoen etter sommeren. I tillegg er han under etterforskning for flere voldsepisoder som skal ha skjedd mens han har sittet fengslet de siste månedene.

Han er straffedømt åtte ganger siden 2010. Dommene gjelder ran, vold, utpressing og trusler. Han var også hovedmannen i den såkalte «sexfellesaken». Aktor påpekte i sin prosedyre at det kan bli aktuelt å kreve forvaring dersom skuespilleren i fremtiden dømmes for nye, alvorlige voldshendelser i fremtiden.

«Retten er enig i dette, men anser ikke at forvaring er aktuelt i denne saken», skriver Oslo tingrett i dommen.