Familien Svenskberg har vært syke i fire uker

– Vi har nesten hatt klippekort på legevakten, sier pappa Tommy Svenskberg. Nå tror kommunen bakteriene i drikkevannet kan skyldes avføring fra hest.

For enkelte har Campylobacter-bakterien i drikkevannet på Askøy gitt langvarige konsekvenser.

For fire uker siden var familien Svenskberg på besøk hos bestemor Marita (47), som bor på Askøy.

Dette var en hel uke før kokevarslet fra kommunen kom, og både foreldre og barn drakk naturlig nok av drikkevannet i springen. Lite visste de hva som skulle skje den kommende dagene.

Etter kort tid kom de første symptomene med diarè, oppkast og feber. Siden den gang har far Tommy (21), mor Eirin Landro (23), og de to sønnene Julian (2 mnd) og Even (2 år) vekslet på å bli friske og syke igjen. Vannet til lille Julian var kokt, men ikke lenge nok til å ta knekken på bakteriene.

Tommy og resten av familien bor i nabokommunen Sotra, men var på besøk hos bestemor Marita da de fikk i seg bakterien. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.
Tommy og resten av familien bor i nabokommunen Sotra, men var på besøk hos bestemor Marita da de fikk i seg bakterien. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2.

– Vi har nesten hatt klippekort på legevakten, og har vært der minst ti ganger. Nå går jeg selv på antibiotika for å bli frisk, sier Tommy, sittende i sofaen med resten av familien.

Nå har det gått fire uker, og familien er mildt sagt lei av å leve i en gjentakende syklus av sykdom.

– Dette har vært helt grusomt. Jeg har ringt legevakten, min egen lege, sendt masse meldinger og vært kjempebekymret. Rett og slett en ekkel opplevelse, sier Eirin.

Avføring fra hest

Torsdag 8. juni smalt det da Askøy kommune sendte ut kokevarsel og melding om at det var smittefarlig vann på øya.

Minst 2000 personer ble syke, og senere ble det funnet tarmbakterier av typen Campylobacter i drikkevannet fra høydebassenget på Øvre Kleppe.

Det ble startskuddet for en langvarig krise i kommunen, med en påfølgende intens jakt på smittekilden.

Fredag var det møte mellom fylkesmannen og kommuneledelsen på Askøy. Der ble det klart at man nå tror tarmbakteriene som har infisert drikkevannet stammer fra avføring fra hest.

– Vi har fått tarmflora fra hest inn i høydebassenget. Fra mitt ståsted mener jeg vi har kommet et langt skritt videre i å forstå hvordan vi har fått infisert drikkevannet vårt, sier varaordfører Bård Espelid.

Saken fortsetter under bildet

Varaordfører Bård Espelid (t.v.) i Askøy kommune i samtale med Geir Ove Haugland fra kommunens vann- og avløpsetat, utenfor det tømte høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy. Nå viser prøver at tarmbakteriene kan stamme fra avføring fra hest.
Foto: Jørgen Eide / NTB scanpix
Varaordfører Bård Espelid (t.v.) i Askøy kommune i samtale med Geir Ove Haugland fra kommunens vann- og avløpsetat, utenfor det tømte høydebassenget på Øvre Kleppe på Askøy. Nå viser prøver at tarmbakteriene kan stamme fra avføring fra hest. Foto: Jørgen Eide / NTB scanpix Foto: Jørgen Eide

Fryktet det verste

I løpet av ukene vannkrisen har pågått, har to personer mistet livet. En 72 år gammel kvinne, og en ett år gammel gutt.

Eirin og Tommy har selv en sønn på kun to måneder. De forteller om panikk da de hørte om dødsfallet til ett-åringen.

– Det var helt grusomt. Da tenkte jeg at det verste kunne skje med våre to, også. Det ble full panikk og tårene kom, så jeg ringte opp på Haukeland og spurte hva jeg skulle gjøre, sier Eirin.

Heldigvis har det gått bra for familien, selv om de har vekslet på å være syke de siste fire ukene. Tilliten til kommunen er derimot tynnslitt.

– Akkurat nå har jeg vel ingen tillit. Jeg er kjempeskuffet over det kommunen har stelt i stand, og folk er oppgitt. Jeg er vel egentlig lynende forbanna, sier bestemor Marita Svenskberg.

Har søkt om statlig støtte

Fylkesmann Lars Sponheim i Vestland sier han ser svært alvorlig på saken, men at han synes kommunen har håndtert saken godt i etterkant av krisen.

Askøy har søkt staten om skjønnsmidler til utbedring av vannsituasjonen på øya, og den søknaden lover han å behandle raskt.

– Når man får en situasjon med epidemi og to dødsfall, så er det klart at det er en veldig alvorlig krise. I etterkant har varaordføreren håndtert saken på en førsteklasses måte, og han har sagt unnskyld. Det er et godt grunnlag for å gjenoppbygge tilliten hos borgerne, sier Sponheim.

Kan vare i seks uker

– Det har vært en slitsom måned, sier Eirin Landro Angeltveit (23, f.v.). Her sammen med Julian Edgar Svenskberg (2,5 mnd), Tommy Svenskberg (21), Even Landro Svenskberg (2) og bestemor Marita Svenskberg (47) på Askøy.
– Det har vært en slitsom måned, sier Eirin Landro Angeltveit (23, f.v.). Her sammen med Julian Edgar Svenskberg (2,5 mnd), Tommy Svenskberg (21), Even Landro Svenskberg (2) og bestemor Marita Svenskberg (47) på Askøy. Foto: Ivar Lid Riise

For familien på Askøy, er beskjeden fra helsevesenet at sykdommen kan vare opptil seks uker.

Smittevernlege Arild Iversen i kommunen, sier man også kan bli kronisk bærer av Campylobacter-bakterien. Da vil man derimot ikke ha symptomer. Han sier uansett det er svært sjelden å være syk såpass lenge som familien Svenskberg.

– Det er ganske uvanlig, ja. Normal varighet er fem til syv dager, men vi har registrert tilfeller der enkelte har vært syke i opptil ti døgn, sier Iversen.

– Slitsom måned

Hvis prognosen slår til, har familien maks to uker igjen før sykdommen slipper taket.

Er dere lei, nå?

– Ja, det kan du si, sier Tommy før Eirin følger opp.

– Det har vært en slitsom måned med masse sykdom og to slitne foreldre. Det var uheldig å få sykdommen på den lille tiden vi var her, men slik er det.

Nå håper begge at myndighetene gjør sitt for å sikre rent vann i springen, en gang for alle.