FERIE:Nå er fellesferien i gang for fullt, men ferieforsikringen sin er det ikke alle som har full oversikt over.
FERIE:Nå er fellesferien i gang for fullt, men ferieforsikringen sin er det ikke alle som har full oversikt over. Foto: Hauke-christian Dittrich / NTB scanpix

Dette dekker ikke reiseforsikringen

Mange vender i disse dager snuten mot varmere strøk, men skal ferien gå knirkefritt for seg kan det være lurt å ha sjekket reiseforsikringen din først.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag gikk startskuddet for fellesferien. Nordmenn er på reise både i inn- og utland, og mange håper nok på å få noen etterlengtede dager med sol, varme og aktiviteter.

Men hvis man skulle komme ut for en ulykke, bli syk eller andre uforutsette hendelser, kan man risikerer at ferien blir mye dyrere enn antatt.

De fleste trygges av å ha en reiseforsikring, men det er ikke alt den dekker.

Tapte gjenstander

Mister du for eksempel mobiltelefonen i bassenget, er det noe de færreste forsikringsselskaper dekker.

Skulle du være så uheldig å bli frastjålet verdigjenstander i bil eller i innsjekket bagasje på fly, vil dette som oftest ikke bli dekket av noe forsikringsselskap.

Du kan få en avkortet sum for tyveri i bil, men som hovedregel får man ikke alt erstattet.

Det samme gjelder hvis man glemmer igjen noe hvis man er ute å spiser eller på et offentlig sted.

Sykdom og graviditet

Avbestilling som følge av graviditet dekkes som oftest ikke. Hverken Gjensidige, Tryg eller Europeiske dekker dette. Europeiske dekker hvis det blir alvorlige komplikasjoner før uke 36, men etter det dekkes det ikke.

Tapt arbeidsfortjeneste etter forlenget reise grunnet sykdom dekkes ikke av noen. Så skal det forekomme står man på egne bein.

Hvis man trenger å reise tidligere hjem etter å ha kommet utfor en mindre ulykke eller et mindre sykdomsutbrudd, så får man ikke dette dekket av reiseforsikringen.

Å reise på ferie med kronisk sykdom kan være en utfordring forsikringsmessig. De fleste forsikringer dekker nemlig ikke hvis denne skulle forverre seg i løpet av reisen, selv om 41 prosent tror at reiseforsikringen dekker dette.

SYDEN: Som oftest dekker en normal reiseforsikring det meste man kan komme utfor på en vanlig sydentur.
SYDEN: Som oftest dekker en normal reiseforsikring det meste man kan komme utfor på en vanlig sydentur. Foto: Nejad, Arash A / NTB scanpix.

Mange varianter

Det finnes flere ulike reiseforsikringer tilgjengelig og noen er helårsforsikringer, mens andre kun dekker den aktuelle reisen. Prisene på disse variere også, så en sjekk av dette kan være lurt.

Sju av ti reiseglade nordmenn har en helårs reiseforsikring, og ni av ti sørger for å ha forsikringene i orden før de reiser.

– Å reise uten riktig reiseforsikring, kan i verste fall føre til en millionregning. Mange vet heller ikke at det er mange ferieaktiviteter som ikke dekkes, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

Hos finansportalen kan man sammenligne de ulike tilbudene som finnes av reiseforsikringer.

Visste du at?

Blant de yngste er det likevel mange som dropper reiseforsikringen. Én av ti i aldersgruppen 18–29 år reiser uten forsikring, og én av sju vet ikke om de er forsikret, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Undersøkelsen viser at så mange som 58 prosent tror reiseforsikringen sin dekker flyplass-streik, men det gjør den altså ikke.

Hvis du er lysten på en mer uvanlig ferie der aktiviteter som dykking, klatring eller basehopping står på menyen, kan det være lurt å ta en ekstra sjekk hos forsikringsselskapet ditt.

Andre ting som faktisk dekkes av forsikringsselskapet er jungelsafari og sykling på landevei. Men her viser undersøkelsen til Forbrukerrådet at det kommer som en overraskelse på mange.