Krisetall for Erna

Høyre går kraftig tilbake og kan miste makten i mange av de store kommunene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste kommunemålingen Kantar TNS har laget for TV 2 før sommeren sender sjokkbølger inn i Høyre. Partiet går kraftig tilbake, og får bare 19,5 prosents oppslutning.

TV 2s prognose på grunnlag av tallene viser at det kan bli langt mellom store kommuner som er høyrestyrte etter valget.

– Akkurat nå er det åpenbart at bompengepartiene spiser av Høyre sine velgere i flere av byene. Vi skal vise hva som er vår politikk fremover, sier statsminister Erna Solberg.

– Er du bekymret foran kommunevalget?

– Vi er i sommeren før en kommunevalgkamp, så vi har mange muligheter til å ta igjen dette, sier Solberg.

Høyres oppslutning er hele 3,5 prosentpoeng lavere enn i juni. Dette er den svakeste målingen for Høyre siden før kommunevalget i 2007, som endte på 19,3 prosent.

– Det er for dårlig. Det er ikke mange måneder siden vi hadde betydelig bedre tall enn dette. Akkurat nå ser vi at det er noen partier og lister som har fått et ekstra puff. Vi skal nå ha en valgkamp hvor vi skal snakke om vår politikk, sier Erna Solberg.

Regjeringspartner Fremskrittspartiet sliter også i tung motbakke. Ved inngangen til sommerferien får partiet bare 7,6 prosents oppslutning (- 0,5). Det vil være det dårligste kommunevalget for Fremskrittspartiet siden 1991.

Venstre får 3,8 prosent (+ 1,1) og Kristelig Folkeparti 3,7 (+ 0,1). For Venstre vil det være det dårligste siden 2003, mens det vil være KrFs dårligste siden partiet ble landsdekkende.

Dermed ligger alle de fire regjeringspartiene an til å gjøre svært dårlige valg.

Mot krisevalg for Ap

Selv om Arbeiderpartiet går frem med 1,4 prosentpoeng fra juni, ligger partiet an til å gjøre sitt dårligste kommunevalg noen sinne.

Selv om regjeringspartiene sliter med lav oppslutning får ikke Arbeiderpartiet mer enn 25,6 prosent. Det er lavere enn det dårligste kommunevalget noen gang i 2003 med 27,5 prosent.

– Det er motiverende at vi går frem på dagens måling. Vi har en stor mobiliseringsjobb å gjøre i de to månedene som gjenstår før valgdagen, sier partisekretær Kjersti Stenseng (Ap).

– Er dette er resultat som er godt nok for Ap?

– Vi har en ambisjon om å ligge høyere på valgdagen, det skal vi jobbe for hver eneste dag frem til 9. september.

SV går tilbake 0,9 til 5,8 prosent og pustes dermed i nakken av Rødt, som ligger an til historiens beste kommunevalg. Rødt går ned 0,5 prosentpoeng fra juni, men 5,1 vil gjøre at partiet kan være med å bestemme hvem som skal styre i mange av de store kommunene.

De Grønne får 6,2 prosent (+ 0,8), noe som vil være det beste valget for partiet.

Mot rekordvalg for Sp

Senterpartiet ligger derimot an til et historisk valgresultat. Etter to måneder på rad med tilbakegang går Senterpartiet mest frem med 1,9 prosentpoeng til 13,7. Det vil være Senterpartiets beste kommunevalg noen sinne.

– Vi har aldri vært bedre rustet før et valg enn vi er nå. Vi stiller til valg i flere kommuner enn noen gang, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. .

– Kan dere bli landets største parti?

– Vi hadde som mål å bli et av landets tre store partier og dette er selvfølgelig hyggelige tall. Nå er det lokalvalg først og velgerne avgjør alt. Dette er ingen idrettsgren, men å ha lokalvalgmålinger som ligger to prosentpoeng over vårt beste lokalvalg noen sinne betyr at folk brenner for de samme sakene som oss, sier Vedum.

Bakgrunnstallene vier at Senterpartiet henter mange velgere som tidligere har stemt både på regjeringspartiene og Arbeiderpartiet.

Om målingen

Kommunevalgbarometeret er laget av Kantar TNS for TV 2 med intervju av 966 personer i tidsrommet 2. - 28. juni. 83,5 prosent av de spurte oppga preferanse ved spørsmål om kommunevalg. Resultatet er sammenlignet med den forrige målingen fra juni. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng.

Bomlistene tilbake

Mens Folkeaksjonen nei til mer bompenger og de lokale listene mot bompenger har gjort det svært godt tidligere i sommer, viser julimålingen at det er noen færre som svarer at de vil stemme på dem.

FNB og bomlistene går samlet tilbake 1,1 prosentpoeng fra juni til 3,5 prosent. Andre partier og lister går frem 1,6 prosentpoeng til 5,6. Samlet får partiene og listene som ikke sitter på Stortinget hele 9,1 prosents oppslutning. For fire år siden fikk disse samlet 4,6 prosents oppslutning. Om valgresultatet skulle bli i nærheten av julimålingen kan disse listene ble en av valgets vinnere.

I gruppen andre utgjøre navngitte lokale lister 3,6 prosent. Blant partiene som stiller i flere kommuner får Liberalistene 0,6, Kystpartiet 0,5, Pensjonistpartiet 0,5, Demokratene 0,2 og De Kristne 0,2.