Ekspertenes klare råd

– Alle vet det lønner seg, men ingen gjør det

Hele 70 prosent tror det er lurt å investere i fond, mens det bare er 30 prosent som faktisk gjør det. Nå kommer forbrukerøkonomen med en klar oppfordring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du et bevisst forhold til hva du gjør med sparepengene dine? Hvis ja, er det veldig lurt. Men hvis svaret på spørsmålet er nei, er du ikke alene.

For at pengene dine ikke skal tape verdi, må du ta noen aktive valg. Dersom du kun har sparepengene stående på bankkonto, kommer du nemlig ikke så godt ut av det.

– Når rentene er så lave som nå, er prisstigningen i samfunnet større enn det du får i renter. Pengene dine taper verdien sin, sier Danske Banks forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

Ting kan tyde på at nordmenn er klar over at dette skjer. Samtidig er det mange som velger å likevel ikke gjøre noe med det.

Langsiktig sparing

I fremtiden vil nordmenn få stadig mindre utbetalt pensjon fra folketrygden. Derfor er det svært viktig med egen sparing, dersom du vil ha muligheten til å leve det livet du ønsker å leve som pensjonist.

En undersøkelse som YouGov har utført på oppdrag fra Danske Bank viser at 71 prosent av nordmenn tror investering i fond og aksjer kan gi høyere avkastning enn sparing i banken.

Samtidig svarer kun 30 prosent at de faktisk driver med slik investering selv.

– Det reflekterer at mange har hørt om investering i verdipapirer og tror det er lurt, men samtidig ikke føler at de har nok kunnskap om det. Alle vet at det lønner seg, men ingen gjør det, sier Tvetenstrand.

I undersøkelsen svarer fire av fem at de tror slik sparing er forbundet med mer risiko enn sparing i bankkonto. Forbrukerøkonomen tror det også kan være en av årsakene til at nordmenn ikke vil prøve seg utenfor bankkontoen.

– Verdien på pengene vil svinge mer i fond. Da er det viktig å huske at det er langsiktig sparing, og penger du skal bruke langt frem i tid. Hvis du vil at pengene dine skal øke i verdi, må du også tåle at det svinger.

– Visste ikke hva fond var

Micaela Ørnung Hetland (25) fra Oslo jobber som advokatfullmektig i Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell AS. Hun har i flere år spart i BSU (Boligsparing for unge), men begynte nylig å komme inn på tanken om å spare i fond.

– Helt siden jeg fikk inntektsgivende arbeid som 18-åring, har jeg alltid spart så mye jeg kunne i BSU. Før visste jeg ikke hva fond var, det var et ukjent begrep. Jeg visste det var en form for sparing, men trodde man kunne risikere å miste alle pengene, sier Micaela.

Det var i forbindelse med søknad om boliglån at hennes rådgiver i banken begynte å foreslå sparing i fond. For noen uker siden ble aksjesparekontoen opprettet, og sparingen i fond en realitet.

– Jeg trodde det handlet om kjøp og salg av enkeltaksjer, og at man måtte ha mye kunnskap om aksjemarkedet. Nå har jeg skjønt at det dreier seg om å spare et fast beløp for å oppnå bedre avkastning på sikt.

Micaela har planer om at sparingen skal muliggjøre en større investering i fremtiden, for eksempel i et hus eller en hytte. Hun oppfordrer andre unge til å tenke gjennom hvordan de sparer.

– Man tenker at sparekonto er trygt og godt, men det har vist seg at fond er bedre for langsiktig sparing. Samtidig bør BSU være førsteprioritet for studenter, også kan man spare i fond etter BSUen er fylt opp.

– Kom i gang

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand er enig i at sparing i BSU bør prioriteres først. Sparing i fond bør vurderes dersom du har mer til overs etter at BSU-kontoen er fylt opp, eller allerede har kjøpt bolig.

– Det enkleste er å sette opp en spareavtale. Dersom du ikke klarer å gjøre det selv, kan du ta kontakt med banken for å få hjelp av en rådgiver, sier Tvetenstrand.

SPAREEKSPERT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hjelper nordmenn til å ta bedre valg med sparepengene sine.Foto: Danske Bank
SPAREEKSPERT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hjelper nordmenn til å ta bedre valg med sparepengene sine.Foto: Danske Bank

Et råd er å sette trekkdatoen for spareavtalen til den samme dagen som du får lønning. På den måten blir det ikke like merkbart at pengene går ut fra konto.

Tvetenstrand advarer mot å få panikk dersom fondet går dårlig, og heller fokusere på at du får kjøpt billige fondsandeler i den perioden.

– Hvis du selger aksjer i en periode hvor verdien er lav, realiserer du et tap. Du bør i stedet ha is i magen og ikke gjøre noen ting, for veldig ofte går verdien opp igjen etter kort tid, sier Tvetenstrand, som har en klar oppfordring til nordmenn som vegrer seg for å flytte pengene fra sparekontoen.

– Kom i gang. Start med noen hundrelapper i måneden som du uansett ville brukt på noe annet. Da er risikoen liten, og du skaffer deg erfaring. Det viktigste er at du begynner å spare.